Σημαντικά Νέα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το βρετανικό Kοινοβούλιο αποφάσισε την ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση από την Ε.Ε.

Η Βρετανία ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις 31 Μαρτίου του ερχόμενου έτους ξεκινά και τυπικά η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για τους όρους της αποχώρησης.
Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέϊ διασφάλισε μια ουσιαστική όσο και συμβολική νίκη στο βρετανικό Κοινοβούλιο καθώς υπερψηφίστηκε η πρότασή της για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 με 461 ψήφους υπέρ και μόλις 89 κατά, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. ξεκινά στις 31 Μαρτίου του 2017.
Η Βρετανή πρωθυπουργός έφερε το θέμα του Brexit στο Βουλή ζητώντας από τους βουλευτές να πάρουν θέση για το αν θα σεβαστούν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού που αποφάσισε την έξοδο από την Ε.Ε. με το δημοψήφισμα της 23 Ιουνίου του 2016 και αποφάσισε να στηρίξει τις διαδικασίες εξόδου με πλειοψηφία 372 ψήφων.
Έτσι και σύμφωνα με τα αποτελέσματα το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε «ότι θα πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του βρετανικού λαού η οποία εκφράστηκε με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου καλώντας την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 στιε 31 Μαρτίου του 2017».
Αν και η απόφαση του κοινοβουλίου δεν αλλάζει κάτι σε νομικό επίπεδο εντούτοις συνιστά μια πολύ σημαντική νίκη για την May καθώς έτσι υποχρεώνει τους βουλευτές ότι θα στηρίξουν το Brexit σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφανθεί διαφορετικά.
Τι θα συμβεί από εδώ και τώρα
Αύριο το ανώτατο δικαστήριο  του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφανθεί εάν η Theresa May έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 βάσει του βασιλικού προνομίου αντί μιας απόφασης της Βουλής.
Ιανουάριος: Το ανώτατο δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του
Μάρτιος 31 2017: Είναι η τελική προθεσμία σύμφωνα με την οποία η Βρετανή πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώσει την Ε.Ε. ότι ξεκινά τη διαδικασία αποχώρησης
Σεπτέμβριος 30 2018: Η τελική προθεσμία σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας Michel Barnier θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες σε τεχνικό επίπεδο για την αποχώρηση
Μάρτιος 31 2019: Ημερομηνία όπου η Theresa May θέλει να έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο
Μάιος 2019: Η Βρετανία και επίσημα αποχωρεί από την Ε.Ε. μετά και την επικύρωση της αποχώρησης από τα όλα τα υπόλοιπα μελή της Ένωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.