Σημαντικά Νέα

Ηταν αστυνομικίνες στο Ισλαμικό Κράτος και ξέφυγαν -Μαρτυρίες-σοκ στη Νew York Times [εικόνες]

Τρεις νεαρές γυναίκες, οι οποίες κρύβονται αυτή τη στιγμή στην νότια Τουρκία αφηγήθηκαν στην αμερικανική καθημερινή εφημερίδα The New York Times την φρικιαστική εμπειρία τους μέσα στο σώμα al-Khansaa, τη γυναικεία πολιτοφυλακή του Ισλαμικού Κράτους.
Η Ντούα (είναι το ψευδώνυμό της), δούλευε ήδη δύο μήνες για την πολιτοφυλακή al-Khansaa, όταν είδε γύο γυναίκες, τη μητέρα και την έφηβη κόρη της, οι οποίες είχαν καταδικαστεί σε μαστίγωμα γιατί φορούσαν τις μακριές, παραδοσιακές ρόμπες τους ( abayas) πολύ κολλητές. Η Ντούα τις γνώριζε από την παιδική της ηλικία. Η μητέρα την παρακάλεσε να παρέμβει, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε. Μαστιγώθηκαν 20 φορές για τις ρόμπες, 5 φορές για το μακιγιάζ που είχαν κάτω από τη μπούργκα και πέντε φορές γιατί αντιστάθηκαν κατά τη σύλληψή τους.
Αυτό είναι ένα καθημερινό επεισόδο στη Ράκα, την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους.

Η Ντούα αλλά και οι εξαδέλφες της Αους και Ασμα είναι 20, 25 και 22 ετών αντίστοιχα. Ξέφυγαν από το καθεστώς της Ράκα και κατέφυγαν στη νότια Τουρκία. Και οι τρεις υπηρέτησαν στην γυναικεία πολιτοφυλακή του Ισλαμικού Κράτους που επιθεωρεί αν οι γυναίκες εκεί φοράνε σωστά τα ισλαμικά, παραδοσιακά ρούχα.
Οι τρεις νεαρές διηγούνται στην NYT ότι ήταν κλασικές γυναίκες της Ράκα. Σπούδαζαν, διάβαζαν, έβγαιναν με άντρες, πήγαιναν στα καφέ. Οι μπούρκες και τα abayas φοριόντουσαν από τις πιο συντηρητικές γυναίκες.
Ολα άλλαξαν το 2013 όταν το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Ράκα και έκανε το στρατηγείο του στην πόλη. Απαγόρευσε το κάπνισμα και το αλκοόλ, δολοφονούσε τους αντιπάλους, περιόρισε την κυκλοφορία στο δρόμο και επέβαλε την μπούρκα στις γυναίκες.
Οι τρεις νεαρές, για να εξαγοράσουν την ελευθερία τους και να κερδίσουν ένα ελάχιστο ελευθερίας, αποφασίζουν να υιοθετήσουν το δόγμα, να παντρευτούν μαχητές και να υπακούσουν στους κανόνες.
Η Ντούα παντρεύτηκε έναν μαχητή που καταγόταν από τη Σαουδική Αραβία. Η δική της οικογένεια είναι καταρρεύσει κάτω από τους βαρείς φόρους του Ισλαμικού Κράτους και δυσκολευόταν να τα φέρει βόλτα. Για το λόγο αυτό, ο πατέρας της την ωθεί να παντρευτεί τον εν λόγω μαχητή, ο οποίος προερχόταν από πλούσια οικογένεια της πρωτεύουσας Ριάντ, τον Abu Soheil Jizraoui. Ανετο διαμέρισμα, ευρωπαϊκή κουζίνα, ai condition σε όλα τα δωμάτια, πράγματα ασύλληπτα για την Ράκα. Η νεαρή γυναίκα εξομολογείται ότι ο άντρας της «της άλλαξε εντελώς τη ζωή».
O γάμος της Αους δεν ήταν τόσο καλός. Δυναμική, κοινωνική και σπιρτόζα η νεαρή γυναίκα μέσα στο γάμο της μαραίνεται. Η δυστυχία τη χτυπάει όταν μαθαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει παιδιά γιατί το Ισλαμικό Κράτος συμβουλεύει τους μαχητές του να μην κάνουν παιδιά ώστε να μη διστάζουν να γίνουν καμικάζι.
Αυτή είναι η Αους που φωτογράφησε η NYT:
Η Ασμα δεν παντρεύτηκε. Περνούσε την ημέρα της κλεισμένη σε διαμέρισμα, με τα παράθυρα και τις κουρτίνες σφραγισμένα για να μην ανακαλύψουν ότι είχε κρατήσει την τηλεόρασή της.
H Ασμα είναι μια όμορφη νεαρή κοπέλα που σπούδαζε Επιχειρηματικά στο πανεπιστήμιο  Euphrates University. Η μητέρα της είναι από τη Δαμασκό όπου πέρασε και η ίδια όμορφες στιγμές. Είναι φανατική βιβλιόφιλη, της αρέσει ο Χεμινγουέη και μιλάει λίγα αγγλικά.
Μπαίνουν στην πολιτοφυλακή για να επιβιώσουν
Η Αους μπήκε πρώτη στην πολιτοφυλακή. Δύο μήνες μετά το γάμο της, το 2014, καταλαβαίνει ότι είναι αδύνατο να πείσει τον άντρα της να κάνουν παιδιά. Αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή και για να υπάρξει μπαίνει στην πολιτοφυλακή. Η εξαδέλφη της Ντούα την ακολουθεί. «Για μένα ήταν θέμα εξουσίας και χρημάτων. Κυρίως εξουσίας» ομολογεί η Ασμα.
Επί 15 ημέρες μαθαίνουν να χειρίζονται όπλα και παρακολουθούν μαθήματα θρησκείας τα οποία παραδίδουν Μαροκινοί και Αλγερινοί, σύμφωνα με την New York Times. Από τον Μάρτιο του 2014 περιπολούν στους δρόμους πάνω σε φορτηγάκια Kia και δίνουν πρόστιμα και τιμωρίες σε γυναίκες που τόλμησαν να βαφούν ή δεν φοράνε σωστά τη μπούργκα. Συγχρόνως, υποδέχονται τις ξένες γυναίκες που καταφθάνουν στο Ισλαμικό Κράτος για να παντρευτούν τζιχαντιστές και να μπουν στην πολιτοφυλακή Al-Khansaa. Οι περισσότερες αστυνομικίνες είναι εξάλλου γυναίκες από τη Δύση, σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός κατοίκου της Ράκα, στο γαλλικό ραδιόφωνο France Info τον Οκτώβριο του 2014. Αυτές οι γυναίκες φύλακες του δόγματος κερδίζουν μηνιαίως από 650 ως 1.400 ευρώ, σύμφωνα με μαρτυρία που δημοσίευσε το σάιτ της ισραηλινής τηλεόρασης i24news, τον Απρίλιο του 2015.
Ανδρας κάνει κατήχηση σε νέους, σε δρόμο πόλης του Ισλαμικού Κράτους:

Μια μέρα, την άνοιξη του 2014, η μονάδα της πολιτοφυλακής της Ντούα πρέπει να βοηθήσει στον λιθοβολισμό δύο γυναικών που καταδικάστηκαν για μοιχεία. Η Ντούα αρνείται να παραστεί. Φήμες κυκλοφορούν ότι η μία από τις δύο γυναίκες δεν είχε κάνει ποτέ μοιχεία αλλά γιατί είχε υψώσει ένα πανό «Κάτω η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».
Οι νεαρές αντιλαμβάνονται γρήγορα ότι η βαρβαρότητα της οργάνωσης αυξάνεται ραγδαία. «Βλέπαμε παντού κομμένα κεφάλια», δηλώνει η Ντούα. «Εβλεπα πτώματα στο δρόμο, αφημένα επί μία εβδομάδα», προσθέτει η Αους. Η Ασμα είναι η μόνη που έχει κομπιούτερ και ίντερνετ. Διαβάζει τα νέα που έρχονται από τη Δύση και σκέφτεται ότι έχει παγιδευτεί.
Ο άντρας της Ντούα σκοτώθηκε σε μια αποστολή καμικάζι. Αργότερα κατάλαβε ότι πολεμούσε εναντίον άλλων μουσουλμάνων. Δέκα ημέρες μετά το θάνατό του, οι εκπρόσωποι της οργάνωσης απαιτούν να παντρευτεί έναν άλλο μαχητή. Η Ντούα αντιλαμβάνεται ότι οι γυναίκες είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα για τους μαχητές-καμικάζι.
Η Ντούα αποφασίζει λοιπόν να δραπετεύσει όσο ο σύζυγός της έλειπε στη μάχη. Παρότι ήταν γάμος προμελετημένος, η νεαρή γυναίκα ομολογεί ότι έτρεφε συμπάθεια για εκείνον και την στοίχισε που τον εγκατέλειψε. Με τη βοήθεια του αδελφού της δραπετεύει και 4 μήνες αργότερα την ακολουθεί και η Αους.
Αυτές ο τρεις γυναίκες δεν αποτελούν εξαίρεση. Το αμερικανικό κανάλι Sky News έκανε εκτενές ρεπορτάζ για τις γυναίκες που δραπετεύουν από την πρωτεύουσα του Χαλιφάτου προς την Τουρκία. Τον Φεβρουάριο του 2015, άλλες γυναίκες διηγήθηκαν τη ζωή τους στον βρετανικό Guardian.
Κάτοικοι της Ράκα καταφεύγουν στον Ευφράτη ποταμό μόλις το Ισλαμικό Κράτος καταλαμβάνει την πόλη:
 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.