Σημαντικά Νέα

Ιταλία: σε χαμηλά επίπεδα η τιμή και η ποιότητα του σταφυλιού

Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες καλλιέργειες, τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο υπέστησαν και τα σταφύλια της Ιταλίας, τα οποία επιπρόσθετα επλήγησαν και από τις καιρικές
 
συνθήκες.

Ο συνδυασμός των παραπάνω συνθηκών προκάλεσε μείωση του όγκου της παραγωγής και της ποιότητας του σταφυλιού. Επιπλέον, η κατανάλωση στη χώρα περιορίστηκε αρκετά και αυτό «έριξε» τις τιμές σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Σήμερα στην αγορά κυκλοφορούν τρεις ένσπερμες ποικιλίες, οι Vittoria, Black Magic και Italia. Ταυτόχρονα, σε όλη την Ευρώπη οι άσπερμες ποικιλίες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς. Οι τρεις αυτές ποικιλίες, παρ’ όλα αυτά, έχουν καλή πορεία στις βόρειες χώρες (π.χ. Γερμανία, Βρετανία, Σκανδιναβία), όπου παρουσιάζεται αυξημένη κατανάλωση. 

Διαφορετικές περιοχές στην Ευρώπη τείνουν να δείχνουν προτίμηση σε διαφορετικούς τύπους σταφυλιού: οι Γάλλοι αποζητούν τα μικρότερα σταφύλια Σικελίας, την ώρα που οι Γερμανοί, οι Πολωνοί και οι κάτοικοι των χωρών της Βαλτικής προτιμούν τα μεγαλύτερου διαμετρήματος σταφύλια της Απουλίας, στη νοτιοανατολική Ιταλία. 

Όσον αφορά τις εξαγωγές σταφυλιού, έχουν επιβραδυνθεί φέτος λόγω της μέτριας ποιότητας και της χαμηλότερης –γενικότερα- ζήτησης. Επιπλέον, το εμπάργκο που επέβαλλε η Μόσχα στα ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) προϊόντα έφερε υπερπροσφορά στη γηραιά ήπειρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εδώ ας σημειωθεί ότι η Ρωσία εισήγαγε κάθε χρόνο πολύ μεγάλες ποσότητες σταφυλιού, που μάλιστα το 2011 έφτασαν τους 400.000 τόνους. Από τη στιγμή που η χώρα «σφράγισε» τα σύνορά της, το εμπορικό ενδιαφέρον των ευρωπαίων εξαγωγέων στράφηκε προς την Ασία. Ας μην ξεχνάμε όμως πως κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να φτάσει το φρέσκο προϊόν στην Ασία, μειώνεται σημαντικά ο χρόνος ζωής του στο ράφι.

Παράλληλα, οι τιμές χονδρικής επηρεάζονται σημαντικά και από τη ποιότητα. Ενώ τα επιτραπέζια, ένσπερμα σταφύλια κυμαίνονται μεταξύ των 0,70-1,20 ευρώ το κιλό, οι άσπερμες ποικιλίες πωλούνται σε τιμές κατά 30-35% υψηλότερες, είτε ακόμα και 50% ακριβότερα. 

Όπως είναι φυσικό, το ρωσικό εμπάργκο «έριξε» τις τιμές του σταφυλιού κατά 0,20-0,30 ευρώ το κιλό, παρά το γεγονός ότι οι μόνοι προμηθευτές της Ευρώπης  αυτή τη στιγμή είναι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί. 

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός σταφυλιού παγκοσμίως, έχει αντίθετη σεζόν στα αγροτικά της προϊόντα, ενώ στη Βραζιλία η συγκομιδή θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και ακολουθεί η παραγωγή της Χιλής και της Ν. Αμερικής. Οι Μεσογειακοί… ανταγωνιστές της Ιταλίας, επίσης, λείπουν από την αγορά μια και αφενός η έναρξη της σοδειάς τους τοποθετείται νωρίτερα μέσα στο έτος και αφετέρου έχουν εμπορικές σχέσεις με άλλες αγορές: η Αίγυπτος εξάγει στη Ρωσία και στην Ευρώπη, η Ελλάδα στα Βαλκάνια και η Τουρκία στη Γερμανία και τη Ρωσία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.