ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ
Όνειρα για έξοδο από την ύφεση το 2014, τέλος!
Κίνδυνο πλήρους εκτροπής από τους στόχους δημοσιονομικής πολιτικής διαφαίνεται με σαφήνεια στον ορίζοντα με τις απώλειες για την ελληνική οικονομία από τα ρωσικά αντίποινα στις αυθαίρετες κυρώσεις της ΕΕ να φτάνουν και να ξεπερνούν το 1 δισ.ευρώ για το 2014!
Χαρακτηριστικό είναι ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία και το 2014 πλέον είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη και μάλλιστα αυτή τη φορά θα έχει τη "σφραγίδα" της ΕΕ.!
Το ρωσικό εμπάργκο στην ΕΕ που συμπαρασύρει τα ελληνικά προϊόντα αφορούν στους εξής τομείς:
Πρόκειται για τα φρούτα, ενώ ήδη "τρέχουν" οι επιπτώσεις από την μείωση στον τουρισμό, και έπεται συνέχεια καθώς όπως θα δείτε υπάρχουν και άλλοι τομείς που ήδη υποφέρουν.
Η σύμπραξη της Ελλάδας με τα συμφέροντα των ΗΠΑ-ΕΕ και όχι τα δικά της επιφέρει ένα νέο πλήγμα στην ελληνική οικονομία, αφού την επόμενη εβδομάδα η Ρωσία θα επιβάλλει περιορισμούς στην εισαγωγή ελληνικών φρούτων. Πρόκειται για μια οικονομική καταστροφή για τους φρουτοπαραγωγούς της χώρας, οι οποίοι στα δύσκολα χρόνια του Μνημονίου κυριολεκτικά είχαν επιβιώσει από τις εξαγωγές προς Ρωσία, η οποία ρωσική αγορά τις απορροφούσε αχόρταγα.
Ανήσυχοι για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις ελληνικές εξαγωγές η επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας οι Έλληνες εξαγωγείς απέστειλαν επιστολή τους προς το Μ.Μπαρόζο, για να λάβουν την εξής ανεκδιήγητη απάντηση:
"Να στραφείτε στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία". Φυσικά εάν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά θα ρποκαλούε τον γέλωτα μια τέτοια απάντηση, οι εν λόγω χώρες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ "ΜΑΝΤΙΛΙ" ΝΑ ΚΛΑΨΟΥΝ, πόσο μάλλον να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες φρούτων που καταναλώνει η ρωσική αγορά.Πρόκειται για μια άκρως κοροϊδευτική απάντηση, αλλά έτσι γίνεται, τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτα. Το δε μέγεθος της ρωσικής αγοράς είναι τριπλάσιο των τριων χωρών μαζί ακόμα και εάν διέθεταν οικονομικές δυνατότητες.
Την έντονη ανησυχία τους για μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές εξαγωγές από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εκ μέρους της ΕΕ εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Κομισιόν, σε επίσημη απάντησή της προς τον ΠΣΕ, επιβεβαίωσε την «ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να λάβει πρόσθετες σημαντικές κυρώσεις, εφ’ όσον απαιτηθεί», καλώντας «τη Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για αποκλιμάκωση» (της κρίσης).
Παράλληλα, ανέφερε τις εμπορικές συμφωνίες που συνήψε η ΕΕ στις 27 Ιουνίου 2014 με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, σημειώνοντας ότι «μπορεί να προσφέρουν νέες προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων Εξαγωγέων».
Τα διαβάζουμε και δεν τα πιστεύουμε, αδιαφορούν στις Βρυξέλες παντελώς εάν προσβάλλουν την νοημοσύνη πολιτών της ΕΕ με τέτοιες απαντήσεις, τόσο δυνατοί νιώθουν.
Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Εξαγωγική Οργάνωση της χώρας, με συνεχή διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, έχει επισημάνει από τον περασμένο Απρίλιο τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας στην ελληνική οικονομία, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
H Ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ενδέχεται να επιβάλει από την επόμενη εβδομάδα περιορισμούς στην εισαγωγή φρούτων από την Ελλάδα, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι ο βοηθός του επικεφαλής της Υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο.
Στις αρχές της εβδομάδας η ίδια Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι πιθανώς θα επιβληθούν περιορισμοί στην εισαγωγή φρούτων από όλες τις χώρες της ΕΕ, επικαλούμενη «τη συνεχιζόμενη εξαγωγή προϊόντων με το επικίνδυνο μολυσματικό παράσιτο Grapholita molesta».
Ουσιαστικά πρόκειται φυσικά για την επιβολή κυρώσεων και αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στην Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Την περασμένη Τετάρτη η ρωσική Υπηρεσία εντόπισε το παράσιτο σε νεκταρίνια από την Ελλάδα, γράφει το ρωσικό πρακτορείο και παραθέτει την ακόλουθη δήλωση του κ. Αλεξέενκο: «Τώρα οι εμπειρογνώμονές μας αποτιμούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αξιολογούν τους κινδύνους. Ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων ημερών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Κατόπιν τούτου υπάρχει η πιθανότητα επιβολής περιορισμών στην εισαγωγή των ελληνικών φρούτων στη Ρωσία».
Κατά τον Ρώσο αξιωματούχο, η απόφαση εξαρτάται από το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός παρόμοιων παραβιάσεων των φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων. «Η περίοδος εισαγωγής φρούτων βρίσκεται μόλις στην αρχή της και ξεκίνησαν οι εισαγωγές από την Ελλάδα. Θα εξετάσουμε τα φορτία αυτά και θα αποφασίσουμε», είπε ο κ. Αλεξέενκο.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τελωνειακή Υπηρεσία της Ρωσίας, εξήχθησαν από την Ελλάδα στη Ρωσία το 2013 εσπεριδοειδή, σταφύλια, πεπόνια, μήλα, αχλάδια, βερύκοκα, βύσσινα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, άλλα μικρότερα φρέσκα φρούτα (βατόμουρα, σμέουρα, χουρμάδες κλπ).
Το συνολικό ύψος των εισαγωγών από την Ελλάδα ήταν 611,3 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων τα ελληνικά φρούτα αποτέλεσαν το 34%.
Το συνολικό μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές σε βερύκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και βύσσινο έφθασε το 12,5% (σε απόλυτους αριθμούς 57,8 χιλιάδες τόνους και ύψος 90,1 εκατ. δολαρίων).
Στην κατηγορία «λοιπά φρέσκα φρούτα», το ελληνικό μερίδιο είναι 15,7% (58,7 χιλιάδες τόνοι, που αντιστοιχούν σε 97,1 εκατ. δολάρια) και πολύ μικρότερο στα υπόλοιπα φρούτα. Την περασμένη χρονιά οι ελληνικές εισαγωγές σε εσπεριδοειδή έφθασαν τους 14,2 χιλιοτόνους (15 εκατ. δολάρια), σε σταφύλια τον 1,1 χιλιοτόνο (2,3 εκατ. δολάρια), σε πεπόνια 0,2 χιλιοτόνους (0,2 εκατ. δολάρια), σε μήλα και αχλάδια 3,4 χιλιοτόνους (3,6 εκατ. δολάρια).
Τις προηγούμενες ημέρες με την επίκληση της ίδιας δικαιολογίας οι ρωσικές Αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Μολδαβία και είχαν υποστηρίξει ότι πιθανώς τα μέτρα να επεκταθούν πρωτίστως «στις εισαγωγές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».
Φυσικά αυτό είναι μόνο η αρχή, μετά θα ακολουθήσουν και άλλες εξαγωγές.
Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε πριν λίγο καιρό , μεγάλο πρόβλημα ήδη υφίσταται στον τομέα των μεταφορών, καθώς, λόγω της κρίσης, οι μεταφορείς αναγκάζονται να εισέλθουν στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας, μεγαλώνοντας έτσι τη διαδρομή σε χρόνο (από τρεισήμισι σε πεντέμισι ημέρες) και κόστος αλλά και δυσχεραίνοντας τη γρήγορη μετακίνηση ευπαθών προϊόντων όπως τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιεργειών.
Σημειώνεται ότι το 11% των Ελλήνων μεταφορέων δουλεύουν μόνιμα με τη Ρωσία και το 20%, περιστασιακά, αναλογία ικανή να επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο σε περίπτωση κυρώσεων, όπως επίσης και τους παραγωγικούς κλάδους των ευπαθών προϊόντων.
Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών ελέγχουν άνω του 35% της ρωσικής αγοράς τσιπούρας- λαβρακίου, με το υπόλοιπο να ελέγχεται κυρίως από τουρκικές εταιρίες.
Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου ανέφεραν ότι ο τουρισμός προς την Χαλκιδική εκτιμάται πως θα παρουσιάσει μείωση 15%, με προβλέψεις για μείωση του τουριστικού ρεύματος συνολικά για όλη την Ελλάδα, από 10% έως 30%.
Οι αφίξεις Ρώσων τουριστών, το 2013, υπερέβησαν το 1,4 εκατομμύριο, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2012, σημειώνοντας αύξηση 45,87%.Αυτό φέτος προβλέπεται άπιαστο όνειρο
Το τουριστικό συνάλλαγμα για την Ελλάδα άγγιξε, το 2013, τα 1,342 δισ. ευρώ, αφού κάθε Ρώσος τουρίστας ξοδεύει 1.079 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η μέση κατανάλωση του τουρίστα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 670 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, οι πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αθροίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, επηρεάζοντας σημαντικά πολλούς κλάδους παραγωγής προϊόντων, αλλά και τον τριτογενή τομέα, ειδικά τον τουρισμό και τις μεταφορές.
Σημειώνεται ότι ό όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Ρωσίας ανέρχεται σε άνω των 6,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το 2014, αναμένονταν συνολικά 1,2 εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες.
Παράλληλα, η Ελλάδα εισάγει από τη Ρωσία αργό πετρέλαιο, πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο, αξίας περίπου 5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Συνολικά, δηλαδή, αμέσως ή εμμέσως, προκύπτει ως διακύβευμα ένα ποσό ύψους 7,5 δισ. ευρώ περίπου, ήτοι το 4% του ΑΕΠ της χώρας.
Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών "INCOFRUIT – HELLAS", είχε προειδοποιήσει το ελληνικό ΥΠΕΞ για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που συνεχίσει την τυφλή υπακοή σε Ουάσιγκτον-Βρυξέλες.
Χαρακτηριστικό των μεγεθών είναι το γεγονός ότι σχεδόν τέσσερις στους δέκα συμπυκνωμένους χυμούς ροδάκινου "made in Greece", που εξάγονται, καταλήγουν στην αγορά της Ρωσίας. Αν συνυπολογιστούν και οι κομπόστες του φρούτου, το ύψος του συναλλάγματος, που αποφέρουν στην Ελλάδα οι εξαγωγές των δύο ειδών στη Ρωσία, ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.
“Σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών εκφράσαμε τη ρητή αντίθεσή μας σε πρόσθετα μέτρα και κυρώσεις, διότι θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν ρωσικά αντίποινα, που θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους του ελληνικού εξαγωγικού εμπορίου. Επίσης, θα αποτελέσουν καταστροφή για τις περιοχές της Ελλάδας, που καλλιεργούν ροδάκινα, νεκταρίνια , κεράσια ,ακτινίδια φράουλες αγγούρια κ.α και εξάγουν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής τους (30%-45%) στη Ρωσία. Απευθύναμε έκκληση η Ελλάδα να μη συναινέσει στην λήψη πρόσθετων μέτρων και κυρίως εμπορικές κυρώσεις από την Ε.Ε κατά της Ρωσίας" σημείωσε ο ειδικός σύμβουλος της INCOFRUIT-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Περίπου 10.000 τόνοι ελληνικής κομπόστας ροδάκινου εξάγονται κάθε χρόνο στη Ρωσία, όπου καταλήγουν επίσης 15.000 τόνοι συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου, ήτοι το 35-40% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών τού είδους. Αθροιστικά, οι εξαγωγές κομπόστας και χυμού στη Ρωσία αντιστοιχούν σε 50.000 τόνους πρώτης ύλης και σε εισροή 40 εκατ. ευρώ συναλλάγματος.
"Αν εμείς φύγουμε από την αγορά έστω για λίγο, ΑΛΛΟΙ θα πάρουν τη θέση μας.
Η επίπτωση από την απώλεια της αγοράς δεν θα είναι μόνο προσωρινή, αν οι Ελληνες βγουν από τη ρωσική αγορά για ένα χρόνο, θα αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές."
"Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να αποκτήσουμε ξανά το κομμάτι που τώρα θεωρούμε δεδομένο. Όσο για τις άμεσες επιπτώσεις, θα παρουσιαστεί η ανάγκη οι ποσότητες που δε θα μπορέσουμε να στείλουμε στη Ρωσία να εξαχθούν σε άλλες αγορές. Μια τέτοια αύξηση της προσφοράς θα οδηγήσει σε πτώση των τιμών για τα προϊόντα μας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποφασίσουν να οδηγήσουν την Ευρώπη σε έναν εμπορικό πόλεμο με τη Ρωσία, θα πρέπει να αποζημιώσουν τόσο εμάς τους εξαγωγείς, όσο και τους αγρότες που παράγουν τα προϊόντα που μεταποιούμε", κατέληξε.
Όμως η ΕΕ έχει άλλη άποψη, και θα χάσουν οι Έλληνες εξαγωγείς τα χρήματά τους, και θα τους ταράξουν στην φορολόγηση και θα τους πουλάει "εξυπνάδα" του τύπου "θα αγοράσουν Ουκρανία, Μολδαβία,και Γεωργία τα φρούτα σας". Έτσι συμβαίνει όταν η κυβέρνηση συντάσσεται με νεοταξίτικα συμφέροντα, και αδιαφορεί να στηρίξει τα εθνικά συμφέροντα για τα οποία έχει εκλεγεί από τους Έλληνες να τα υπερασπίσει. Η ΕΕ είχε τάξει στον Έλληνα ευημερία, ανάπτυξη και ειρήνη. Δεν θα πάρει τίποτα από τα τρία. Αντίθετα θα του δώσει, πόνο...πολύ πόνο.
defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ