Σημαντικά Νέα

Την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες ζητάει ο ΣΕΚ

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κο Γεράσιμο Γιακουμάτο είχε το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σήμερα Δευτέρα 21/7/2014 όπου
συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων στην εμπορία του γάλακτος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας στις 6 το απόγευμα σήμερα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του ΣΕΚ τονίζει: Στην συνάντηση που είχαμε με τον κ. Γιακουμάτο ζητήσαμε 4 συγκεκριμένα πράγματα. Από ότι αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα του ΥΠΑΝ είναι ότι θα βρούμε εμπόδιο στην Τρόικα. Αυτό που μας έκανε γνωστό πάντως ο κ. Γιακουμάτος είναι ότι θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους βιομηχάνους και θα μας καλέσει σε κοινή σύσκεψη έτσι ώστε να δούμε ποια προβλήματα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».
Και προσθέτει: «Του αναφέραμε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι ο Νόμος είναι σε λειτουργία 3 μήνες και δεν έχει αποδώσει τίποτα θετικό – το αντίθετο μάλιστα – επιβεβαιώνει τους φόβους μας ότι αυτοί που πληρώνουν τελικά την… νύφη είναι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές».
Αναλυτικότερα, όπως τονίζεται στο υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΕΚ στον Υφυπουργό, τρεις μήνες μετά τη θέσπιση των νέων ρυθμίσεων για την εμπορία του γάλακτος διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς ο ΣΕΚ επιβεβαιώθηκε απόλυτα όταν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δήλωνε ότι η εφαρμογή τους θα επέφερε καταστροφικές συνέπειες στην ελληνική αγελαδοτροφία αφού:
  • «Οι γαλακτοβιομηχανίες, οι μόνες κερδισμένες από τη ρύθμιση, έριξαν τις τιμές παραγωγού έως και 4 λεπτά το κιλό αλλά και σε πολλές περιπτώσεις σταμάτησαν τη συνεργασία με Έλληνες παραγωγούς αφού πλέον άνοιξε ο δρόμος των εισαγωγών.
  • Οι τιμές καταναλωτή για τις οποίες η Κυβέρνηση δήλωνε ότι θα πέσουν και ότι προς όφελος των καταναλωτών γίνονται οι ρυθμίσεις όχι μόνο δεν έπεσαν αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανέβηκαν.
  • Ο λεγόμενος συμβιβασμός για το γάλα 7 ημερών που τόσο πολύ διαφημίστηκε με μοναδικό στόχο την εκτόνωση της κυβερνητικής κρίσης, ήταν στην ουσία ένας έμμεσος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος.
Όσον αφορά το γάλα μιας ημέρας, αποτελεί τέχνασμα της κυβέρνησης αφού δεν κυκλοφορεί στην αγορά διότι είτε είναι γάλα μιας ημέρας είτε 5 ημερών υφίσταται την ίδια θερμική επεξεργασία και λόγω του υψηλού κόστους δεν εξυπηρετεί απολύτως κανέναν, πόσο μάλλον τους μικρούς παραγωγούς», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Ο ΣΕΚ.
Καταλήγοντας ο ΣΕΚ ζητάει άμεσα:
  • Την επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες, σύμφωνα με το ΠΔ 113/1999.
  • Την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γάλατα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. για την προστασία των καταναλωτών και της ελληνικής παραγωγής.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα από το 13% που είναι σήμερα στο 4%, όπως ήδη εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. αλλά και η Πορτογαλία που είναι στο μνημόνιο έχει 6% και η Γερμανία 7% .
  • Αυστηρό έλεγχο του ισοζυγίου γάλακτος από την παραγωγή έως την κατανάλωση με στόχο την αποτροπή των ελληνοποιήσεων στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.