Σημαντικά Νέα

Στη Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η νέα Ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή

Με την υιοθέτηση όλων των ελληνικών θέσεων αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και της λαθρομετανάστευσης, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη κατόπιν πρωτοβουλίας του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ.

Στο ψήφισμα που προέκυψε από τη συνεδρίαση, στην οποία πήραν μέρος περίπου 80 πολιτικοί από κράτη-μέλη της ΕΕ, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνονται δέκα συμπεράσματα, όπως για τον αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, για την απευθείας χρηματοδότηση των δήμων και περιφερειών από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία αλλά και για την ανάγκη διαχωρισμού των προσφύγων από τους οικονομικούς μετανάστες. Ζητούνται επίσης μέτρα και παρεμβάσεις κατά των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων, καταγράφεται διαφωνία με την επαναφορά συνοριακών ελέγχων μέσα σε περιοχές Σένγκεν και χαιρετίζεται η δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.
Νέα Frontex
Στην εισήγησή του ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως στις 6 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νέου οργανισμού ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής, που αποτελεί τη συνέχεια της Frontex. «Η ίδρυση και λειτουργία της ευρωπαϊκής συνοριοακτοφυλακής, που θα διαδεχθεί τη Frontex, θα συμβάλει καθοριστικά στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Τα εξωτερικά σύνορα ενός κράτους-μέλους είναι κοινά σύνορα όλης της Ευρώπης. Πριν από τρεις μέρες στο Στρασβούργο συγκάλεσα μια σύσκεψη και ζήτησα να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν, σχεδόν άμεσα, οι διαδικασίες για τη λειτουργία του νέου οργανισμού, και καλώς εχόντων των πραγμάτων στις 6 Οκτωβρίου, κάπου κοντά στη Θεσσαλονίκη, θα εγκαινιάσουμε τη λειτουργία αυτού του νέου θεσμού. Συνιστά μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.
Tόνισε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση, με χρηματοδότηση που θα αγγίξει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Παράλληλα, επεσήμανε την υποχρέωση της Ελλάδας να επιταχύνει τις διαδικασίες απορρόφησης, ώστε να αποδεσμευτούν άμεσα οι κοινοτικοί πόροι. Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές δράσεις για το προσφυγικό το επόμενο διάστημα, έκανε λόγο για ριζική αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος και για δικαιότερη κατανομή ευθυνών στα κράτη-μέλη.
O Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του ανέφερε την ανάγκη αναλογικού επιμερισμού των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, όπως και την παροχή αρμοδιοτήτων για το προσφυγικό-μεταναστευτικό στις τοπικές και περιφερειακές αρχές. Άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως δεν παρέχει την απαιτούμενη στήριξη στις τοπικές κοινωνίας που κλήθηκαν να σηκώσουν το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού, αλλά και διότι ενώ υπάρχουν στη χώρα περισσότεροι από 60.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, δεν υπάρχει αντιστοίχως ένας συγκροτημένος σχεδιασμός διαχείρισης του θέματος. «Είχαμε συμφωνήσει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, να κλείσουν τα προαναχωρησιακά κέντρα για τους παράτυπους μετανάστες. Πρέπει να υπάρξει σχέδιο για τον επιμερισμό των προσφύγων σε όλη την επικράτεια, για να είναι έτσι δυνατή και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Η έλλειψη οργάνωσης δημιουργεί αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις. Η Κεντρική Μακεδονία δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται δυσανάλογα μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Κερδισμένος από όλη αυτή την κατάσταση είναι ο λαϊκισμός και χαμένη η κοινωνική συνοχή. Η αντίδραση της ΕΕ είναι ελλιπής», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Μάικλ Σνάιντερ επισήμανε πως «η κρίση του προσφυγικού έχει λάβει άνευ προηγουμένου διαστάσεις για την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, καλούμαστε να δώσουμε κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις και λύσεις. Αν δεν υπήρχε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να την εφεύρουμε». Επισήμανε ακόμη την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της Ελλάδας για το θέμα.
«Δυσανάλογο το βάρος για την Κεντρική Μακεδονία»
Ο οικοδεσπότης της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του ζήτησε τον διαχωρισμό προσφύγων και παράτυπων μεταναστών και την απευθείας χρηματοδότηση των περιφερειών. «Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος. Κι όμως, αυτή τη στιγμή όχι μια ολόκληρη χώρα, αλλά μία περιφέρεια μόνη της, και συγκεκριμένα η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σηκώνει δυσανάλογο βάρος από αυτό που η ίδια αντέχει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ολόκληρες χώρες στην Ευρώπη που έχουν υποδεχθεί και φιλοξενούν λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες από όσους φιλοξενεί μόνη της η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν λειτουργήσει σωστά η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, αλλά και στην περίπτωση που επικρατήσουν φωνές που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να καταργηθεί η εξαίρεση της Ελλάδας από τις διαδικασίες της συνθήκης του Δουβλίνου και άρα να επαναπροωθούνται εδώ πρόσφυγες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τότε -πολύ απλά και ξεκάθαρα- τα πράγματα θα είναι πλέον μη διαχειρίσιμα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Δημοσιεύτηκε στη "Μακεδονία της Κυριακής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.