Με εγκύκλιο που πρόκειται να εκδοθεί από τον Α. Μανιτάκη την ερχόμενη εβδομάδα θα επιχειρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκδίκαση των χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόκειται για πάνω από 5.000 περιπτώσεις βαρύτερων ή ελαφρότερων περιπτώσεων για τις οποίες θα επιχειρηθεί να αρθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε οι περίπου 20 υποθέσεις που εκδικάζονται αυτή τη στιγμή την εβδομάδα από τα Δευτεροβάθμια Πειθαρχικά, οι αποφάσεις των οποίων οδηγούν στην οριστική έξοδο να αυξηθούν σημαντικά.
Λεπτομερής περιγραφή του αδικήματος
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην εγκύκλιο μεταξύ άλλων θα καλούνται οι υπηρεσίες να μην αναφέρουν «ξερά» το πειθαρχικό παράπτωμα αλλά να το περιγράφουν λεπτομερώς, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται ευκολότερα και γρηγορότερα. Πάντως, πηγές τους υπουργείου που ρωτήθηκαν από την aftodioikisi.gr αν θα δοθεί «οδηγία» στα πειθαρχικά συμβούλια να εκδικάζουν περισσότερες περιπτώσεις τόνιζαν ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα σημαίνει παρέμβαση στο έργο τους. Εμείς μόνο μπορούμε να διευκολύνουμε», πρόσθεταν.
Πάνω από 5.000 περιπτώσεις
Πόσες όμως είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις; Σύμφωνα με το υπουργείο πρόκειται για περισσότερες από 5000 περιπτώσεις εκ των οποίων:
- 940 έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία καθώς αντιμετωπίζουν βαριά πειθαρχικά (υπεξαιρέσεις, πλαστά πιστοποιητικά, πλαστές άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς, κοπανατζήδες κλπ)
- 2000 που τους ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη το 2012
- 500 που τους ασκήθηκε ποινική δίωξη το 2012
- 1300 από την πρώτη λίστα Ρακιντζή η οποία διερευνάται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ)
- 300 από τη δεύτερη λίστα Ρακιντζή που, όπως τονίζουν στο υπουργείο, έχει ήδη παραδοθεί στο ΣΕΕΔΔ
Σ΄ αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προκύπτουν από τους ελέγχους του ΣΕΕΔΔ, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, από το 2012, έχει εξετάσει 250 υποθέσεις και έχει επιβάλει το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις. Μόνο το Μάρτιο που μας πέρασε, εξετάστηκαν 26 υποθέσεις εκ των οποίων οι 8 οδήγησαν σε οριστική παύση. Από αυτές τις 8, οι 5 αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα από την υπηρεσία τους.
Αδύνατο έως τον Ιούνιο να φύγουν 2000 επίορκοι
Πάντως, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξακολουθούν να θεωρούν ότι δεν προλαβαίνουν να τεθούν εκτός δημοσίου 2000 επίορκοι μέχρι τον Ιούνιο, ενώ παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα δεν αποκλείουν να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τη βελτίωση της λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ