ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΙΚΩΝ - ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ
Μια από τις χειρότερες κρίσεις της ιστορίας της βιώνει η παγκόσμια οικονομία, μετά την υποτίμηση του γουάν που έφερε τη "Μαύρη Δευτέρα" των αγορών.
Την ώρα που η Κίνα ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών της ταμείων, τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και η Wall Street κατακρημνίστηκαν και έκλεισαν με χαμηλό τεσσάρων ετών ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα έκλεισε με «παγκόσμιο ρεκόρ» και πτώση πάνω από 10%, χαμηλότερα ακόμα και από τη Σαγκάη!
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 3,58% στις 15.871,28 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 3,82% στις 4.526,25 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 3,94% στις 1.893,21 μονάδες.
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, την ώρα που οι εποπτικές αρχές επιχειρούν - μάταια μέχρι στιγμής - να ηρεμήσουν τις αγορές και να σταματήσουν το κύμα μαζικής φυγής ξένων κεφαλαίων και επενδυτών από Σανγκάη, Σενζέν και Χονγκ-Κονγκ.
Μέχρι στιγμής τα μόνα ασφαλή καταφύγια που έχουν καταφέρει να βρουν οι επενδυτές είναι το ευρώ, το οποίο χθες εκτινάχθηκε στα 1,14 δολάρια και τα ομόλογα, κυρίως τα γερμανικά.
Μοναδική περίπτωση για... προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τους επενδυτές που εκτελούν τις εντολές αποχώρησης από τις κινεζικές αγορές κατά ριπάς, είναι μία πυροσβεστική παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας και στο παρελθόν προσπαθήσει να παρέμβει με τόνωση πάνω από ένα τρισεκατομμύρια γουάν στις αγορές.
Με μικρή πτώση 0,67% άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, την επομένη μιας μαύρης ημέρας για τις παγκόσμιες χρηματαγορές. Ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε απώλειες 142,86 μονάδων για να διαμορφωθεί στις 21.108,71 μονάδες με τις πρώτες συναλλαγές.
Βουτιά κατά την έναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Σανγκάης. Ο γενικός δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 6,41%, με απώλειες 205,78 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 3.004,13 μονάδες.
Την ίδια ώρα το χρηματιστήριο της Σεντζέν υποχωρούσε κατά 6,97%, στις 1.751,28 μονάδες.
Το χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε χθες με πτώση 8,49%, τη μεγαλύτερη πτώση του σε συνεδρίαση τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Είχε ήδη υποστεί απώλειες πάνω από 11% την περασμένη εβδομάδα. Το χρηματιστήριο της Σανγκάης στο εξής έχει διαγράψει όλα τα κέρδη του της χρονιάς αυτής και τώρα βρίσκεται κάτω από το επίπεδό του της 31ης Δεκεμβρίου 2014.
Με πτώση άνοιξε σήμερα το χρηματιστήριο στο Τόκιο, μια μέρα μετά από μια "μαύρη μέρα" στις χρηματιστηριακές αγορές, στο πλαίσιο αυξανόμενων ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και των συνεπειών της στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Το πρώτο λεπτό των συναλλαγών, ο δείκτης Nikkei κατέγραφε πτώση 369.02 μονάδων (-1,99%), φθάνοντας στις 18,171.66 μονάδες, προτού συνεχίσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με περαιτέρω πτώση που έφτασε το 3,50%.
Ο γενικός δείκτης Topix κατέγραφε πτώση 29,89 μονάδων (-2,02%), φθάνοντας στις 1.450,98 μονάδες.
Με πτώση έκλεισε τη σημερινή του συνεδρίαση το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ.
Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 588,4 μονάδων (-3,57 %), στις 15.871,35 μονάδες.
Ο Nasdaq, των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας, έκλεισε με πτώση 179,79 μονάδων (-3,82%), στις 4.526,25 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έκλεισε με πτώση 77,68 μονάδων (-3,94%), στις 1.893,21 μονάδες.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, ολοκληρώνοντας με το χειρότερο τρόπο το παγκόσμιο sell off που ξεκίνησε σήμερα από την Ασία και έκλεισε στις ΗΠΑ.
Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και κυρίως την κινεζική προκάλεσαν ένα sell off που επανέφερε μνήμες από το κραχ του 2008.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 3,58% στις 15.871,28 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 3,82% στις 4.526,25 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 3,94% στις 1.893,21 μονάδες.
Ο Dow Jones ξεκίνησε με απώλειες που ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες, αλλά γρήγορα ενεργοποιήθηκαν οι στηρίξεις. Οι απώλειες μετά από μία περίπου ώρα περιορίστηκαν, αλλά οι ανησυχίες δεν επέτρεψαν να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η πτώση.
Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες, υψηλότερες του 3,2%, κατέγραψαν όλοι οι επιμέρους δείκτες, με τον κλάδο της ενέργειας να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2011. Επίσης, απώλειες άνω του 5,4% κατέγραψαν οι τράπεζες, με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις Citigroup και JPMorgan.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος της πριν από περίπου δέκα μέρες, έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές πάνω από 5 τρισ. δολάρια. Ο δείκτης p/e του δείκτη S&P 500 έχει υποχωρήσει πλέον στο 16,76, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2014.
Την ίδια ώρα στην εκτίμηση ότι οι μετοχικές αξίες θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο εξέφρασε σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Mοχάμεντ Ελ Ερίαν. Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο της Allianz το selloff θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ένας εκ των ακόλουθων στόχων: «είτε οι αρχές ελέγχου των αναδυόμενων αγορών θα εφαρμόσουν μέτρα που θα βάλουν φρένο στην αιμορραγία, είτε οι αποτιμήσεις θα υποχωρήσουν τόσο πολύ ώστε οι αγοραστές θα επανακάμψουν».
Nick Lawson (Deutsche Bank)
Οι κινεζικές μετοχές, έχοντας σπάσει ακόμη και το ιστορικό χαμηλό του Ιουλίου, είναι φανερό ότι βρίσκονται εν τω μέσω μίας τριπλής φούσκας, που σκάει. Παραδοσιακά μετά από μία ελεύθερη πτώση, ακολουθεί μία ήπια ανάκαμψη, που οδηγεί την αγορά υψηλότερα από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Αυτό δεν συνέβη στην τρέχουσα περίπτωση, παρά το γεγονός ότι οι κινεζικές αρχές παρενέβησαν δεν κατόρθωσαν να σώσουν την κατάσταση. Ταυτόχρονα από τη στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος, όλοι περιμένουν ότι οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και αυτή η «προσμονή» θα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Investec
Παρά τις φήμες ότι θα υπάρξει παρέμβαση και η κινεζική κυβέρνηση θα επιτρέψει στα συνταξιοδοτικά ταμεία να αγοράσουν κινεζικές μετοχές, η κατάσταση δεν σώθηκε. Σε περίπτωση που η μεταβλητότητα που επικρατεί αυτή τη στιγμή συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να ξεχάσουμε το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων από τη Fed, τον Σεπτέμβριο.
Kit Juckes (Societe Generale)
Οι αγορές φοβούνται περαιτέρω υποχώρηση της κινεζικής ανάπτυξης και ως εκ τούτου περισσότερο «πόνο» στις αγορές εμπορευμάτων, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πως θα αντιδράσουν τόσο η Fed όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Μπορεί μέχρι στιγμής εμπορεύματα και μετοχές να μην ακολουθούν ανάλογη πορεία, όμως, αυτό ενδέχεται να αλλάξει, κάτι που συνέβη όταν έσκασε η φούσκα του διαδικτύου το 2000. Κάποιοι φοβούνται, ακόμη, ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση. Υπάρχουν, βέβαια, και αυτοί που θεωρούν ότι η αμερικανική ανάπτυξη έχει γερές βάσεις ώστε να κατορθώσει να καλύψει σημαντικό μέρος του κενού που δημιουργεί η Κίνα στις αγορές εμπορευμάτων.
Arjen van Dijkhuizen (ABN Ambro)
Οι ανησυχίες για την Κίνα (διόρθωση των αγορών, υποτίμηση του γουάν, προβληματισμός για την ανάπτυξη της χώρας), οδηγούν σε εκροές κεφαλαίων από τις αγορές. Πάντως δεν αναμένουμε να ξεσπάσει νομισματικός πόλεμος. Προχωρήσαμε, όμως, σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών μας για την ανάπτυξη σε Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν και Ταϊλάνδη, με δεδομένη και τη σχετικά αδύναμη εξαγωγική τους δραστηριότητα. Προβλέπουμε ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα υποχωρήσει στο 6,2% για φέτος από 6,4% που ήταν το 2014.
Niall MacLeod (UBS)
Θεωρούμε ότι οι ασιατικές αγορές, εκτός αυτής της Ιαπωνίας, ήταν «υπέρ-πουλημένες» (oversold) τον Ιούλιο. Υποτίμηση του γουάν, αμφιβολίες για την κινεζική ανάπτυξη, υποχώρηση στις τιμές εμπορευμάτων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Πρόκειται για κρίση; Κατά τη γνώμη μας όχι. Πιστεύουμε ότι η ευρύτερη περιοχή (σ.σ. της Ασίας) είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι ήταν το 1998, με τη ρευστότητα αλλά και τα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι καλύτερα.
Connor Campbell (Spreadex)
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διατηρεί τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» και αυτό καθιστά δύσκολες τις προβλέψεις. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να επιτρέψει στα συνταξιοδοτικά ταμεία να αγοράσουν κινεζικές μετοχές έγκειται στην προσπάθειά της να πέσει νέο χρήμα στην αγορά.
Michael Paul (Brewin Dolphin)
Η «ακινησία» των κινεζικών αρχών, με δεδομένο ότι οι επενδυτές ανέμεναν ότι θα «έριχναν» νέο χρήμα στην αγορά προκειμένου να μην υποχωρήσει, οδήγησε στη σημερινή κατάρρευση.
Ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως η φάση αυτή την οποία διέρχεται το κινεζικό χρηματιστήριο είναι αναγκαία- ως μια περίοδος «διόρθωσης»- η κυβέρνηση της χώρας ρίχνει στην αγορά, κυριολεκτικά ό,τι έχει...και ακόμη περισσότερα για να διατηρήσει τις τιμές των μετοχών. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χρηματιστηριακές εταιρείες δεσμεύτηκαν να αγοράσουν μετοχές αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ενώ οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της χώρας προχώρησαν σε μια de facto αναστολή νέων καταχωρήσεων μετοχών.
Ο Dong Tao, κορυφαίος οικονομολόγος για την αγορά της Ασίας, υποστηρίζει πως το Πεκίνο φοβάται πως η πτώση των μετοχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης καθώς όποιοι τώρα υφίστανται απώλειες στο χρηματιστήριο, εκτιμάται π ως το προσεχές διάστημα θα είναι λιγότερο τολμηροί ή ανέμελοι στις αγορές τους. «Αυτό δημιουργεί μια σειρά από κινδύνους για την οικονομία αλλά και για το οικονομικό σύστημα εν γένει και γι' αυτό το Πεκίνο είναι τόσο ανήσυχο».
Οι επενδυτές προφανώς δεν πείστηκαν από τις προσπάθειες της κυβέρνησης ήδη από τον Ιούλιο και έτσι η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη σε ένα ατελείωτο τρενάκι, με βουτιές και απότομες ανόδους, «ανοίγοντας» μερικές φορές με άνοδο της τάξεως του 7% για να πέσει λίγο πριν το «κλείσιμο» επίσης κατά περίπου 7% ή και περισσότερο όπως για παράδειγμα τη «Μαύρη Δευτέρα» της Κίνας.
Νωρίτερα το 2015 το Χρηματιστήριο της Κίνας έδειξε τα πρώτα «κλασσικά» σημάδια αυτού που στη γλώσσα των αγορών χαρακτηρίζεται συχνά ως «φούσκα».
Γιαγιάδες, οδηγοί ταξί και κολεγιόπαιδα «έκαναν», όπως εξηγεί με χαρακτηριστικό τρόπο το CNN, μικρές περιουσίες, όλοι εκμεταλλευόμενοι την ξέφρενη πορεία του «Chao gu» όπως αποκαλείται στην κινεζικά αργκό η αγοραπωλησία μετοχών. Αυτό το ράλι όμως ήρθε ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία της χώρας παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση, προβληματίζοντας πολλούς οικονομικούς αναλυτές. Τώρα όμως εξηγούν, απλά ήρθε η ώρα να...δράσει η βαρύτητα και τα αποτελέσματα είναι εμφανή και σοκαριστικά, όχι μόνο για την αγορά της Κίνας αλλά και για όλες τις άλλες μεγάλες αγορές που επηρεάζονται. «Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας είχε “αποστασιοποιηθεί” από την πραγματική αγορά της χώρας και το χρηματιστήριο ήταν υπερτιμημένο», σχολιάζε ο Patrick Chovanec, διευθύνων σύμβουλος της Silvercrest Asset Management ήδη από τον περασμένο μήνα οπότε ο «δράκος» του χρηματιστηρίου δέχθηκε τις πρώτε ισχυρές δονήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ