Σημαντικά Νέα

Το σχέδιο Μητσοτάκη για χιλιάδες απολύσεις μέσω αξιολόγησης

– Πώς ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας διευκολύνει τον υπουργό

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι μέσω της αξιολόγησης που προωθεί δεν
θα απολυθεί κανένας ασφαλώς και δεν το εννοεί. Τουναντίον, στο στενό επιτελείο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης το σχέδιο είναι σαφές και βασικό εργαλείο του είναι ο εν ισχύι δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας (Ν. 3528/2007).Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε προ μηνών ραδιοφωνική του συνέντευξη δίνοντας τον τόνο είχε υπενθυμίσει τι προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για τους νεοδιόριστους, τονίζοντας ότι αν δεν αξιολογηθούν θετικά στην πρώτη δοκιμαστική διετία μπορούν να απολυθούν: «Θυμίζω κάτι που έχουμε αμελήσει. Ότι από τον υφιστάμενο Κώδικα και τη νομοθεσία προβλέπεται διετής δοκιμαστική περίοδος στο Δημόσιο. Δεν εφαρμόζεται, όμως, ποτέ και ένα πρώτο βήμα θα ήταν να την εφαρμόσουμε και εάν σ’ αυτήν τη διετία εντοπίσουμε περιπτώσεις υπαλλήλων που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του Δημοσίου, αυτοί να μην αποκτούν το καθεστώς του μόνιμου δημοσίου υπαλλήλου», είχε πει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τι προβλέπει όμως το άρθρο 40 του Ν. 3528/2007:
Δοκιμαστική υπηρεσία − Μονιμοποίηση
1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που διορίζονται σε οργανικές θέσεις, διανύουν δύο (2) έτη δοκιμαστικής υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της οποίας απολύονται για λόγους που ανάγονται στην υπηρεσία τους μόνο μετά από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
2. Οι δόκιμοι υπάλληλοι, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής υπηρεσίας τους, παρακολουθούν προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης που οργανώνονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 47 του παρόντος.
3. Με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με εξαίρεση τους υπαλλήλους στους οποίους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ή για τους οποίους υφίσταται πειθαρχική εκκρεμότητα ή υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιολόγησης των ουσιαστικών προσόντων. Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις για τη μονιμοποίηση ή μη αποφαίνεται το υπηρεσιακό συμβούλιο εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας.Για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οργάνου που είναι αρμόδιο για το διορισμό.
4. Κατά της απόφασης του υπηρεσιακού συμβουλίου για την απόλυση δοκίμου υπαλλήλου, σύμφωνα με την παρ. 1, καθώς και κατά της απόφασης περί μη μονιμοποίησης του σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου αυτού, επιτρέπεται η άσκηση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
5. Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.) δεν διανύουν δοκιμαστική υπηρεσία.
6. Ειδικές διατάξεις που προβλέπουν δοκιμαστική υπηρεσία μεγαλύτερης διάρκειας εξακολουθούν να ισχύουν».
Πώς θα γίνουν χιλιάδες απολύσεις παλαιών υπαλλήλων
Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση των παλαιών υπαλλήλων. Το σχέδιο Μητσοτάκη προβλέπει συνδυασμό της αξιολόγησης με το δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα ώστε να δουν την πόρτα της εξόδου πιθανότατα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι.
Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα:
-       Εφόσον μία μονάδα στην οποία εργάζεται το 15% (ή μικρότερο) των υπαλλήλων συγκεκριμένης διεύθυνσης αξιολογηθεί κάτω από τη βάση λόγω χαμηλής απόδοσης, μπορούν να καταργηθούν με αποτέλεσμα να δίνεται η δυνατότητα στο υπουργείο σύμφωνα με το άρθρο 154 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ακόμη και να απολυθούν. Να σημειωθεί ότι με βάση το συγκεκριμένο άρθρο:
Απόλυση λόγω κατάργησης θέσης
1. Ο υπάλληλος απολύεται, αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί.
2. Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου, απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα, ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
3. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση κατάργησης θέσεων μετά από συγχώνευση κλάδων ή υπηρεσιών.
4. Οι κατά τις ανωτέρω διατάξεις προς απόλυση υπάλληλοι δικαιούνται, με αίτηση τους, να μεταταγούν σε κενή οργανική θέση άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Ν.Π.Δ.Δ.. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και η διαδικασία μετάταξης.
5. Ο υπάλληλος δικαιούται να επαναδιοριστεί, αν επανασυσταθεί η ίδια ή όμοια θέση μέσα σε ένα (1) έτος από την απόλυση του.
Όμως, δεν χρειάζεται η κατάργηση μιας ολόκληρης μονάδας για να απολυθεί ένας υπάλληλος. Αρκεί να χαρακτηριστεί μέσω της διαδικασίας αξιολόγησης δυο φορές «ακατάλληλος» για να απομακρυνθεί από το Δημόσιο ή να χάσει το βαθμό του. Ιδού τι προβλέπει το άρθρο 95 του Ν. 3528/2007:
Παραπομπή μη προακτέου υπαλλήλου
Υπάλληλος, ο οποίος εγγράφεται σε δύο διαδοχικούς πίνακες μη προακτέων στον ίδιο βαθμό, παραπέμπεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την κύρωση του οικείου πίνακα υποχρεωτικώς προς κρίση στο υπηρεσιακό συμβούλιο, το οποίο, με αιτιολογημένη απόφαση του και μετά από προηγούμενη κλήση αυτού για να παράσχει εγγράφως ή προφορικώς τις αναγκαίες διευκρινίσεις, μπορεί να τον απολύσει ή να τον υποβιβάσει κατά έναν βαθμό. Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται να υποβληθεί ένσταση στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Να σημειωθεί ότι τέτοιες απολύσεις μέχρι σήμερα δεν γίνονταν καθώς αφενός όλοι οι υπάλληλοι έπαιρναν άριστα και αφετέρου λόγω του Μνημονίου δεν γίνονταν ούτε προαγωγές ούτε δίνονταν μισθολογικές αυξήσεις. Ωστόσο με το νέο σύστημα αξιολόγησης και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τα δύο αυτά «απαγορευτικά» για τις απολύσεις στο Δημόσιο παύουν να υφίστανται.


http://www.aftodioikisi.gr/proto-thema/to-sxedio-mitsotaki-gia-xiliades-apoliseis-meso-axiologisis-pos-o-dimosioipallilikos-kodikas-diefkolinei-ton-ipourgo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.