Σημαντικά Νέα

ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΤΣΟΣ: Ο ΜΕΓΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΑΡΑΚΗΝΟΥΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

Κατέβηκε στην Πελοποννήσου με 4000 Μακεδόνες εν Ολύμπου μαζί με τον Καρατάσο και φυσικά τους ΓΙΓΑΝΤΕΣ τους Άλμωπες τα πρώτο παλικάρια του.

Κατατρόπωσε τον Ιμπραήμ στην μάχη της Καλαμάτας.

Πήρε μέρος στην μάχη της Ακρόπολης στην Έξοδο του Μεσολογγίου στα Ψαρά στα Δερβενάκια και σε πολλές άλλες μάχες.

Καλό παράδεισο να έχεις χωριανέ μου εσύ και οι Λεβέντες σου και όλοι οι Ήρωες του 1821.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!


Dimitris Emmanouil


Ὁ Φωτάκος Χρυσανθόπουλος, πρώτος υπασπιστής του Κολοκοτρώνη, αναφέρει στα απομνημονεύματά του: «Ο περίφημος καπετάνιος Γάτσος, ων εις τα όπλα εκ γενετής και σύντροφος αχώριστος του Ολυμπίου, και οι στρατιώται του Μακεδόνες πολέμησαν εις τα Δερβενάκια γενναίως και οι Πελοποννήσιοι ευχαριστήθηκαν πολύ, διότι είδαν άνδρας έχοντας ζήλον και εθνικισμόν μέγαν»


Η συμμετοχή του στον Αγώνα ήταν καθοριστική και αυτό επιβεβαιώνεται στην επιστολή που του είχε απευθύνει ο Υπουργός Στρατιωτικών Χριστόφορος Περραιβός:
“Γενναιότατε κ.Γάτσο. Η στρατηγική σου σύνεσις, η γενναιότης της ψυχής σου, αι μεγάλαι σου ανδραγαθίαι και ο πατριωτικός σου ζήλος, τα οποία προλαβόντως έδειξας αγωνιζόμενος εις διάφορα μέρη της Ελλάδος, δίδουν αγαθάς ελπίδας εις την Διοίκησιν, ότι θέλεις συνεργήσει με όλας σου τας δυνάμεις δια την ελευθερίαν του Ολύμπου, της ποθητής πατρίδος σου Γενναίε κ. Γάτσο! Η διοίκησις επληροφορήθη την ανδρείαν σου από τας προτερηνάς σου πράξεις, προσμένει και τώρα ν’ ακούση τας ανδραγαθίας σου, και να ιδή την προς αυτήν υπακοήν σου”    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.