Ο εκπολιτιστικός σύλλογος προσπαθεί να συντηρήσει το έρημο χωριό
Η Κρώμνη είναι κρυμμένη στις πλαγιές του Παικου. Μερικά από τα σπίτια των κατοίκων στεκουν αγέρωχα αν και πληγωμένα από το πέρασμα του χρόνου. Σε κοντινή απόσταση διατρέχει ο παραπόταμος του Αξιού, η Γραμμόσκα όπου υπάρχουν σπάνια είδη χλωρίδας. Αναγνωρισμένος ορεινός οικισμός στο όρος Πάικο (υψόμετρο 580μ.) του Νόμου Πέλλης. Οι κάτοικοι της Κρώμνης την εγκατέλειψαν λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος το 1972 και εγκαταστάθηκαν στο δημοτικό διαμέρισμα Νέου Μυλοτόπου. Το χωριό έως και σήμερα παραμένει ακατοίκητο.
Το 1983 ιδρύθηκε ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος και στις 20 Μάιου διεξάγεται εκδήλωση με την χορευτική ομάδα του Συλλόγου και τοπικά μουσικά συγκροτήματα. Το χωριό διασώζεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Υπάρχουν ερείπια από τα κεραμοποιία, τα ασβεστοκάμινα, τα παγοποιία και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας ξυλείας τα οποία αποδεικνύουν ότι, μέχρι την απελευθέρωση από τους Τούρκους, η Κρώμνη συμβάδιζε από άποψη τεχνολογίας με τη Θεσσαλονίκη.
Το 1918 αναγνωρίζεται ως κοινότητα Κορνισιόρ. Το 1926 μετονομάζεται σε Κρώμνη .Το χωριό καθαρά αγροτοκτηνοτροφικό με γηγενείς κατοίκους (εντόπιους) και με μακραίωνη ιστορία γίνεται θέατρο συγκρούσεων από την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα μέχρι την περίοδο του εμφυλίου. Στην περιοχή Έμπεδα έχει εγκατεστημένο το αρχηγείο του ο ΔΣΕ και η Κρώμνη είναι το κοντινότερο χωριό. Οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις κατοχής και τους τοπικούς συνεργάτες τους συνεχίζεται και στον εμφύλιο και ο πληθυσμός του χωριού μειώνεται την περίοδο αυτή. Μετά τον πόλεμο, το χωριό, σταδιακά αυξάνει τον πληθυσμό του λόγω κυρίως του καλού κλίματος και της ευφορίας του εδάφους που προσέφερε αυτάρκεια σε δύσκολα χρόνια. Το 1971 έχει 610 κατοίκους και 150 παιδιά στο σχολείο. Παρά την άνοδο του αριθμού των κατοίκων, τα χρόνια είναι δύσκολα και το χωριό απομονωμένο.
«Όσον αφορά τον Πολιτιστικό μας σύλλογο έχουμε έρθει σε επαφή αρκετές φορές με την πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Θεοδώρα Τσάκρη επαφή και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τρέχει δήθεν το ΕΣΠΑ, έτσι αναμένουμε ένα κονδύλιο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες που χρειάζονται για να μπορέσει να κτίσει κάποιος νόμιμα στο χωριό μας» επεσήμανε ο ταμίας του Δ.Σ. Τραιανος Χατζής « Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι να συντηρούμε τα παλιά σπίτια των γονιών μας και να πιέζουμε ώστε να βγει ο κανονισμός δόμησης που είναι απαραίτητο εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του χωριού» κατέληξε ο κ. Χατζής .
Προορισμός στο μέλλον γιατί :
1. Είναι μέσα στο βουνό (φύση - καθαρός αέρας - καλύτερες θερμοκρασίες κτλ.)
2.Συνδυάζει ενα πακέτο τουριστικό του δήμου... έχει αρχαία Πέλλας - ποταμός Λουδίας - πηγές Αραβησσού - Κρώμνη με φράγμα Γραμμόσκας στα χαρτιά .
Η εκδήλωση που γίνεται στο παραδοσιακό οικισμό της Κρωμνης είναι στις 20-21 Μαΐου προς τιμήν του Αγιιου Νικολαου,20 Μαΐου είναι η αποκομιδή των λείψανων.
Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του Νόμου, 48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Έδεσσας, στην πρώην επαρχία Γιαννιτσών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ