Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα τεράστια δάνεια που της δόθηκαν, αν δεν… υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση της λιτότητος και στήριξη της Ανάπτυξης, έστειλε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, προδιαγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα νέου τύπου πρόγραμμα (άγνωστης διάρκειας) που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο παλιό Μνημόνιο (το οποίο όμως τυπικά θα έληγε το 2016 ή και νωρίτερα).
Ο κύριος Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μισέλ Σαπέν, αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις που παρουσίασε στον Γάλλο ομόλογό του: «τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα κατευθύνθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο δημόσιο χρέος της χώρας. Δόθηκαν τεράστια δάνεια σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να ανταπκριθεί στα χρέη του. Αυτό έχει κόστος και για τους εταίρους μας. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος αυτό, για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα πάντα και με τους τόκους» τόνισε, αποφεύγοντας να μιλήσει την φορά αυτή για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Πέραν από τα γενικόλογα μηνύματα στήριξης, ο κύριος Σαπέν έκανε από πλευράς του μία αναφορά, στο άκουσμα της οποίας «κόπηκε το χαμόγελο» του κύριου Βαρουφάκη. Ενώ ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη μία διαφορετικής στάσης απέναντι στον ευρωπαϊκό νότο που πλήττεται από την ύφεση, ’οπως η Ελλάδα, ο κ.Σαπέν πήρε το λόγο και είπε πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις «ποια χώρα ανήκει στον βορρά ή στο νότο της Ευρωζώνης». Αντιθέτως, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρώπη, στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα ότι «οι αποφάσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ