Σημαντικά Νέα

Ο Άγιος Νικόλαος στην πόλη της Κρύας Βρύσης-Πέλλης τιμάται ιδιαιτέρως

Άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας.
Στην πόλη της Κρύας Βρύσης-Πέλλης τιμάται ιδιαιτέρως. Υπάρχει ένα εξωκκλήσι στην καρδιά του κάμπου, το οποίο έκτισε κάποιος ομογενής με καταγωγή από την Θεσπρωτία της Ηπείρου πριν από 200 χρόνια περίπου. Αυτός ήρθε και παρώκοισε στις όχθες της πρώην λίμνης Γιαννιτσών, κυνηγημένος από τους Τούρκους άρχοντες της ιδιαίτερης πατρίδας του, διότι σκότωσε σε κάποιο επεισόδιο έναν Τούρκο αγά. Οι απόγονοί του ζουν σήμερα στο χωριό Σταυροδρόμι Πέλλας με το επώνυμο Ζυμνάκος και στην Ακρολίμνη Πέλλας με το επώνυμο Παπαπέτρου.
Το 1964 ο ομογενής Καραγιαννίδης Κώστας από την Κερασούντα του Πόντου επιμελήθηκε το εξωκκλήσι, που ήταν μισοερειπωμένο και σε κακή κατάσταση.
Στην 1η φωτογραφία φαίνονται οι νέοι του "Συλλόγου Γηγενών Μακεδόνων" περιφέροντας την εικόνα του Αγίου και την οποία έφεραν οι ομογενείς από το Ακ Νταγ Ματέν του Πόντου της οικογένειας Κουπτσίδη και η οποία φυλάσσεται στον κεντρικό Ναό της Πόλης μας.
Στην 2η φωτογραφία εικονίζονται μέλη της οικογένειας Κουπτσίδη με πολεμική εξάρτηση κατά το αντάρτικο που αναπτύχθηκε στην περιοχή του Ακ Νταγ Ματέν.
Στην 3η φωτογραφία εικονίζεται ο γράφων ταύτα με τον φίλο και συμμαθητή του Τακούλη Μποζίνη στον αυλόγυρο του ξωκκλησιού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.