Σημαντικά Νέα

Από τέλη Φεβρουαρίου η επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο του 2015

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που τους πιστώνονται δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία τους.


Ολοκληρώθηκε η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόμενων ποσών για το β’ εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014 γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, με αφορμή ερωτήματα των αγροτών σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου που προορίζεται για αγροτική χρήση (αγροτικό πετρέλαιο).
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που τους πιστώνονται δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία τους.


Όσον αφορά τα χρήματα για την επιστροφή του ΕΦΚ για το έτος 2015, αυτά σύμφωνα με τους αρμόδιους του υπουργείου, θα καταβληθούν στους δικαιούχους από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.
Τυχόν οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς Δ.Ο.Υ. συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του Ν.Δ.356/74 (Κ.Ε.Δ.Ε), αναφέρεται από το Οικονομικών.
Σημειωτέον ότι για τους περισσότερους αγρότες η πληρωμή της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο μοιάζει με πολλαπλή ψυχρολουσία, θέμα για το οποίο έχουν σπάσει, εδώ και ώρες τα τηλέφωνα της Agrenda και του AgroNews.
Οι λόγοι για τους οποίους αυτή η πληρωμή μοιάζει με ψυχρολουσία είναι τρεις.
Πρώτον, μέχρι στιγμής (Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου), αρκετοί είναι οι αγρότες για τους οποίους δεν έχει παρατηρηθεί καμιά πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών. Ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με αναφορά του σε τηλεοπτικό κανάλι τόνισε ότι «ξεκίνησε» η πίστωση της επιστροφής φόρου από το αγροτικό πετρέλαιο για τα έτη 2013 και 2014. Αυτό το «ξεκίνησε» σημαίνει πως η επιστροφή του φόρου δεν έχει φθάσει σε όλους.
Δεύτερον, έτσι όπως έχει γίνει με το συγκεκριμένο θέμα, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει σε τι ακριβώς αντιστοιχεί το ποσό που πιστώνεται. Ωστόσο, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι παραγωγοί θεωρούν ότι τα χρήματα που εγγράφονται στους λογαριασμούς τους δεν είναι ούτε τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν, με βάση την εμπειρία από προηγούμενα έτη.
Τρίτον, οι συμψηφισμοί που γίνονται επί των συγκεκριμένων απαιτήσεων (επιστροφής φόρου) δείχνουν αλλόκοτοι. Υπάρχουν ακόμα και περιπτώσεις όπου συγκεκριμένες οφειλές προς τα δημόσια ταμεία πληρώθηκαν διπλά, καθώς η παρακράτηση (δια συμψηφισμού) είχε γίνει προ ημερών χωρίς αυτό να είναι σε γνώση των δικαιούχων, με αποτέλεσμα, στο μεταξύ, κάποιοι να σπεύσουν για την εκ νέου πληρωμή και τώρα ψάχνουν για το δίκιο τους.      
Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς πληρώνουν ως επιστροφή ΕΦΚ για το πετρέλαιο, πως γίνεται ο υπολογισμός της επιστροφής και τι απομένει να περιμένουν οι αγρότες για να μπορούν να προγραμματίσουν ανάλογα.

Από την Τρίτη το Agronews έγραφε:

Κατά τι ελλιπές δείχνει να πιστώθηκε απόγευμα Τρίτης το Αγροτικό Πετρέλαιο
Ξεκίνησε να πιστώνεται το απόγευμα της Τρίτης 31 Ιανουαρίου στους λογαριασμούς των αγροτών η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο που προορίζεται για αγροτική χρήση, εξέλιξη για την οποία είχε ενημερώσει έγκαιρα το AgroNews. Οι πρώτες αντιδράσεις των δικαιούχων κάνουν λόγο για ελλιπή πληρωμή, η οποία διαμορφώνεται περίπου στο 50% αυτής που ανέμεναν ως υπόλοιπο για τα έτη 2013 και 2014.
Σημειωτέον ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν έχει γίνει προς το παρόν κάποια επίσημη ανακοίνωση για την συγκεκριμένη πληρωμή, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι δηλώσεις των κυβερνητικών αρμοδίων έδιναν την εντύπωση ότι έχει προβλεφθεί μια πίστωση της τάξεως των 130 - 150 εκατ. ευρώ συνολικά.

Νωρίτερα το  AgroNews  έγραφε:

Θέμα ωρών η πίστωση για το αγροτικό πετρέλαιο
Θέμα χρόνου πρέπει να θεωρείται η πίστωση των λογαριασμών των αγροτών με την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, μετά και την υπογραφή που έλαβε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία κατάθεσης του σχετικού ποσού στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πάρει βαλέρ, ούτως ώστε τα χρήματα να αρχίζουν να φαίνονται στους λογαριασμούς των παραγωγών από  την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου.
Με τους αγρότες ήδη στους δρόµους και την υποµονή τους να έχει εξαντληθεί, φαίνεται πως έχουν δοθεί εντολές και χρονοδιαγράµµατα προκειµένου να «σωθούν» κάπως τα προσχήµατα όσον αφορά τις εξαγγελίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρµόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για πληρωµή µέχρι το τέλος του Γενάρη.

Από το γραφείο της υφυπουργού Οικονοµικών Κατερίνας Παπανάτσιου, πάντως, λένε ότι στόχος είναι πλέον να σταλεί το αρχείο µε τους δικαιούχους στην τράπεζα κάποια στιγµή τη ∆ευτέρα ή το αργότερο Τρίτη πρωί, ώστε να αρχίσει και η πίστωση των λογαριασµών. Το γεγονός είναι ότι για ακόµα µια φορά η πληρωµή, όπως λένε οι αρµόδιοι, «κολλάει» στους συµψηφισµούς και σε όλη τη διαδικασία ελέγχου των οφειλών των παραγωγών που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε).

Γεγονός είναι πάντως ότι το σύστηµα taxisnet βγαίνει εκτός λειτουργίας σε τακτά χρονικά διαστήµατα, µε µια λιτή ανακοίνωση «Μη διαθεσιµότητα λόγω διαδικασιών αυτόµατου συµψηφισµού». Αυτό σηµαίνει, αν µη τι άλλο, ότι όντως τρέχει η διαδικασία των συµψηφισµών, η οποία ως φαίνεται µπλοκάρει και γενικότερα το ηλεκτρονικό σύστηµα, ακόµα και για απλές διαδικασίες των λογιστών.

Στα χρήµατα που έχουν λαµβάνειν οι δικαιούχοι παραγωγοί πρέπει να υπολογίζονται 32.882.639,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους για τις εκκρεµότητες του έτους 2013, βάσει στοιχείων της ∆ιεύθυνσης Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης και ένα ποσό περί τα 110 εκατ. ευρώ για το 2014.

Σηµειωτέον ότι όσον αφορά τα οφειλόµενα από την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο για το έτος 2015, για το οποίο αντιστοιχούν άλλα 110 εκατ. ευρώ περίπου, δεν περιλαµβάνονται σε αυτή την πληρωµή ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο Οικονοµικών. Αφενός δεν βγαίνουν στη «σούµα» των επικείµενων πιστώσεων και αφετέρου αναµένεται νεώτερη εντολή για κάποια επόµενη πληρωµή συν το χρόνο.

Αίτηµα Κόκκαλη για πιο γρήγορες επιστροφές ΦΠΑ και φόρου στο πετρέλαιο  

Το πολυαναµενόµενο ζήτηµα της πληρωµής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες, αλλά και η απαραίτητη διαδικασία των συµψηφισµών από οφειλές σε εφορία και ΟΓΑ, που πρέπει να προηγηθεί των πιστώσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη µε την υφυπουργό Οικονοµικών Κατερίνα Παπανάτσιου, την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου.

Η υφυπουργός ενηµέρωσε τον κ. Κόκκαλη για τις διαδικασίες που «τρέχουν» οι αρµόδιοι του Οικονοµικών προκειµένου να ολοκληρωθούν οι συµψηφισµοί και να κλείσει η καρτέλα των δικαιούχων για να σταλεί στην τράπεζα προς πίστωση των λογαριασµών, το πιθανότερο, από ∆ευτέρα. Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης ζήτησε την επιτάχυνση των επιστροφών των οφειλόµενων ποσών προς τους αγρότες, όπως πιστωτικός ΦΠΑ, φόρος αγροτικού πετρελαίου, ενώ έθεσε στην κ. Παπανάτσιου και την πρόθεση του υπουργείου για ευνοϊκότερες ρυθµίσεις για τους υπό εκκαθάριση και ενεργούς αγροτικούς συνεταιρισµούς, ζητώντας και τη δική της συνδροµή προς την κατεύθυνση αυτή.

Τέλος, ο υφυπουργός προκειµένου να αντιµετωπιστούν ζητήµατα µε ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, πρότεινε την εντατικοποίηση των ελέγχων διακίνησης από κλιµάκια του υπουργείου Οικονοµικών και την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιµολογίων για τη πλήρη διαφάνεια και τη διάκριση των παραγωγών από τους ενδιάµεσους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.