Μετά από διάφορα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, που αναφέρονται σε ένα πρόσφατο άρθρο για τα σχολικά βιβλία γεωγραφίας της Αλβανίας από το ελληνικό blog «Ελεύθερος Λόγος του Αργυροκάστρου» δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων έχουν καταθέσει επερώτηση στον υπουργό Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδο να ζητήσει αμέσως από τις αλβανικές αρχές να διορθώσουν αυτά τα βιβλία, σημειώνει το αλβανικό 'Top Channel' και συνεχίζει:
Η διαδικασία ξεκίνησε από τον βουλευτή του δεξιού κόμματος Τέρενς Κουίκ των ‘Ανεξάρτητων Ελλήνων’ και στη συνέχεια από τη βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Τάνια Ιακωβίδου, οι οποίοι κατήγγειλαν ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ότι στα βιβλία των Αλβανών μαθητών που μαθαίνουν για τη γεωγραφία της χώρας τους, εξακολουθούν να έχουν παραπομπές για αλυτρωτικά αλβανικά εδάφη εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ ταυτόχρονα τα ελληνικά βιβλία ιστορίας, έχουν αφαιρέσει, βάσει της διμερούς συμφωνίας, την πραγματική ιστορία του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.
Σύμφωνα με τη βουλευτή Τάνια Ιακωβίδου, η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να εξαλείψουν τις αλυτρωτικές αναφορές και περιγραφές, που δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Επίσης, η Ελλάδα έχει κάνει το πρώτο βήμα με την αφαίρεση από τα βιβλία της κάθε είδους αναφορά για την ελληνική μειονότητα που είναι πολύ καλά γνωστή σε διεθνές επίπεδο, όπως και το Διεθνές Πρωτόκολλο της Κέρκυρας για την (αυτονομία) της Βορείου Ηπείρου, η οποία ποτέ δεν καταργήθηκε.
Ωστόσο, η Αλβανία παρουσιάζει ακόμη και φέτος, σύμφωνα με τα σχολικά κείμενα, ότι η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα και η επαρχία γενικότερα της Θεσπρωτίας, που παρουσιάζεται ως Τσαμουριά, είναι αλβανικά εδάφη που ανήκουν ,όμως, στην Ελλάδα.
Ως ανθελληνική προπαγάνδα της κυβέρνησης Ράμα που έχει στόχο την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, θεωρεί τα κείμενα αυτά ο βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Τέρενς Κουίκ, ο οποίος υπενθύμισε ότι πριν από μερικούς μήνες έγινε συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Παιδείας με την Αλβανή ομόλογό του, Lindita Nikolla, όπου είχαν συμφωνήσει να αποσύρουν τις αναφορές αυτές και δήλωσε ότι δεν έγινε τίποτε από την αλβανική πλευρά.
Πριν από λίγες ημέρες σε ένα πολύ αναλυτικό άρθρο το ελληνικό ellogosar.blogspot.gr (http://ellogosar.blogspot.gr/2014/09/blog-post_23.html) είχε δημοσιεύσει περίπου 12 σελίδες κειμένων από τη γεωγραφία των τάξεων 9ης και 12ης των φετινών αλβανικών σχολείων.
Συγκεκριμένα το βιβλίο στη σελίδα 4 του αντίστοιχου βιβλίου παρουσιάζεται ως αλβανικό έδαφος η Θεσπρωτία και η Κόνιτσα.
Η Καστοριά, Φλώρινα κλπ. θεωρούνται αλβανικά εδάφη, όπως και άλλα στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας.
Υπάρχει αναφορά στη σελίδα 7 για τη Διάσκεψη των Πρεσβευτών στο Λονδίνο το 1913, με την οποία δωρήθηκαν αλβανικά εδάφη σε γειτονικές χώρες και στη σελίδα 8 αναφέρεται ότι η Θεσπρωτία δόθηκε στην Ελλάδα.
Αναφορές σε αλβανικά εδάφη συνεχίζονται στο ίδιο σχολικό βιβλίο στις σελίδες 10 και 11, 29, 134-135, 188-190, και στο βιβλίο της γεωγραφίας της 12ης τάξης.
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ