Σημαντικά Νέα

Η Πρόεδρος της Αργεντινής κόντρα στους διεθνείς τοκογλύφους

Αυτό που συμβαίνει  αυτή τη στιγμή στην Αργεντινή είναι βέβαιο ότι θα συμβεί και στη χώρα μας. Και εξηγώ: μεγάλο μέρος του χρέους της Αργεντινής όπως προέβλεπε η συμφωνία επί μένει
ακόμη – την ίδια υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- θα το αγόραζαν ιδιωτικά κεφάλαια, τα διεθνή αρπακτικά όπως τα λένε.

Έτσι ενώ το 2008 το αγοραστεί  χρέος από το hedge fund NML Capital ήταν 48 εκατομμύρια δολάρια, το 2014 ζητάει από το κράτος της Αργεντινής 832 εκατομμύρια για την εξόφληση, δηλαδή 1.600% παραπάνω σε σχέση με την αρχική του επένδυση! Και αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλη μάχη στα δικαστήρια των ΗΠΑ, απειλώντας με χρεοκοπία τη χώρα. Ωστόσο, η μαχητική πρόεδρος Κριστίνα  Κίρχνερ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση προχθές διαβεβαίωσε το λαό της Αργεντινής ότι δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα:« «Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να διαπραγματευτούμε..».

Ωστόσο, μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχε η διαπραγματευτική ομάδα της Αργεντινής απέναντι στο πασίγνωστο «κλαμπ του Παρισιού» για τη διευθέτηση του χρέους, ο πόλεμος που υφίσταται αυτή τη στιγμή η μαχητική πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ με τον εξίσου μαχητικό υπουργό Οικονομικών, δεν έχει προηγούμενο. Ήδη τα ελεγχόμενα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εξαπτέρυγα της διεθνούς τοκογλυφίας, προκαλούν ασφυκτικές πιέσεις με το αρνητικό  κλίμα που δημιουργούν παγκοσμίως, λέγοντας ότι πλέον η Αργεντινή βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Πρέπει να προσθέσω μια σημαντική παράμετρο στο όλο ζήτημα. Το εν λόγω hedge fund NML Capital Invesments είναι γνωστό στην Αργεντινή καθώς υπάρχει προϊστορία στη διαμάχη των δύο πλευρών.  Θα υπενθυμίσω στους αναγνώστες ότι αυτοί οι διεθνείς σπεκουλαδόροι, ζήτησαν και έκαναν κατάσχεση από τις δικαστικές αρχές της Γκάνα  πολεμικό πλοίο για χρέη της Αργεντινής προς αυτήν. Πήραν απόφαση κατάσχεσης από τα δικαστήρια της Γκάνα, ενώ ο διεθνής τύπος είχε γράψει αρκετά για την υπόθεση. Στόχευαν επίσης στην κατάσχεση και του προεδρικού αεροπλάνου της Αργεντινής.

Ωστόσο, η Αργεντινή προσέφυγε στο διεθνές δικαστήριο για το δίκαιο της θαλάσσης και εκεί κέρδισε την υπόθεση της κρατήσεως πλοίου του πολεμικού της Ναυτικού.

Η ίδια εταιρεία η NML Capital Invesments τα κοράκια δηλ. κυνηγούσαν ταυτόχρονα και άλλο πλοίο της Αργεντινής στη Νότια Αφρική. Η πρέσβης της Αργεντινής στο Ηνωμένο Βασίλειο Alicia Kastro είχε μιλήσει επίσης για το θέμα της φρεγάτας Liberta σε συνέδριο στο Λονδίνο δηλώνοντας ότι «δεν είναι σωστό ότι μια ιδιωτική καπιταλιστική εταιρεία να μπορεί να επηρεάσει επικίνδυνα την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και να παρεμβαίνει στην κυριαρχία και στην αξιοπρέπεια της Αργεντινής». Και ο πόλεμος της μαχητικής Κίρχνερ με τους διεθνείς τοκογλύφους συνεχίζεται…

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.