Μέχρι και φέτος δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός καθαρισμού των ωκεανών, γεγονός που επιτρέπει στην ρύπανση να αυξάνεται δίχως σταματημό. Από το 2016 όμως, μετά από πρωτοβουλία του 20χρονου Boyan Slat, θα ξεκινήσει για πρώτη φορά ένα σύστημα συλλογής απορριμάτων μέσα στις ατελείωτες υδάτινες εκτάσεις.
Το 2011 ο 16χρονος τότε Ολλανδός επισκέφτηκε την Ελλάδα και έκανε μπάνιο στις φημισμένες τις παραλίες. Οπως μαρτυρά όμως η προσωπική του ιστοσελίδα, αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το πλήθος των σκουπιδιών που βρίσκονταν εντός και εκτός θάλασσας. «Πως γίνεται να βουτάω στην θάλασσα και να βλέπω πιο πολλές πλαστικές σακούλες παρά ψάρια; Δεν γίνεται να το καθαρίσουμε αυτό;» σκέφτηκε.
Οταν οι διακοπές του τελείωσαν, ξεκίνησαν οι σκέψεις του, για το πως οι θαλάσσιες εκτάσεις θα μπορέσουν να καθαριστούν. Ενα χρόνο αργότερα, ο Slat παρουσίασε τις ιδέες του για ένα πρωτοποριακό σύστημα καθαρισμού των ωκεανών. Το 2013 άφησε τις σπουδές του για να ιδρύσει την «The Ocean Cleanup», μια εταιρία που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να χρηματοδοτηθεί και να αποκτήσει διεθνή φήμη.
Ο λόγος ήταν απλός. Το πλάνο του, τότε 18χρονου Ολλανδού, είναι το μόνο που ως σήμερα θεωρείται τεχνικά εφικτό και οικονομικά βιώσιμο. Ενα είδος «φράγματος» με μορφή πλατφόρμας και μήκος που θα ξεπερνά τα 2.000 μέτρα, θα εκμεταλλεύεται τα ρεύματα στους ωκεανούς τα οποία ουσιαστικά θα οδηγούν τα απορρίμματα πάνω του. Χωρίς να χρησιμοποιεί δίχτυα, παρά μόνο ειδικές πλατφόρμες που θα συλλέγουν τα σκουπίδια, αποτρέπει το ενδεχόμενο μαζί με αυτά να παγιδεύσει και θαλάσσιους οργανισμούς.
Το πρωτοποριακό σχέδιο του Boyan Slat εφαρμόστηκε πειραματικά για πρώτη φορά στις Αζόρες, έχοντας μεγάλη επιτυχία. Ετσι η εταιρία του 20χρονου, που πλέον απαρτίζεται από περισσότερους από 100 επιστήμονες και μηχανικούς, ανακοίνωσε πως μέσα στο 2016 για πρώτη φορά οι ωκεανοί θα αποκτήσουν έναν μηχανισμό καθαρισμού, ή καλύτερα ένα είδος φιλτραρίσματος.
«Η αντιμετώπιση της ρύπανσης των ωκεανών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Με αυτό το νέο σύστημα έγινε το πρώτο βήμα για τον καθαρισμό τους. Βρέθηκε ένα αποτελεσματικό σύστημα φιλτραρίσματος. Επόμενος στόχος της εταιρίας είναι να συμβάλλει σημαντικά στην λύση της τεράστιας ρύπανσης του Ειρηνικού Ωκεανού» τονίζει ο 20χρονος.
Η πρώτη εφαρμογή της ιδέα του Slat θα πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2016 στην υδάτινη περιοχή ανάμεσα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Στο μέλλον αντίστοιχοι μηχανισμοί θα εφοδιάσουν πολλές ακόμα περιοχές στους ωκεανούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ