Σημαντικά Νέα

Μεικτό εξεταστικό σύστημα και διπλό μηχανογραφικό για τις επόμενες Πανελλαδικές

Μεικτό θα είναι το εξεταστικό σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων του ερχόμενου εκπαιδευτικού έτους, καθώς εκτός από τους μαθητές που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες την Γ λυκείου και θα εξεταστούν με το νέο σύστημα, δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές θα έχουν και όσοι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν φέτος σε κάποια σχολή ή τη σχολή που επιθυμούσαν.
Χαρακτηριστικά, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε: «Όσα παιδιά δεν πέτυχαν ή θέλουν να ξαναπροσπαθήσουν του χρόνου, θα έχουν τη δυνατότητα».
Ειδικότερα, όσοι από τους υποψηφίους που έδωσαν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις επιθυμούν να δώσουν και του χρόνου, έχουν την επιλογή να εξεταστούν είτε με το παλιό εξεταστικό σύστημα που ίσχυε μέχρι φέτος, δίνοντας έξι (6) μαθήματα, είτε να εξεταστούν με το νέο σύστημα που θα ισχύσει από τη φετινή σχολική περίοδο, δίνοντας τέσσερα (4) μαθήματα. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα να κρατήσουν τη φετινή τους βαθμολογία και να συμμετέχουν με το 10%, συμπληρώνοντας μόνο το μηχανογραφικό τους του χρόνου.
Από τα παραπάνω, συμπεραίνεται ότι την ερχόμενη χρονιά θα υπάρχουν δύο είδη μηχανογραφικών δελτίων (ή ένα διπλό), καθώς όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, θα συμπληρώσουν το παλιό μηχανογραφικό, ενώ όσοι επιλέξουν να εξεταστούν με το νέο σύστημα, θα συμπληρώσουν το καινούριο μηχανογραφικό, με τις αλλαγές που έχουν γίνει στα επιστημονικά πεδία και την κατανομή των σχολών σε αυτά.
Εξάλλου, από το υπουργείο Παιδείας επισημαίνεται ότι η εξεταστική διαδικασία θα είναι ίδια για όλους τους υποψηφίους, δηλαδή τα κοινά μαθήματα που θα δωθούν πανελλαδικά θα έχουν κοινή μέρα και ώρα εξέτασης και κοινά θέματα. Ωστόσο, λόγω του ότι με βάση το παλιό σύστημα τα μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι περισσότερα, ίσως να προστεθούν επιπλέον κάποιες μέρες στο πρόγραμμα των εξετάσεων.
Σημειώνεται ότι αυτή η πρόβλεψη υπάρχει και στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 58 αναφέρεται ότι όσοι υποψήφιοι θελήσουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα, θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, ποσοστό, το οποίο προβλέπεται να ορισθεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας. Εναλλακτικά, εάν οι υποψήφιοι επιλέξουν το νέο σύστημα εισαγωγής, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν εντός προθεσμίας που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ' λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την ομάδα προσανατολισμού που επιθυμούν να καταταχθούν καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνισθούν πανελλαδικά.
Αν και το σχέδιο νόμου, γνωστό και ως «πολυνομοσχέδιο», δεν έχει ψηφιστεί ακόμα από τη Βουλή, τα παραπάνω που προβλέπονται απο το άρθρο 58 αναμένεται να δημοσιευθούν, όπως επεσήμανε ο κ. Χασάπης, σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, όπου θα καθοριστεί και το συγκεκριμένο ποσοστό θέσεων που θα προβλέπεται για όσους υποψηφίους θελήσουν να ξαναπροσπαθήσουν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το παλιό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.