Σημαντικά Νέα

Έξαρση περονοσπόρου και ωιδίου στις κυριότερες αμπελουργικές περιοχές

Οι αυξημένες βροχοπτώσεις κατά την περίοδο Μαΐου και Ιουνίου δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη τόσο του περονόσπορου όσο και του ωιδίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αμπελουργοί να είναι σε επιφυλακή και να αναγκάζονται σε συχνούς ψεκασμούς, γεγονός που επιβαρυνεί και το καλλιεργητικό κόστος τους. Επιπλέον, λόγω και της συνεχιζόμενης αστάθειας του καιρού, ανησυχούν και για την τελική εξέλιξη. Αν συνεχιστεί ο υγρός καιρός, υπάρχει κίνδυνος οι προσβολές από τον περονόσπορο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο και να πλήξουν το φύλλωμα των αμπελιών, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα και στην παραγωγή του επόμενου έτους. Η μοναδική περίπτωση να μην επεκταθεί το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες το επόμενο χρονικό διάστημα να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα.
Η κ. Ηλιάδη από το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η υγρασία από τις συνεχείς βροχοπτώσεις ευνοεί την ανάπτυξη στην περιοχή κυρίως του ωιδίου αλλά και του περονόσπορου. Ανάλογο πρόβλημα είχαν και πέρσι οι αμπελουργοί. Θα πρέπει να τα καταπολεμήσουν με φυτοπροστατευτικά μέσα (που ανεβάζουν το κόστος καλλιέργειας) αλλά και με πρόσθετες καλλιεργητικές φροντίδες (αραιώματα κ.α.). Αν τις επόμενες ημέρες έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας θα βοηθούσε στη μείωση του προβλήματος».

Ο κ. Μπαγκής από το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «παρακολουθούμε τον περονόσπορο στην Κρήτη και από τις αρχές Απριλίου μέχρι τις 28 Μαΐου δεν είχε καμιά προσβολή. Από τις 29 Μαΐου οι βροχοπτώσεις ευνόησαν την εξάπλωσή του η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οι βροχοπτώσεις του Ιουνίου έδωσαν ισχυρές διυγράνσεις στο φύλλωμα και υψηλή σχετική υγρασία μεγάλης διάρκειας. Σπάνιο για την Κρήτη να ξεκινά τόσο αργά η επέκτασή του. Πλέον ο περονόσπορος «χτυπά» το φύλλωμα και όχι τα τσαμπιά των σταφυλιών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για την φετινή παραγωγή αλλά και αναμένεται κυρίως να δημιουργήσει πρόβλημα και στην παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Το ωίδιο δημιουργεί κάθε χρόνο προβλήματα στην παραγωγή της Κρήτης. Η διαφορά είναι ότι φέτος τα μελτέμια πουν υπήρξαν την περίοδο Απριλίου - Μαΐου ευνόησαν πολύ την επέκτασή του. Οι υγρασίες το ευνόησαν σε μεγάλο βαθμό. Φέτος αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα από το ωίδιο. Πάντως οι συστηματικοί καλλιεργητές που προσέχουν την εξέλιξή του δεν αναμένεται να έχουν σοβαρό πρόβλημα. Προτείνουμε την αντιμετώπιση του ωιδίου με θειάφι όταν αυξηθεί η θερμοκρασία».

Ο κ. Πέττας από το Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πάτρας αναφέρει ότι «τυχόν προσβολή των ραγών από το ωίδιο στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, είναι καταστροφική για την παραγωγή. Επίσης όσο ο καιρός συνεχίζει να είναι άστατος θα ευνοεί και τις προσβολές περονοσπόρου».

Ο διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πρόβλημα από τις προσβολές περονόσπορου και ωιδίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Οι αμπελουργοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ψεκασμούς. Αυτό αυξάνει το κόστος καλλιέργειας. Επίσης θα πρέπει να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις για να μπορούν να γίνουν οι ψεκασμοί».
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.