Σημαντικά Νέα

ΟΟΣΑ: Το 60% του μισθού τους δίνουν οι Έλληνες σε εισφορές και φόρους

Σε εισφορές και φόρους χάνεται ο μισός μισθός των εργαζομένων ενώ οι απώλειες αυτές αναμένεται να αυξηθούν με το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, εκτιμάται ότι τα 6 στα 10 ευρώ του μισθού θα τα τρώνε οι φόροι και οι εισφορές.
Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τα στοιχεία του 2014 (ΟΟΣΑ), ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά πλήρωνε για φόρους και εισφορές το 43,4% του μισθού του.
Για το 2016, οι επιβαρύνσεις από τη φορολογία εισοδήματος αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια του υπουργείου Οικονομικών, εισοδήματα πάνω από 9.100 ευρώ θα πληρώσουν περισσότερο φόρο ενώ πιο βαριά θα είναι και η έκτακτη εισφορά.
Υψηλότερες αναμένεται να είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους αν περάσει τελικά η κυβερνητική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις. Ετσι, η συνολική επιβάρυνση από εισφορές και φόρους θα αυξηθεί σε επίπεδο που προσεγγίζει το 60% του μισθού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Οπως είναι γνωστό η κυβέρνηση μέσω του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου επιμένει στην πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά μία ή ακόμη και κατά μισή μονάδα, καθώς διαφορετικά δεν καλύπτεται το έλλειμμα του ΕΤΕΑ, το οποίο υπολογίζεται ότι θα φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη το διάστημα 2018-2014.
Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε ποσοστά κρατήσεων
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσοστά κρατήσεων αναδεικνύουν ήδη από το 2014 τη χώρα μας σε παγκόσμια πρωταθλήτρια κρατήσεων. Σύμφωνα με αυτά:
Το υψηλό ποσοστό από το μισθό εργαζομένου με δύο παιδιά που πάει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έφερε και πάλι στο προσκήνιο το θέμα των φορολογικών συντελεστών στη χώρα μας. Η στατιστική του ΟΟΣΑ ανέδειξε την ελληνική παγκόσμια πρωτιά:Ο Ελληνας εργαζόμενος με δύο παιδιά πληρώνει το 43,4% του μισθού του σε κρατήσεις, ποσοστό που είναι και το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του Οργανισμού.Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση συζητάει την αύξηση του ανώτατου συντελεστή, η στατιστική του ΟΟΣΑ αποδεικνύει ότι οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα είναι ούτως ή άλλως οι βαρύτερα φορολογούμενοι.
Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Ο μέσος όρος διαμορφώνεται στο 9,9% με την Ελλάδα να βρίσκεται στο 16%. Στην κατάταξη των χωρών-μελών καταλαμβάνουμε την 6η υψηλότερη θέσης καθώς μας ξεπερνούν μόνο η Σλοβενία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Πολωνία.
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.