Σημαντικά Νέα

Με «κούρεμα» των μεγάλων ο συμβιβασμός για τη νέα ΚΑΠ


Την τελική της μορφή παίρνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της επόμενης επταετίας, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώνονται, όπως όλα δείχνουν, την Τετάρτη 26 Ιουνίου.(upd) Περικοπή κατά 14% στις ενισχύσεις 

150.000-300.000 ευρώ και πλήρη 

αποκλεισμό πάνω από τα 300.000 ευρώ, 

περιλαμβάνει το κείμενο συμβιβασμού που 

ψηφίζεται σήμερα, Τετάρτη, 26 Ιουνίου στο 

Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο.

Την τελική της μορφή παίρνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της επόμενης επταετίας, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώνονται, όπως όλα δείχνουν, την Τετάρτη 26 Ιουνίου.

Την τελική της μορφή παίρνει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της επόμενης επταετίας,....    
μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώνονται, όπως όλα δείχνουν, αύριο Τετάρτη 26 Ιουνίου. Στο συμβιβαστικό κείμενο της ιρλανδικής προεδρίας, όπως προέκυψε μετά και τους τελευταίους τριλόγους της 23ης Ιουνίου, αναφέρεται επίσης ότι η εσωτερική σύγκλιση σε κάθε χώρα μέλος δεν θα πρέπει να έχει ως συνέπεια την απώλεια πάνω από 30% της τωρινής ενίσχυσης ενός αγρότη.
Αναλυτικά, ανά θεματική, με βάση τα σημαντικότερα ζητήματα που τέθηκαν στους 39 τριλόγους των προηγούμενων εβδομάδων, προκύπτουν τα εξής σημεία συμβιβασμού, όπως μεταδίδει το lafranceagricole.fr:

- Ανώτατο όριο και “πρώτα στρέμματα”
Η Επιτροπή προτείνει δύο “κατώφλια” στα 150.000 και στα 300.000 ευρώ. Η προεδρία της Ιρλανδίας συμφωνεί με αυτά τα δύο ποσά ως κατώφλι, αλλά θεωρεί ότι στο πρώτο όριο των 150.000 ευρώ πρέπει να γίνει μικρή περικοπή, της τάξης του 14%. Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο για τους ευρωβουλευτές, οπότε φαίνεται ότι θα πάμε σε ένα υποχρεωτικό σύστημα για όλους, ειδικά σε ό,τι αφορά τα κράτη-μέλη που δεν εφαρμόζουν τις “ενισχύσεις αναδιανομής” (πριμ για τα πρώτα εκτάρια).

- Εσωτερική σύγκλιση (αναδιανομή των ενισχύσεων μεταξύ καλλιεργητών στην ίδια χώρα)
Οι συζητήσεις έχουν καταλήξει σε ένα μέγιστο όριο απώλειας επιδοτήσεων ανά γεωργό έως 30% σε σχέση με την τωρινή του ενίσχυση. Οι ευρωβουλευτές δείχνουν κι εδώ απρόθυμοι. Η προεδρία ελπίζει σε μία υποχρεωτική ελάχιστη πληρωμή ανά εκτάριο (κοντά στο 60% της σημερινής) σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κάθε χώρας ή της κάθε περιφέρειας.


- Οικολογική συνισταμένη (“πρασίνισμα”)
Το “πρασίνισμα”, σύμφωνα με την πρόταση, θα είναι υποχρεωτικό για όλα τα επιλέξιμα στρέμματα, ακόμα και αυτά που δεν λαμβάνουν ενισχύσεις, όπως οι χέρσες εκτάσεις, (όχι όμως για το αμπέλι). Θα εφαρμόζεται σε όλες τις εκμεταλλεύσεις από 150 στρμ. και πάνω (εκτός αν αποτελούνται κατά 75% και πάνω από λιβάδια). Το ποσοστό των περιοχών οικολογικής εστίασης προτείνεται να τεθεί στο 5-7% από το 2015 και μετά.
Σεε περίπτωση με τήρησης των οικολογικών προδιαγραφών, οι κυρώσεις για τους αγρότες θα είναι από 15% κατά την τέταρτη χρονιά, 20% την πέμπτη χρονιά και 25% για τις επόμενες χρονιές.

- Συνδεδεμένες ενισχύσεις
Η ιρλανδική προεδρία προτείνει το 13% για όλα τα κράτη μέλη συν 3% για τα πρωτεϊνούχα φυτά. Η Κομισιόν είναι ανοιχτή στην πρόταση για τα πρωτεϊνούχα φυτά αλλά προτιμάει το κάθε κράτος μέλος να θέσει διαφορετικό όριο στο ποσοστό του εθνικού του φακέλου που θα διατεθεί για τις συνδεδεμένες, από 8% ως 13%.

- Νέοι αγρότες
Το ερώτημα παραμένει κατά πόσο θα είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη η στήριξη των νέων αγροτών με συμπληρωματικές ενισχύσεις από τον πρώτο πυλώνα.

- Ενεργοί αγρότες
Η λύση που προτείνεται είναι μια αρνητική λίστα όπως αυτή που είχαν προτείνει οι ευρωβουλευτές. Όσοι περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή (αεροδρόμια, σιδηρόδρομοι, δημόσιες υπηρεσίες, αθλητικοί σύλλογοι) θα πρέπει να αποδείξουν ότι όντως έχουν αγροτική παραγωγή για να εισπράξουν ενισχύσεις. Τη λίστα θα την συμπληρώνει και κάθε κράτος μέλος ανεξάρτητα. Κομισιόν και ευρωβουλευτές ζητούν η λίστα να υπάρχει υποχρεωτικά, ενώ το Συμβούλιο επιμένει να είναι προαιρετική.

- Ποσοστώσεις στη ζάχαρη
Οι Ιρλανδοί προτείνουν το 2017 ως έτος αλλαγής του καθεστώτος της ζάχαρης. Ο επίτροπος Τσιόλος προτιμάει το 2015 αλλά φαίνεται δεκτικός σε μια καθυστέρηση 2 ετών, εάν συνδυαστεί με ενίσχυση των ομάδων παραγωγών και των διεπαγγελματικών με υποχρεωτικά συμβόλαια.


Ρεπορτάζ: Πέτρος Αλεξανδρής-Λεωνίδας Κουρμαδάς
agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.