Σύμφωνα με αυτήν προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα κράτη την κρίση χρέους στην ευρωζώνη προτείνεται να επιβληθεί εφάπαξ φόρος 10% στις αποταμιεύσεις των ιδιωτών. ..
Σε ένα ένθετο λοιπόν της έκθεσης αναφέρεται πως η απότομη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε πολλές χώρες έχει γίνει αιτία να αναβιώσει το ενδιαφέρον για έναν εφάπαξ φόρου επί του ιδιωτικού πλούτου, σαν ένα έκτακτο μέτρο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Αναφερόμενη σε αναλυτές, επιφανείς οικονομολόγους «(Pigou , Ricardo , Schumpeter και - μέχρι που άλλαξε άποψη- ο Keynes) έχουν επιχειρηματολογήσει γιατί θα ήταν χρήσιμο και δίκαιο να συμβεί κάτι τέτοιο, σαν μέτρο «μιας χρήσης» που ίσως είναι καλύτερο από τη στάση πληρωμών».
Είναι ένα κόστος που αναλαμβάνουν όλοι οι κεφαλαιούχοι και όχι μόνον οι ομολογιούχοι και υπάρχει διεθνής εμπειρία καθώς, όπως αναφέρουν, τέτοιες εισφορές υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στη Γερμανία και την Ιαπωνία μετά το τέλος ου Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το επίπεδο του φόρου ώστε να επιστρέψει το χρέος στα επίπεδα του 2007 απαιτεί, όπως επισημαίνεται, δεν θα ξεπερνά το 10% και θα επιβληθεί σε νοικοκυριά που διαθέτουν «καθαρό περίσσευμα πλούτου»
newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ