Σημαντικά Νέα

Συνεργασία Τζάκρη - Πιτσιόρλα για την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας και του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών μέσω ΣΔΙΤ


Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη είχε σήμερα συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα Στρατηγικών Επενδύσεων, κ. Στ. Πιτσιόρλα, στην οποία παρέστη και ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας, για τη δυνατότητα ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας και του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών μέσω ΣΔΙΤ.
Σε συνέχεια των διαδοχικών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή και τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Νίκο Μαντζούφα, η κ. Τζάκρη έθεσε το θέμα στον Υφυπουργό με στόχο την πλήρη ενημέρωσή του και την επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση του νέου δικαστικού μεγάρου Έδεσσας μέσω ΣΔΙΤ.
Η κ. Τζάκρη εξέθεσε στον κ. Πιτσιόρλα την ακαταλληλότητα του υφιστάμενου κτιρίου και την αναγκαιότητα ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Έδεσσας σε οικόπεδο εντός του αστικού ιστού, εμβαδού 2000 τ.μ. περίπου, που κατά το ήμισυ ανήκε σε ιδιώτη και η διαδικασία της απαλλοτρίωσης έχει ολοκληρωθεί και κατά το ήμισυ στο Υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες απονομής δικαιοσύνης στην Έδεσσα και στην ευρύτερη περιοχή, άποψη την οποία συμμερίζεται και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής.
Ο Υφυπουργός συμφώνησε ότι η διαδικασία ανέγερσης του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Έδεσσας μέσω ΣΔΙΤ -σύμφωνα με την οποία ο ιδιώτης μελετά, κατασκευάζει και συντηρεί το κτίριο μετά την ανέγερσή του και το δημόσιο καταβάλει το αντίτιμο σε αυτόν- είναι η πλέον ενδεδειγμένη για την ταχύτερη και αρτιότερη υλοποίηση του έργου.
Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανέγερση του νέου κτιρίου, δεδομένου ότι όπως πληροφορήθηκε από την κ. Τζάκρη η διαδικασία της εκ νέου παραχώρησης του ποσοστού του Υπουργείου Οικονομικών στο ΤΑΧΔΙΚ, λόγω του ότι η προηγούμενη παραχώρηση που είχε γίνει για χρονικό διάστημα 5 ετών έληξε λόγω άπρακτης παρέλευσης, έχει με συνεχείς παρεμβάσεις από τη βουλευτή δρομολογηθεί και υλοποιείται ήδη από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας και Κληροδοτημάτων και το ΤΑΧΔΙΚ και θα ολοκληρωθεί σύντομα, υπάρχει οικόπεδο για τον σκοπό αυτό, ο κ. Πιτσιόρλας συμφώνησε να ενταχθεί το έργο στον ετήσιο σχεδιασμό έργων ΣΔΙΤ.
Πρόκειται για  ένα σημαντικό βήμα προς τον τελικό στόχο που είναι να αποδοθεί στους πολίτες της Έδεσσας και της ευρύτερης περιοχής ένα δημόσιο κτίριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, το οποίο θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης για την ανέγερση του κτιρίου. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα υπάρξει συντονισμός με το συναρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚτΥπ Α.Ε.) για την δρομολόγηση των επόμενων ενεργειών.
Αντικείμενο της συνεργασίας της κ. Τζάκρη και του κ. Πιτσιόρλα υπήρξε επίσης και το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών το οποίο μπορεί επίσης να ανεγερθεί μέσω ΣΔΙΤ.
Η κ. Τζάκρη ενημέρωσε τον κ. Πιτσιόρλα ότι το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών, που αποτελεί το μοναδικό Δημόσιο Μουσικό Σχολείο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, είναι το μοναδικό σχολείο του Νομού που στεγάζεται εξ ολοκλήρου σε λυόμενες κατασκευές με πάνελ αλουμινίου. Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις είναι ακατάλληλες για τη στέγαση των αναγκών του, επειδή:
1.      Είναι ενεργοβόρες (παντελής έλλειψη θερμομόνωσης).
2.      Θερμαίνονται με κλιματιστικά μηχανήματα.
3.      Υπάρχει ελλιπής ηχομόνωση που ακυρώνει αίθουσες διδασκαλίας.
4.      Η μέγιστη χωρητικότητα κάθε αίθουσας είναι 16 άτομα.
5.      Δανείζεται αίθουσα διδασκαλίας από το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών.
6.      Η υποτυπώδης αίθουσα εκδηλώσεων  είναι χωρητικότητας 70 καθισμάτων.
7.      Απουσιάζει ο χώρος εστίασης που προβλέπεται για τα Μουσικά Σχολεία.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών φοιτούν σήμερα 150 μαθητές και εκτιμάται ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτούν 170 μαθητές  καθίσταται αναγκαία η ανέγερση νέου, σύγχρονου κτιρίου που θα καλύπτει όλες  τις ανάγκες του Μουσικού Σχολείου στο γειτονικό  οικόπεδο, δίπλα δηλαδή στις ήδη υπάρχουσες υποτιθέμενες «κτιριακές» υποδομές του Μουσικού Σχολείου.
Μετά μάλιστα την σύνταξη έκθεσης αναγκαιότητας ανέγερσης νέου διδακτηρίου από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Π. Ε. Πέλλας τον Ιανουάριο του 2017 και την έγκριση καταλληλότητας του οικοπέδου που διατίθεται για το νέο κτίριο η οποία είναι στο τελικό στάδιο, ο κ. Πιτσιόρλας και ο κ. Μαντζούφας ενημέρωσαν την κ. Τζάκρη ότι η ανέγερση του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών μπορεί να ενταχθεί στο σύνολο των σχολικών κτιρίων που θα ανεγερθούν μέσω ΣΔΙΤ στη χωρική ενότητα της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο κ. Πιτσιόρλας επικοινώνησε ήδη με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να συμπεριλάβει το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών στην πρότασή του για την ανέγερση σχολείων μέσω ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για μια πρακτική που έχει αποδώσει στο παρελθόν στην ανέγερση δημόσιων κτιρίων με κοινή χρήση, σε μια ευρύτερη ζώνη. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των μαθητών και εκπαιδευτικών που στεγάζονται σε ένα κτίριο που δεν καλύπτει τις ανάγκες τους.
Η κ. Τζάκρη ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για τη μέχρι τώρα συνεργασία, η οποία θα συνεχιστεί εντατικά το επόμενο διάστημα με ενέργειες για την ολοκλήρωση των σταδίων που θα οδηγήσουν στην ανέγερση των κτιρίων.-



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.