Μετά το δημοψήφισμα στην Σκωτία σειρά έχει το Τέξας των ΗΠΑ, όπου εθνικιστές Τεξανοί που θεωρούν τον εαυτό τους τελείως διαφορετικό από τους υπόλοιπους Αμερικανούς ζητούν να ρωτηθεί ο τεξανικός λαός εάν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται υπό την εξουσία της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, ή να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο.
Δίνει συνέχεια έτσι στο κύμα αποσχιστικών τάσεων που έρχεται να συγκλονίσει την Δύση, ενώ ο "πυροκροτητής" φαίνεται να είναι το σκωτικό δημοψήφισμα το οποιο ανεξαρτήτου αποτελέσματος πυροδότησε έτσι κι αλλιώς τις εξελίξεις.
Το Τεξανικό Εθνικιστικό Κίνημα με πρόεδρο τον Daniel Miller ζητάει να τεθεί το ερώτημα της απόσχισης σε ένα πολιτειακό δημοψήφισμα, και δηλώνει "το σκωτικό δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου είναι καλό σημάδι για μας. Εάν η Σκωτία μπορεί να το κάνει τότε μπορεί και το Τέξας"
Το Τέξας είναι μια ιδιάζουσα Πολιτεία καθώς αποτελείται κυρίως από λευκούς Αμερικανούς με έντονο το χριστιανικό συναίσθημα, με ιδαίτερη αγάπη προς τα όπλα. Στην Πολιτεία του Τέξας το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της σκληροπυρηνικής χριστιανικής Δεξιάς κερδίζει πριν ανοίξουν καν οι κάπλπες. Οι Τεξανοί χριζουν ανελειπώς Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες με εξαίρεση προ δύο δεκαετιών που κέρδισε ένας Δημοκρατικός υποψήφιος.
Είναι η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγός Πολιτεία των ΗΠΑ, όπως επίσης και στην παραγωγή βοειδών, μια πολιτεία που εάν ήταν κράτος θα αποτελούσε την 12η οικονομία στον κόσμο! Μεγαλύτερη από αυτή του Μεξικού ή της Ισπανίας είπε ο Miller, ο οποίος έχει ξεκινήσει την εκστρατεία του από το τα τέλη του 90.
Ο Miller είπε ότι το σκωτικό δημοψήφισμα μεγάλωσε το ενδιαφέρον για το τεξανικό κινημα, και το γεγονός ότι το Τέξας θα χάσει κάποιος μεγάλους ομοσπονδιακούς οργανισμούς όπως την NASA και πολλές στρατιωτικές βάσεις δεν τον απασχολεί καθόλου.
"Είτε χάσουν είτε κερδίσουν, το Σκωτικό δημοψήφισμα χρησιμεύει σαν πηγή έμπνευσης και πληροφόρησης για ότι συμβαίνει εδώ στο Τέξας" είπε ο Miller στο Reuters.
Υπολογίζεται ότι 20% των Τεξανών θα υποστήριζαν την απόσχιση μόνο για τον λόγο ότι ο Πρόεδρος Μ.Ομπάμα επανεξελέγη, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2013, αριθμός διόλου αμελητέος.
Η Πολιτεία έχει 27000000 κατοίκους. Δεν είναι μόο το Τέξας που έχει τέτοιες ιδέες, αρκετές κομητείες έχουν επιλέξει με ανεπίσημα δημοψηφίσματα να αποσχιστούν από τις Πολιτείες τους. Είναι εμφανές ότι η οικονομική δυσπραγία παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά στην περίπτωση του Τέξας, η ένδοξη Πολιτεία όπως και αυτή της Χαβάης, υπήρξαν ανεξάρτητα κράτη και είχαν διπλωματικούς δεσμούς με άλλες χώρες.
Το Τέξας ήταν ανεξάρτητο από την ηρωϊκή μάχη του Άλαμο το 1836 μέχρι και το 1845 οπότε και επέλεξε την Ένωση με τις ΗΠΑ. Το μετάνιωσε όμως κατά την διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου όπου επέλεξε να ανήκει στην Συνομοσπονδία των Πολιτειών της Αμερικής (Νότιοι).
Ο Miller είπε ότι το Τεξας έχει το δικαίωμα να διαλέξει τον δρόμο του βάση της 10ης εντολής του αμερικανικού Συντάγματος, που λέει ότι "η εξουσία δεν δίνεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αλλά διατηρείται για τις πολιτείες και το λαό"
Φυσικά η Ουάσιγκτον δεν θα επιτρέψει εύκολα να χαθεί μια τόσο πλούσια Πολιτεία που θα στοιχίσει στην αμερικανική οικονομία. Όμως μετά απο τόσα χρόνια σχεδιασμών για για διαιρέσεις άλλων κρατών και πονηρές ιδέες των "γερακιών" έχει ενδιαφέρον που το ίδιο θέμα προκύπτει τώρα στις ΗΠΑ, σαν Θέια Δίκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ