Σημαντικά Νέα

«Στα σκαριά» συμμαχία Φάρατζ-Γκρίλο: «Θα σπείρουμε πανικό στις Βρυξέλλες»

Η ανάγκη σχηματισμού πολιτικής ομάδας στο ευρωκοινουβούλιο φέρνει πιο κοντά τους ευρωσκεπτικιστές Βρετανίας και Ιταλίας. Μετά την συνάντηση του Βρετανού
αντιευρωπαϊστή Νάιτζελ Φάρατζ με τον Ιταλό «συνάδελφό» του, Μπέπε Γκρίλο, τα δυο κόμματα παίζουν το χαρτί της συνεργασίας για μια πιο ισχυρή παρουσία τους στην ευρωβουλή και με στόχο να «σπείρουν πανικό» στις Βρυξέλλες.
Κοινός στόχος των δυο ανδρών, οι οποίοι αναμένεται να ξανασυναντηθούν εντός μερικών εβδομάδων, είναι να ενώσουν δυνάμεις για να «τρομοκρατήσουν» τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
«Αν λειτουργήσει θα ήταν υπέροχο να πάρουμε με το μέρος μας πλήθος πολιτών. Αν καταφέρουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία, θα μπορέσουμε να διασκεδάσουμε, προκαλώντας ένα σωρό μπελάδες στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο Νάιτζελ Φάρατζ επικεφαλής του κόμματος Ukip, μετά την συνάντησή του με τον επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο τον οποίο χαρακτήρισε «τρομερή προσωπικότητα» και διασκεδαστικό τύπο.
«Είμαστε επαναστάτες με αιτία και θα δώσουμε μάχη με το χαμόγελο» απαντά από την πλευρά του ο Γκρίλο, ο οποίος διαβεβαιώνει για την παράταξή του:
«Είμαστε η πρώτη αντιπολιτευτική δύναμη στην Ιταλία, εν αναμονή του να γίνουμε κυβερνητική δύναμη. (Έχουμε με το μέρος μας) την σχετική πλειοψηφία των Ιταλών από 18-29 ετών».
Αντιδράσεις για την συμμαχία
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Γκρίλο κάθεται σε τραπέζι διαπραγματεύσεων, σημειώνει η εφημερίδα Corriere della Sera, συμπληρώνοντας ότι ο πρώην κωμικός και νυν πολιτικός, έχει ανάγκη από μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο κίνημά του να ενταχθεί σε μια ομάδα του ευρωκοινοβουλίου, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να ακουστεί η «ευρωσκεπτικιστική του φωνή».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανένταχτοι δεν έχουν την δύναμη που έχουν οι πολιτικές ομάδες, γι' αυτό και είναι έντονες οι διεργασίες για τον σχηματισμό γκρουπ από τους ευρωσκεπτικιστές που εμφανίστηκαν ενισχυμένοι σε πολλές χώρες. Προκειμένου να σχηματισθεί ομάδα εντός του ευρωκοινοβουλίου απαιτούνται τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές από 7 διαφορετικά κράτη-μέλη της ΕΕ.
Παρόλα αυτά, όλοι οι ευρωβουλευτές του Γκρίλο δεν βλέπουν με τόσο καλό μάτι την είδηση της συμμαχίας με τον Φάρατζ.
Ο ίδιος ο επικεφαλής της «πεντάστερης» κοινοβουλευτικής ομάδας, Τζουζέπε Μπρέσια, υπογραμμίζει τις διαφορές μεταξύ των δυο κινημάτων, χαρακτηρίζοντας «ξενοφοβικό» το Ukip του Φάρατζ. Δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο Τομάσο Κουρο. Από την άλλη όμως, υπάρχουν πολλοί «πεντάστεροι» βουλευτές που δεν βλέπουν εναλλακτικές στην εν λόγω συμμαχία.
Πάντως σύμφωνα με ανακοίνωση του Φάρατζ, «όλα τα πολιτικά κόμματα που θα σχηματίσουν ομάδα με το Ukip, πρέπει να μπορούν να διεξάγουν αυτόνομα προεκλογική καμπάνια και να ψηφίζουν όπως επιθυμούν, στο πλαίσιο των βασικών συμφωνιών».
Τα ποσοστά στις ευρωεκλογές
Το Ukip του Φάρατζ σάρωσε στις ευρωκάλπες της Βρετανίας, αναδεικνυόμενο σε πρώτη δύναμη με 27,5% (εκλέγει 23 ευρωβουλευτές), αφήνοντας πίσω τους Εργατικούς και τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.
Το Κίνημα 5 Αστέρων του Γκρίλο, αν και σημείωσε χαμηλότερο ποσοστό στις ευρωεκλογές (21,15%) σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές, ήταν το δεύτερο κόμμα που ανέδειξε η ευρωκάλπη, μετά το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και κατάφερε να εκλέξει 17 ευρωβουλευτές.
Δ. Ρ. ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.