Σημαντικά Νέα

Γνωρίστε την Τζένα

Όρος Τζένα: Οι κρυμμένοι θησαυροί ενός υπέροχου, επιβλητικού βουνού

Λίγο πιο πέρα από το χωριό μας, την Νότια, δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος του όρους Τζένα.

Η Τζένα βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ. Συνδέεται στα δυτικά με τον Βόρα (με την κορυφή Πίνοβο) και νοτιοανατολικά με το Πάικο. Η κορυφή της έχει υψόμετρο 2.182 μέτρα. Το ελληνικό τμήμα του βουνού βρίσκεται στο νομό Πέλλας.

Το εξαιρετικό site mountainsgreece.com μας ταξιδεύει στο βουνό μας:

‘’Απέναντι από το όρος Πάικο ξεπροβάλουν δύο κορυφές με σχεδόν το ίδιο ύψος. Είναι η Μικρή και η Μεγάλη Τζένα. Tο φημισμένο βουνό με τα πολλά νερά και το φαράγγι της Νότιας αποτελεί την απόληξη της οροσειράς που ξεκινάει από το Καϊμακτσαλάν και το Πίνοβο. Με ύψος που ξεπερνά τα 2.000μ και ήπιο ανάγλυφο, αποτελεί έναν ξεχωριστό προορισμό για όσους αναζητούν ένα βουνό για χαλαρή πεζοπορία.

Κύριο χαρακτηριστικό του βουνού αποτελεί το εκτεταμένο δάσος οξιάς, που φτάνει ως τα 1.800μ., αλλά και τα μικρά πεύκα, που δειλά – δειλά δημιουργούν το δικό τους δάσος σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο. Στην Τζένα έχουν καταγραφεί 33 σπάνια φυτά, που λόγω ενδημισμού και σπανιότητας οδήγησαν στην ένταξη του βουνού σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Τα λουλούδια παραμένουν ανθισμένα όλο το καλοκαίρι, ευνοημένα από τις κλιματικές συνθήκες και τις συχνές απογευματινές μπόρες. Όπως και στο Πίνοβο, στις πλαγιές της Τζένας ζουν ζαρκάδια και άλλα σπάνια θηλαστικά, ενώ στις κορφές της έχουν τις φωλιές τους χρυσαετοί, φιδαετοί, σταυραετοί κ.α.

Ο δασικός δρόμος, που χρησιμοποιούν οι υλοτόμοι, φτάνει ως την αλπική ζώνη, χωρίζοντας τη Μικρή Τζένα από τη Μεγάλη και αλλοιώνοντας την άγρια ομορφιά του τοπίου. Ωστόσο, τα πεζοπορικά μονοπάτια οδηγούν στα πυκνά δάση του βουνού, μακριά από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι περιπατητές ξεκινούν από το χωριό Νότια με κατεύθυνση το ομώνυμο φαράγγι και τον καταρράκτη που βρίσκεται στην αρχή του.

Ανεκτίμητη για τους πεζοπόρους είναι η συνεισφορά του ορειβατικού συλλόγου Αριδαία, ο οποίος έχει προνοήσει για τη διάνοιξη και σήμανση των μονοπατιών. Χωρίς αυτά, η πεζοπορία στο δάσος θα ήταν αδύνατη, εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και της μορφολογίας του βουνού’’.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.