Σημαντικά Νέα

Μείζον πολιτικό θέμα οι αποκαλύψεις των Financial Times

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Σε μείζον πολιτικό ζήτημα, που θα επηρεάσει την προεκλογική περίοδο, εξελίσσεται η αποκάλυψη των Financial Times για τη συνάντηση των Καννών τον Οκτώβριο του 2011. 

Με παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όχι απλώς δεν έκλεισε το θέμα, αλλά έδειξε να το ανοίγει περισσότερο. «Ήθελε κανείς το πρωί της επόμενης μέρας να καταρρεύσουν οι τράπεζες και να χρεοκοπήσει η χώρα;» δήλωσε μεταξύ άλλων, υποστηρίζοντας τη θέση του για μη δημοψήφισμα και για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει αποφασισμένος να υποστηρίξει τις επιλογές του, αποστέλλοντας σαφές μήνυμα στον πρώην πρωθυπουργό. Από την άλλη πλευρά ένας εκ των πλέον στενών συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ευρωβουλευτής Δημήτρης Δρούτσας, απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μπαρόζο, καλώντας τον να λάβει θέση και κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά σοβαρό θέμα θεσμικής και ηθικής τάξης» και για «συμπεριφορά η οποία δεν τιμά ούτε το θεσμό που υπηρετείτε, ούτε την Ευρώπη».

Όλα δείχνουν πως το χάσμα Βενιζέλου-Παπανδρέου μεγαλώνει όλο και περισσότερο με τις δύο πλευρές να παραπέμπουν το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Δεν έχουν απαντήσει
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πρωταγωνιστές στο δημοσίευμα των Financial Times όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός δεν έχουν απαντήσει στις πολύ σοβαρές υπόνοιες του ρεπορτάζ του δημοσιογράφου.

Η παρέμβαση Τσίπρα
Ωστόσο το θέμα δεν πρόκειται να κλείσει από τη στιγμή που παρενέβη στο θέμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος θα συνεχίσει να κάνει «σημαία» του προεκλογικού του αγώνα ότι η σημερινή κυβέρνηση προέκυψε ουσιαστικά από συμφωνία των Βρυξελλών, αλλά και ότι ο Χοσέ Μπαρόζο όρισε ουσιαστικά πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

«Η ευρωπαϊκή ηγεσία δυστυχώς θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και την Ελλάδα, υποτελείς. Κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Πώς αλλιώς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχτηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κ. Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό έδειχνε μία αντιμνημονιακή ρητορική» δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα.

Τι έλεγαν το 2011
Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα με χθεσινό non paper υπενθύμισε τις δηλώσεις των αρχηγών των τότε κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τάσσονταν κατά του δημοψηφίσματος, ενέργεια όμως που δεν απαντά στην ουσία του δημοσιεύματος.

Διαβάστε τις δηλώσεις των αρχηγών των τότε κομμάτων της αντιπολίτευσης
Αντ. Σαμαράς
Η ΝΔ θα εμποδίσει πάση θυσία τους «τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο «εκβιαστικό», όπως το χαρακτήρισε δημοψήφισμα και προαναγγέλοντας πολιτικές πρωτοβουλίες.

Εξερχόμενος από το προεδρικό μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, υποστήριξε ότι οι εκλογές δεν αποτελούν απλό αίτημα, αλλά εθνική ανάγκη και ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα τις επιδιώξει με κάθε τρόπο.

Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν θα προχωρήσει στην παραίτηση όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας. Πρόκειται για ένα σενάριο που κυκλοφορεί από το πρωί και σύμφωνα με το οποίο, υπάρχει πιθανότητα ο κ. Σαμαράς να παραιτήσει όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να διαλυθεί η Βουλή και να πάμε σε εκλογές.

Στις δηλώσεις του, έξω από το προεδρικό μέγαρο, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να διασωθεί θέτει ένα διχαστικό και εκβιαστικό δίλημμα, βάζοντας σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ. Υποστήριξε δε, πως ο ίδιος είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να μη μπει σε περιπέτειες το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

«Σ΄αυτές τις κρίσιμες στιγμές έχω την ιστορική ευθύνη, με κάθε τρόπο, να κάνω ό,τι απαιτείται προκειμένου η ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας μας να μην μπει σε περιπέτειες» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια τα οποία υπάρχουν, τουλάχιστον εμάς, να μην μας βρουν συνεργούς» πρόσθεσε.

Αλ. Τσίπρας 

Για «τρικ προκειμένου να κερδίσει χρόνο στην εξουσία η κυβέρνηση», έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην περίπτωση κατά την οποία το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα αφορά διλήμματα όπως η παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη, "η πραγματική πτώχευση θα συμβεί πολύ πριν φθάσουμε στην κάλπη" και μίλησε για "πολύ επικίνδυνη ζαριά" για την χώρα.

Πρόσθεσε δε ότι αν πρόκειται απλώς για «οχυρωματικά έργα» και «προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του Μνημονίου», «τότε θα έχει κοντά ποδάρια», ενώ αν πρόκειται για «απόπειρα φυγής, δεν αφορά τη χώρα», αλλά τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

Φ. Κουβέλης 
«Το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα, τα οποία δεν υπηρετούν τη διέξοδο από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει ο τόπος», παρατηρεί ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης και συμπληρώνει ότι «είναι ανάγκη η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές».

Αλ. Παπαρήγα
Λακωνική η Παπαρήγα ζητά εκλογές λέει όχι στο δημοψήφισμα σημειώνοντας ότι ξεγελά τον λαό ...

REAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.