Σημαντικά Νέα

Βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο μνημόνιο.- Του Ιάκωβου Θεοδώση

Βρισκόμαστε ήδη στο τρίτο μνημόνιο. Το επονομαζόμενο μνημόνιο της Αριστεράς. Είμαι σύμφωνος με αυτό το μνημόνιο, όσο σύμφωνος είναι ο ορειβάτης με κρυοπαγήματα στα χέρια και στα πόδια και του απευθύνουν την ερώτηση αν συμφωνεί να τα ακρωτηριάσουν για να επιβιώσει. Στο σημείο που μας έφερε η εξάμηνη σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και κ. Καμένου ήταν το ελάχιστο που μπορούσε να πράξει το ποτάμι, (κίνημα με ρεαλισμό και λύσεις), ώστε να διασωθεί η Ελλάδα. Μια χώρα όπου η εναλλακτική λύση που της πρότειναν( η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα), τόσο απλά χωρίς καμιά προετοιμασία, τόσο απερίσκεπτα, μια χώρα εξαρτώμενη κατά 75% από εισαγωγές πρώτων υλών, ισοδυναμούσε με λύση αυτοκτονίας του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της. 

Μια χώρα όπου σήμερα, εντός ευρώ και υπό καθεστώς έλεγχου κεφαλαίων έχει προβλήματα επάρκειας αγαθών. Ήδη το θέμα έχει θέσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης, ο οποίος τόνισε ότι σημαντικά είναι τα πλήγματα και οι ελλείψεις που θα παρουσιαστούν σε κλάδους που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή. Κρίσιμα ζητήματα αντιμετωπίζουν ως προς τις αγορές πρώτων υλών και τις προμήθειές τους μεγάλες κονσερβοποιίες ή βιομηχανίες τροφίμων τόσο εξαιτίας των capital controls που τις εμπόδισαν να αγοράσουν πρώτες ύλες για την παρασκευή των ειδών τους όσο και λόγω της δυσπραγίας μεγάλων αλυσίδων λιανικής που δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, άρα να επιστρέψουν ρευστό για να στηριχτεί η προμηθευτική διαδικασία. . 

Πηγές του ΣΕΒ αναφέρουν ότι έχει τιναχτεί στον αέρα ο προγραμματισμός της αγοράς, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν πολλές επιχειρήσεις να μειώσουν τους παραγωγικούς τους ρυθμούς. Συνέπεια αυτής της νέας συνθήκης είναι να έχει υπάρξει κύμα εκ περιτροπής εργασίας, πλήθος απολύσεων, μείωση αγοράς πρώτων υλών, άρα και παράλληλη συρρίκνωση των ειδών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων λιανικής συνολικά ή των συνολικών αγαθών. Και όλα αυτά εντός ευρώ. Το 3ο μνημόνιο είναι ένα δύσκολο στην υλοποίηση πρόγραμμα, το οποίο όμως είναι πιο ισορροπημένο στο ζήτημα του δίπολου λιτότητας – μεταρρυθμίσεων, με την έννοια ότι έχει πολλές περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και λιγότερα δημοσιονομικά μέτρα από τα προηγούμενα προγράμματα. Παρόλα αυτά έχει περισσότερη λιτότητα από όση πραγματικά και αρχικά ήταν αναγκαία. «Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση να απαιτούνται περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα». Είναι απίθανο αυτό που λέει η Κυβέρνηση ότι μας γλίτωσε από την απαίτηση για πλεόνασμα της τάξεως του 3%, ενώ την ίδια στιγμή τα δημοσιονομικά μέτρα που εισάγονται είναι της τάξεως των 14 δις ευρώ. Κάτω από τέτοιες ασφυκτικές συνθήκες, η συγκυβέρνηση απειλεί με πρόωρες εκλογές. 

 Είναι εξωφρενικά παράλογο να διακινδυνεύσουμε την τελική πτώση της χώρας ( άτακτη χρεοκοπία) μόνο και μόνο για να επιβεβαιωθεί επίσημα η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ και το ξεκαθάρισμα κομματικών τους αντιθέσεων. Έχουμε πρόσφατη εκλεγμένη Βουλή, που μπορεί να δώσει κυβερνητική λύση, στην σημερινή ακυβερνησία, έως ότου σταθεροποιηθεί η χώρα. Βεβαίως τότε να προχωρήσουμε σε εκλογές ώστε να επιλέξει ο λαός το κυβερνητικό σχήμα που θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και θα βγάλει την χώρα από την περιδίνηση και τον βάλτο. Σε κάθε περίπτωση, οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και ελπίζουμε ότι ο λαός μας επιτέλους θα ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα, το νόθο από το πραγματικό. Η πραγματική διαχωριστική γραμμή εφεξής, αυτή θα είναι και όχι μνημόνιο-αντιμνημόνιο.

 Ας ωριμάσουμε όλοι μας !



Ιάκωβος Θεοδώσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.