Σημαντικά Νέα

ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ !!!

Με εκτροχιασμό απειλούνται οι μετεκλογικές εξελίξεις στα Σκόπια, μετά την απόφαση της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής για επανάληψη της ψηφοφορίας σε ένα εκλογικό τμήμα της πόλης Γκόστιβαρ όπου υπερισχύει το αλβανικό στοιχείο.



Εφόσον η απόφαση της Επιτροπής δεν εκπέσει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της χώρας όπου προσέφυγε το κόμμα VMRO DPMNE του πρωθυπουργού Νικολά Γκρουέφσκι και οι εκλογές επαναληφθούν στο συγκεκριμένο εκλογικό τμήμα, ενδέχεται να ανατραπεί η κατανομή των εδρών μεταξύ των δυο μεγάλων συνασπισμών και να δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις που θα οδηγήσουν εκ νέου τη χώρα σε εκλογές.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής, το VMRO DPMNE καταλαμβάνει 51 έδρες στο νέο κοινοβούλιο (σύνολο βουλευτών 120) έναντι 49 της σοσιαλδημοκρατικής αντιπολίτευσης SDSM του Ζόραν Ζάεφ και 10 του τρίτου σε δύναμη κόμματος DUI (αλβανικό) του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι.

Στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή κατατέθηκαν συνολικά 16 ενστάσεις από το SDSM και το αλβανικό κόμμα BESSA εκ των οποίων έγινε αποδεκτή μια σε εκλογικό τμήμα της πόλης Γκόστιβαρ, όπου μια Αλβανίδα ψηφοφόρος κατήγγειλε ότι δεν της επιτράπηκε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα με τον ισχυρισμό ότι είχε… ψηφίσει νωρίτερα.

Ωστόσο από την γραφολογική εξέταση που διέταξε η Επιτροπή, αποδείχθηκε ότι είχε ψηφίσει άλλος στη θέση της και έτσι αποφασίστηκε να διεξαχθεί εκ νέου σε αυτό το τμήμα η ψηφοφορία.



Αν όμως αλλάξει το αποτέλεσμα και η έδρα της περιφέρειας του Γκόστιβαρ την οποία είχε λάβει το VMRO DPMNE πάει στο SDMS της αντιπολίτευσης, κάτι που οι εκλογικοί αναλυτές στα Σκόπια θεωρούν περίπου βέβαιο, τότε ο Γκρουέφσκι χάνει την πρωτιά στο κοινοβούλιο, τα δυο μεγάλα κόμματα θα έχουν από 50 έδρες και κανένα δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα το DUI. Έτσι η λύση στο αδιέξοδο θα δοθεί μέσω νέων εκλογών.

Η απόφαση της Εκλογικής Επιτροπής πυροδότησε την έντονη αντίδραση του Νικολα Γκρουέφσκι που θεώρησε την εξέλιξη ως «ξένο δάκτυλο». Δίχως να κατονομάσει χώρες, αλλά «φωτογραφίζοντας» ΗΠΑ και ΕΕ, κατηγόρησε ξένους πρεσβευτές στα Σκόπια ότι άσκησαν την επιρροή τους στην Επιτροπή ώστε, όπως ισχυρίστηκε, να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα.

Μάλιστα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το κόμμα του μπροστά στο κτίριο όπου συνεδρίαζε η επιτροπή, οι διαδηλωτές κραύγαζαν συνθήματα εναντίον του πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια.

Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα και να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στα Σκόπια επισκέφθηκαν τον Νικολά Γκρουέφσκι και του ζήτησαν να χαμηλώσει τους τόνους της επιθετικής ρητορικής που οξύνει το πολιτικό κλίμα και ακόμα να καλέσει σε αυτοσυγκράτηση τους οπαδούς το κόμματός του.

Ωστόσο, ο ηγέτης του VMRO δήλωσε στους δυτικούς διπλωμάτες ότι αδυνατεί νε ελέγξει τους διαδηλωτές και ακόμα πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην επαναληπτική ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα του Γκόστιβαρ, εφόσον διεξαχθεί, ούτε θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμά της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.