Σημαντικά Νέα

To 'Αγιο Φως -- Μαρτυρίες και Παραδόσεις

Η τέλεση της αφής του Αγίου Φωτός ως γνωστό, αποτελεί ιστορικά προνόμιο του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Επαναλαμβάνεται κάθε Μέγα Σάββατο το μεσημέρι,
στη λειτουργία της Αναστάσεως, στον Πανάγιο Τάφο του Χριστού. Την παρακολουθούν χριστιανοί από όλα τα δόγματα αλλά και αλλόθρησκοι από όλο τον κόσμο. Είναι παγκόσμιο «γεγονός» και ανήκει σε όλη την Οικουμένη.

Είναι ο συμβολισμός της Ανάστασης και μαζί με τη γέννηση του Χριστού οι κορυφαίες «στιγμές» της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης.

Την ιερή αυτή παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε.

Ένα μακροσκελές γράμμα του κληρικού Νικήτα Βασιλικού που είναι σχετικό με το άγιο φως, χρονολογούμενου το έτος 947 μ.Χ. απευθύνεται στονΚωνσταντίνο Ζ' τον Πορφυρογέννητο αναφέρει:

"Τη εβδόμη Απριλλίου μηνός...του δε αγίου και μεγάλου Σαββάτου εγγίσαντος...τω Αρχιεπισκόπω...την αγίαν και πάνδημον εορτήν του Χριστού τελέσαι...ο των θαυμασίων Θεός, τη απερινοήτω και αμάχω αυτού δυνάμει, δύο των του τριφώτου κανδήλων θείου Φωτός επλήρωσε...εν δε τω νυν χρόνω ανά πάσαν την Εκκλησίαν αναλάμψαι την θείαν φωτοχυσίαν"

Διαβάστε παραδόσεις και μαρτυρίες Ελλήνων, Λατίνων αλλά και Μουσουλμάνων για το Άγιο Φως…
http://vizantinaistorika.blogspot.gr/2014/04/to.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.