Η φρικιαστική εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ έχει προκαλέσει παγκόσμιο αποτροπιασμό, ενώ ο Ομπάμα, εάν δεν είναι ήδη όμηρος της κατάστασης, κινδυνεύει να γίνει, καθώς φοβάται ότι θα υπάρξουν και άλλες εκτελέσεις ομήρων. Ηδη πάντως έχει διατάξει να συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ, ενώ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους έχουν ριχτεί και οι Κούρδοι αντάρτες του PKK, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατική ομάδα» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων εκτιμά πως δεκάδες δημοσιογράφοι βρίσκονται στα χέρια τζιχαντιστών μεταξύ αυτών και 20 δυτικοί, ενώ οι υπόλοιποι προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχεται ομοβροντία από τους Ρεπουμπλικανούς που ζητούν σκληρά αντίποινα την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει την αντίδραση των τζιχαντιστών, οι οποίοι τον προειδοποίησαν ότι εάν εντείνει τους βομβαρδισμούς εναντίον τους τότε θα συνεχιστούν οι εκτελέσεις.
Ως μια πρώτη αντίδραση ο Αμερικανός Πρόεδρος διέταξε την αποστολή και άλλων κομάντος στο Ιράκ, που συνολικά θα φτάσουν τους 900.
O αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε σήμερα έξι αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα του στρατηγικής σημασίας φράγματος της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση η οποία είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας (CentCom).
Από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών την 8η Αυγούστου, οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει 90 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, 57 εκ των οποίων στα περίχωρα του φράγματος της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, διευκρίνισε η CentCom σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε.
Στις ΗΠΑ αλλά και στη Βρετανία, πάντως, δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που δείχνουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να παίζει γκολφ, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του για την εκτέλεση του Φόλεϊ, συνεχίζοντας προφανώς τις διακοπές του. Οι εικόνες αυτές έχουν προκαλέσει δυσμενή σχόλια από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ αρκετοί ήταν και οι πολίτες που εκφράστηκαν αρνητικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την συμπεριφορά του Ομπάμα.
Είχαν ζητήσει λύτρα οι τζιχαντιστές
Μια ακόμη πληροφορία που ενέτεινε το αρνητικό κλίμα, ήταν αυτή που δημοσίευσε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα GlobalPost, στην οποία εργαζόταν ο Τζέιμς Φόλεϊ. Σύμφωνα με αυτήν, οι απαγωγείς του δημοσιογράφου είχαν ζητήσει να τους καταβληθούν λύτρα ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο.
«Ο διευθύνων σύμβουλος του GlobalPost Φίλιπ Μπαλμπόνι επιβεβαιώνει ότι το πρώτο ποσό το οποίο απαιτούσαν ως λύτρα οι απαγωγείς του Τζιμ Φόλεϊ ήταν ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού ενημερωτικού ιστοτόπου.
Ιρακινοί στρατιώτες και μαχητές του ιρακινού Κουρδιστάν ανακατέλαβαν φράγμα στη Μοσούλη, το οποίο είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές του ISIS
Ο δημοσιογράφος εργαζόταν για το GlobalPost όταν απήχθη το Νοέμβριο του 2012 στη Συρία.
Χθες ο Μπαλμπόνι είχε επιβεβαιώσει ότι βρισκόταν σε επαφή, όπως και η οικογένεια Φόλεϊ, με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που σύμφωνα με τον ίδιο είχαν «εκφράσει από την αρχή την επιθυμία να διαπραγματευτούν» για την απελευθέρωση του Φόλεϊ.
Απαντώντας σε ερώτηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN ο Μπαλμπόνι εξήγησε ότι «οι απαγωγείς δεν είχαν πραγματικά ποτέ διαπραγματευτεί» το ποσό που ζητούσαν, όμως απλά γνωστοποιούσαν τις απαιτήσεις τους κατά τη διάρκεια τουλάχιστον 10 επαφών.
«Ποτέ δε λάβαμε σοβαρά υπόψη αυτό το ποσό των 100 εκατομμυρίων ευρώ» αποκάλυψε ο ίδιος, ενώ διευκρίνισε ότι είχε προσπαθήσει μαζί με την οικογένεια του δημοσιογράφου να συγκεντρώσει χρήματα που ισοδυναμούσαν με τα ποσά που είχαν πληρωθεί για την απελευθέρωση πολλών Ευρωπαίων ομήρων νωρίτερα εκείνη την χρονιά.
Το ποσά που αναφέρονται —καμία κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει ότι έχει πληρώσει λύτρα— «ήταν πολύ μικρότερα» εκείνου που ζητούσαν οι τζιχαντιστές ως αντάλλαγμα για τον Τζέιμς Φόλεϊ.
Όμως οι διαπραγματεύσεις ποτέ δεν προχώρησαν και οι απαγωγείς δεν επικοινώνησαν έως τη στιγμή που η οικογένεια έλαβε ένα μήνυμα των απαγωγέων με το οποίο τους ενημέρωναν ότι θα σκότωναν το παιδί τους.
«Τρομοκράτες» μάχονται κατά των τζιχαντιστών
Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι απέκτησε έναν απροσδόκητο σύμμαχο στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.
Το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που οι ΗΠΑ και η Τουρκία καταδικάζουν για την εξέγερση διάρκειας 30 ετών εναντίον του τουρκικού κράτους, φαίνεται πώς διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στο να εμποδιστεί η επέλαση των ανταρτών στο Ιράκ.
«Αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποτελειώσουμε το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε ο Ροτζάτ, ένας μαχητής του PKK ο οποίος νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο στην Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Η εμπλοκή του PKK έχει επιπτώσεις όχι μόνο για τους αντίπαλες κουρδικές φατρίες που απέτυχαν να σταματήσουν την επέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά επίσης για την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα, που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από το PKK να αφαιρέσουν από αυτό την ετικέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Ο Ροτζάτ, ηλικίας 33 ετών, τραυματίστηκε για τρίτη φορά στη μάχη για την ανακατάληψη της πόλης Μαχμούρ του βόρειου Ιράκ από το Ισλαμικό Κράτος. Τις προηγούμενες φορές, είχε τραυματιστεί πολεμώντας εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.
Οι συγκρούσεις του PKK με τους Κούρδους αυτονομιστές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων το διάστημα από το 1984 ως την κήρυξη μονομερούς εκεχειρίας τον Μάρτιο του 2013.
Ο ρόλος που παίζει η οργάνωση υπογραμμίζει το δίλημμα για την Άγκυρα, που συνεχίζει μεν να θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση, αλλά νιώθει πραγματικά να απειλείται από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Χάρη στον Ροτζάτ και τους συμπολεμιστές του οι κάτοικοι του Μαχμούρ που εγκατέλειψαν τις εστίες τους τρομοκρατημένοι και εξαιτίας μιας επίθεσης του ΙΚ που απειλούσε την Αρμπίλ, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων, επιστρέφουν για να αξιολογήσουν το μέγεθος των ζημιών.
Ήδη έβαψαν έναν τοίχο για να σβήσουν ένα γκραφίτι. Έγραφε «το Ισλαμικό Κράτος είναι εδώ για να μείνει».
«Δεν πρόκειται μόνο για το Μαχμούρ: πρόκειται για το Κουρδιστάν», τόνισε ένας καπετάνιος του PKK, ο Σαντίκ Γκογί, κάτω από μία αφίσα του φυλακισμένου ηγέτη της οργάνωσης Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αναφερόμενος στα εδάφη των Κούρδων στη Συρία και το Ιράν, αλλά επίσης και στην Τουρκία και το Ιράκ.
«Το Ισλαμικό Κράτος αποτελεί κίνδυνο για όλους, πρέπει να το πολεμήσουμε παντού».
Μια ένοπλη οργάνωση που συνδέεται στενά με το PKK, η Επιτροπή Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης, του συριακού βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχει δημιουργήσει μια αυτόνομη ζώνη στη βορειοανατολική Συρία, αποκρούοντας με επιτυχία τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που έχουν εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο που εκτείνεται πέραν της ιρακινής μεθορίου.
Όταν οι ισλαμιστές μαχητές καταλάμβαναν θέσεις των Πεσμεργκά στο βορειοδυτικό Ιράκ, οι πολεμιστής του YPG διέσχιζαν τα σύνορα της Συρίας και απομάκρυναν χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι που είχαν παγιδευτεί σε ένα βουνό με ελάχιστη τροφή και νερό.
«Το PKK είναι ο ήρωάς μας» δηλώνει ο 26χρονος Χουσέιν, ένας από τους χιλιάδες Γεζίντι που εκπαίδευσαν οι μαχητές της Επιτροπής Προστασίας του Κουρδικού Λαού σε διάφορα στρατόπεδα στη Συρία, για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Οι διοικητές του PKK υποστηρίζουν επίσης ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πυρός στην πόλεις Κιρκούκ και Τζαλάουλα.
Αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένο απολογισμό ενώ οι σφοδρές συγκρούσεις καθιστούν δύσκολη την επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους.
«Δεν υπάρχει λόγος πανικού»
Η Άγκυρα από την πλευρά της δεν έχει σχολιάσει εκτενώς τις συγκρούσεις στο Ιράκ, καθώς δεν θέλει να προβάλλονται οι κατηγορίες —τις οποίες διαψεύδει κατηγορηματικά— ότι η στήριξη που έχει προσφέρει στους Σουνίτες αντιπάλους του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έχει βοηθήσει το Ισλαμικό Κράτος να αυξήσει τη δύναμή του, ενώ παράλληλα φοβάται για την τύχη δεκάδων Τούρκων πολιτών, τους οποίους έχουν αιχμαλωτίσει οι τζιχαντιστές.
Ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν την ανησυχία ότι το PKK θα ενθαρρυνθεί από το ρόλο του στο Ιράκ και θα προκαλέσει περαιτέρω αναταραχή στην Τουρκία και θεωρούν τη μάχη του PKK εναντίον του Ισλαμικού Κράτους διαφορετικό θέμα από τον αγώνα που δίνουν με την Άγκυρα για τα δικαιώματα των Κούρδων.
«Στο Ιράκ υπάρχει μια κρίση και το PKK έχει εμπλακεί σε αυτή τη μάχη μαζί με άλλα στοιχεία εκεί» υπογράμμισε ένας Τούρκος υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς ενώ προσέθεσε ότι δεν προβλέπει ότι η δέσμευση εκεί θα είναι μόνιμη.
«Δεν υπάρχει κανένας φόβος για μια διαίρεση στην Τουρκία ή φόβος για την ενοποίηση των κουρδικών πληθυσμών εκτός Τουρκίας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αιτήματα μέσω μιας ένοπλης διένεξης ή βίας από το PKK στην Τουρκία, δεν υπάρχει λόγος πανικού» είπε ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί προκειμένου να μπορέσει να μιλήσει πιο ελεύθερα.
Το PKK αντιλαμβάνεται ότι ο νέος και ο παλιός εχθρός συνδέονται μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό. Κατηγορεί την Τουρκία ότι χρηματοδοτεί και στέλνει Ισλαμιστές να πολεμήσουν τους Κούρδους για λογαριασμό της στη Συρία, κάτι που η Άγκυρα αρνείται.
Ωστόσο έχει αφήσει κατά μέρος το αίτημά του για ένα ανεξάρτητο κράτος των Κούρδων στη νοτιανατολική Τουρκία.
Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στην Άγκυρα σχολίασε ότι το PKK αντιλαμβάνεται τις ενέργειές του στο Ιράκ, ειδικά τη βοήθεια που έχει παράσχει στους Γεζίντι, ως ένα μέσο για να βοηθήσει στην επίτευξη μιας διπλωματικής ώθησης προκειμένου να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να το βγάλει από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
«Είναι αρκετά παράδοξο το γεγονός ότι μία οργάνωση που περιγράφεται ως τρομοκρατική από την ΕΕ εμφανίζεται να διαδραματίζει έναν τόσο σημαντικό ρόλο (εναντίον του Ισλαμικού Κράτους)», εξήγησε ο διπλωμάτης.
Η ΕΕ εντούτοις είναι σχεδόν απίθανο ότι θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς τη συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης, επισήμανε ο ίδιος.
«Οι Τούρκοι θα εναντιώνονταν σθεναρά σε αυτό... δεν βρισκόμαστε στη φάση όπου η Τουρκία θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει κάτι τέτοιο, σε καμία περίπτωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ