Σημαντικά Νέα

Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών ταράζει τις Βρυξέλλες

- Πρώτο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, με Λεπέν και Φάρατζ να «σαρώνουν» σε Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία αντίστοιχα και την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών,
ακόμη και στη Γερμανία της Μέρκελ, να ταράζει τις Βρυξέλλες, το θέμα της αλλαγή πορείας της Ε.Ε. ήταν στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής.
  
Οι 28 ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. έδωσαν εντολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο και τις κοινοβουλευτικές ομάδες, όταν αυτές σχηματιστούν, καθώς και με τους επικεφαλής των ομάδων αυτών ώστε στη συνέχεια να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ρομπέι τόνισε μετά τη Σύνοδο ότι στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν βασική παράμετρος θα είναι οι προτεραιότητες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
Όπως είπε, συνάντησε ήδη τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς η κεντροδεξιά κέρδισε τις εκλογές. Αλλά η επιλογή του επόμενου επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε. απέχει ακόμη πολύ.
«Το ΕΛΚ κέρδισε τις εκλογές και ο Φαν Ρομπέι ερευνά αν υπάρχει η δυνατότητα της πλειοψηφίας στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Όπως είπε θα ελέγξει αν υπάρχουν αυτές οι δύο πλειοψηφίες και αν αυτό είναι εφικτό θα επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε από την πλευρά της ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη αλλάζει.
Σχετικά με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι ο υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον στηρίζει, αλλά πρόσθεσε ότι θα πρέπει παράλληλα να ληφθεί υπόψη το γενικότερο πλαίσιο να μην παραβλεφθούν μεμονωμένες περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Όπως τόνισε η Συνθήκη προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και την ειδική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σημείωσε, τέλος, ότι εκτός από το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζ. Μπαρόζο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσει και στο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί την επόμενη πενταετία. Δεσμεύθηκε ότι η ίδια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την τόνωση της ανάπτυξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο Ρομπέι θα πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. «Αυτό δεν πρέπει να σέρνεται πάρα πολύ καιρό», τόνισε.
Εν τω μεταξύ τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησαν μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη. «Θέλω η Ευρώπη να αλλάξει. Πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία», είπε ο Ολάντ. «Ναι, υπάρχει ένα πρόβλημα, αλλά όχι μόνο για τη Γαλλία. Είναι πρόβλημα για την Ευρώπη», υπογράμμισε.
Μεταρρυθμίσεις στην Ε.Ε. ζήτησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Έχει γίνει πολύ μεγάλη, πολύ αυταρχική, είναι πολύ ενοχλητικό αυτό. Η  Ε.Ε. δεν μπορεί απλά να διαχωρίζει τη θέση της από αυτά τα αποτελέσματα και να συνεχίσουμε όπως πριν. Χρειαζόμαστε αλλαγή», είπε ο Κάμερον.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Ρέτσι, ζήτησε επίσης «την αλλαγή των πολιτικών της ΕΕ» με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ένα καλύτερο τρόπο που να δαπανώνται τα ευρωπαϊκά χρήματα. Όποιος θέλει να σώσει την Ευρώπη, πρέπει να αλλάξει την Ευρώπη», είπε. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση πήγε προς τη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.