Σημαντικά Νέα

Καταδίκασε τις ταραχές των Αλβανών σε πόλεις των Σκοπίων ο Ν.Γκρουέφσκι

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι καταδίκασε σήμερα τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στα Σκόπια μεταξύ Αλβανών διαδηλωτών και αστυνομίας.
 
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, «Οι διαδηλώσεις δεν είναι προς όφελος ούτε των Μακεδόνων ούτε των Αλβανών. Διαδηλώσεις που είναι ειρηνικές και μέσω των οποίων οι πολίτες θέλουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να προωθήσουν κάποιες ιδέες, πραγματοποιούνται σε κάθε δημοκρατικό κράτος, και αυτές στηρίζονται και έχουν επιρροή. Ωστόσο, διαδηλώσεις στις οποίες χρησιμοποιείται βία είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να στηρίξει, σε κανένα κράτος, σε καμία κοινωνία, όπως και στη χώρα μας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκολα Γκρούεφσκι.
 
Τόνισε δε πως το κράτος και οι θεσμοί έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τέτοιες, αλλά και ακόμη πιο δυσάρεστες καταστάσεις. «Το υπουργείο Εσωτερικών (σ.σ. στο οποίο υπάγεται η αστυνομία) κατά τις προηγούμενες ημέρες επιτέλεσε άκρως επαγγελματικά το καθήκον του και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε αυτές οι διαδηλώσεις να κλιμακωθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακυβευτούν τα συμφέροντα των πολιτών και του κράτους», επισήμανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων και προσέθεσε πως παρακολουθεί με ιδιαίτερη σοβαρότητα την κατάσταση.
 
«Υπάρχουν κάποιες οργανώσεις, μεμονωμένα άτομα, διάφορες ομάδες, που επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες να ρίξουν λάδι στη φωτιά προς όφελος κάποιας δικής τους προσωπικής ατζέντας, η οποία σίγουρα δεν είναι προς τα συμφέροντα της χώρας. Αυτά τα άτομα είτε έχουν κάποια δική τους προσωπική επιδίωξη, είτε κάποια ξένη», τόνισε και ανέφερε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή, καθημερινά, με τον αρχηγό του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό στα Σκόπια.
 
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, πάνω από δύο χιλιάδες Αλβανοί συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, κοντά στο κέντρο των Σκοπίων. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για την καταδίκη σε ισόβια, την περασμένη βδομάδα, έξι ομοεθνών τους σχετικά με τη δολοφονία πέντε νεαρών ατόμων σλαβικής καταγωγής που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2012.
 
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις ποινές που επιβλήθηκαν εξοντωντικές και άδικες, κρατώντας αλβανικές σημαίες, κατευθύνθηκαν προς το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων, όπου πέταξαν πέτρες και έσπασαν παράθυρα του δικαστηρίου, ενώ φώναζαν συνθήματα όπως «UCK», «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», «Θέλουμε δικαιοσύνη», «Μεγάλη Αλβανία», «μαφιόζικο κράτος».
 
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και δακρυγόνα για να τους απωθήσουν. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά 20 περίπου αστυνομικοί και διαδηλωτές.Παρόμοιες διαδηλώσεις, μικρότερης όμως κλίμακας και έντασης, πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε πόλεις των Σκοπίων όπου πλειοψηφεί ο αλβανικός πληθυσμός (Τέτοβο, Γκόστιβαρ, Στρούγκα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.