Σημαντικά Νέα

Ποιοτική υποβάθμιση στους καρπούς των νεκταρινιών προκαλούν οι θρίπες

Επιδερµική ζηµιά, που ωστόσο αλλοιώνει τους καρπούς, καθιστώντας τους τελικά µη εµπορεύσιµους, προκαλούν οι θρίπες (Frankliniella occidentalis, Taeniothrips spp, Thrips spp) στα ροδάκινα και περισσότερο στα νεκταρίνια.
Σύµφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης, τα ενήλικα έντοµα τρέφονται στα άνθη, αλλά η σηµαντική ζηµιά προκαλείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την τροφική δραστηριότητα των προνυµφών στην πτώση των πετάλων (στάδιο G).

Στο επόµενο στάδιο, µάλιστα, η ζηµιά στους καρπούς είναι κυρίως ποιοτική και φαίνεται µε τη µορφή επιδερµικών αλλοιώσεων (εσχαρώσεων) και παραµορφώσεων.

Σηµειώνεται ότι οι πρώτες προσβολές έχουν ήδη κάνει την εµφάνισή τους σε αρκετούς οπωρώνες της Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα νεκταρίνια είναι πιο ευαίσθητα.

Σε κάθε περίπτωση, οι γεωπόνοι συνιστούν στους καλλιεργητές τα παρακάτω:
-Να αποφεύγεται η καλλιέργεια και η καταστροφή των άγριων χόρτων του οπωρώνα την περίοδο της άνθησης. Οι θρίπες διαχειµάζουν στα άγρια χόρτα και εάν αυτά καταστραφούν οι θρίπες θα µετακινηθούν στα ανθισµένα δέντρα.
-Στις πρώιµες περιοχές Μακεδονίας και Θράκης οι περισσότερες ποικιλίες βρίσκονται στην άνθηση (στάδιο F), ενώ αντίστοιχα στις ορεινές περιοχές βρίσκονται στο στάδιο E.
-Να γίνει δειγµατοληπτικός έλεγχος στο τέλος της άνθησης (στάδιο F προς G) σε πέντε σηµεία του οπωρώνα επιλέγοντας 10 τυχαία δέντρα και µία ταξιανθία σε κάθε δέντρο. Εξετάστε τις ταξιανθίες για παρουσία νυµφών. Τινάξτε τις ταξιανθίες πάνω από ένα ανοιχτόχρωµο χαρτόνι και καταµετρήστε τα τέλεια.
-Εάν καταµετρηθούν 2 τέλεια ή διαπιστωθεί παρουσία νεαρών νυµφών, να γίνει επέµβαση µε εγκεκριµένα σκευάσµατα, στο τέλος της άνθησης –πτώση πετάλων.
-Η επέµβαση να γίνει µετά τη δύση του ηλίου.
-Να δοθεί προσοχή στην απόφαση επέµβασης και στην επιλογή του σκευάσµατος για την επίπτωση στους πληθυσµούς φυσικών εχθρών και στις µέλισσες.



πηγη: http://www.agronews.gr/tehnikes/arthro/141388/poiotiki-upovathmisi-stous-karpous-ton-nektarinion-prokaloun-oi-thripes-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.