Σημαντικά Νέα

Πρόεδρος της Κίνας: "Ο δρόμος του μεταξιού θα έχει αξία 2,5 τρισ. δολάρια"! - Στο πλάνο και η Ελλάδα

Ο «δρόμος του μεταξιού» θα είναι σπαρμένος με τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτή τη μαξιμαλιστική πρόβλεψη προχώρησε ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping. Είναι χαρακτηριστικό πως τα πλάνα της Κίνας έχουν προβολή την επόμενη 10ετία και σε αυτά περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, ο Xi υποσχέθηκε πως θα προστατεύσει τα συμφέροντα των ξένων εταιρειών στην Κίνα, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το Πεκίνο είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα θεσπίσει πολιτικές που ενδέχεται να βλάψουν το επιχειρηματικό περιβάλλον.

Υπό τον τίτλο «Μια ζώνη, ένας δρόμος», η Κίνα επιδιώκει τη δημιουργί ενός σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού» στην οικονομική ζώνη του 21ου αιώνα που θα ενισχύσει το εμπόριο και τη ναυτιλία και να επεκτείνει την παγκόσμια επιρροή της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ πρόσφατα ο υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουτσένγκ δήλωσε πως περισσότερες από 50 χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον γι' αυτή την πρωτοβουλία.

Τα σχέδια

Στα σχέδια της Κίνας, σύμφωνα με τον Xi Jinping, είναι ένα συνολικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει δίκτυο σιδηροδρόμων, αγωγούς πετρελαίου, δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα στο διαδίκτυο, θαλάσσιες υποδομές κατά μήκος της Κεντρικής Ευρώπης, Δύσης και Νότιας Ασίας, όσο αυξάνονται οι συνδέσεις της Κίνας στην Ευρώπη και την Αφρική μέσω Ελλάδας, Ρωσίας και Ομάν.

Ο Πρόεδρος της Κίνας, στο περιθώριο μιας εκδήλωσης στην πόλη Boao, ανέφερε πως το σύστημα θα μπορούσε να τονώσει το εμπόριο και τις επενδύσεις της Κίνας στις χώρες που θα βρίσκονται σε αυτή τη διαδρομή. «Ελπίζουμε πως ο ετήσιος όγκος των συναλλαγών μεταξύ της Κίνας και των συνεργαζόμενων χωρών θα ξεπεράσει τα 2,5 τρισ. ευρώ μέσα σε μια δεκαετία».

Ο ΟΛΠ

Η πρόσφατη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά στο Πεκίνο και οι συνομιλίες που είχαν με υψηλόβαθμα στελέχη της Πεκίνου δείχνουν πως η Ελλάδα επιθυμεί να διατηρήσει τις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και όπως ειπώθηκε να τις εμβαθύνουν και σε άλλους τομείς.

Την ίδια στιγμή, την Κυριακή, δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε πως η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τα τεχνικά κλιμάκια πως τα έσοδα της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ – αύξηση που μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 500 εκατομμύρια ευρώ. Eίναι αυττονόητο πως σε αυτή την περίπτωση οι Κινέζοι θα έχουν πρώτο λόγο για την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, αφού έχουν εκφράσει με κάθε τόνο το ενδιαφέρον τους για τον ΟΛΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.