Σημαντικά Νέα

Ποιος θα προστατεύσει τους Βορειοηπειρώτες;

Φαίνεται πως δεν έχουμε καταλάβει ότι η ενίσχυση της Ομογένειας, απανταχού της γης -πόσο μάλιστα στις γειτονικές μας χώρες-, δεν αποτελεί... συναισθηματική μόνον εκδήλωση, αλλά πρωτίστως επωφελή για τονελληνισμό. Ποια χώρα θα μπορούσε να δράσει κατά των ελληνικών συμφερόντων, αν μέσα σ’ αυτήν δραστηριοποιείται ισχυρή ελληνική κοινότητα;
Και όμως! Ούτε αυτό το απλό καθήκον, που δεν στοιχίζει σε κόπο και χρήμα, δεν έχουν διάθεση, ή ικανότητες να επιτελέσουν οι «εκλεκτοί» που αναδείξαμε με την ψήφο μας. Πολλές φορές έγραψα για την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Αλβανία, τα πράγματα όμως οσημέραι χειροτερεύουν, εκμεταλλευόμενοι οι Αλβανοί την πλήρη αδιαφορία μας.
Οι Χειμαρριώτες προσπαθούν μόνοι τους να αντεπεξέλθουν και καταγγέλλουν με τις Ενώσεις Χειμαρριωτών τις μεθοδεύσεις της αλβανικής κυβέρνησης που έχει βάλει στο "στόχαστρο" ακίνητα ομογενών στην παραθαλάσσια περιοχή της Χειμάρρας.
Η εδρεύουσα στην Αθήνα Ένωση, σημειώνει στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων: «Η Εθνική Επιθεώρηση Πολεοδομίας και Κατασκευών συνεπικουρούμενη από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και από ειδικούς του στρατού στις ανατινάξεις, κατεδαφίζει το 4όροφο κτήριο, όπου ο ιδιοκτήτης του, πρώην δημογέροντας και στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Ηλίας Στραμάρκος το είχε χτίσει το 1994.
» Άξιο λόγου είναι πως η συγκεκριμένη ενέργεια ανακοινώθηκε από τα μέσα που κατέχει ο εκλεκτός του κ. Ράμα στη περιοχή, ο πρώτος βουλευτής στην λίστα της περιφέρειας Αυλώνα γνωστός για τις ανθελληνικές του θέσεις, στα μέσα που διευθύνει «Shqiptaria.com - Gazeta Shekulli», κ. Koco Kokedhima.
» Ο συγκεκριμένος βουλευτής είναι ο μεγαλύτερος καταπατητής δημοτικής γης στην περιοχή αφού στην ιδιοκτησία του υπάρχουν τέσσερα παράνομα οικοδομικά συγκροτήματα (δύο στο κέντρο της πόλης, ένα στην περιοχή Μαράτσι και ένα στο Κεπαρό στην γενέτειρα του).
» Οι κατεδαφίσεις που έγιναν τον Ιανουάριο αλλά και το σημερινό περιστατικό δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι ιδιοκτήτες των κατεδαφιστέων κτηρίων κατά 90 % είναι Χειμαρριώτες και οι ελάχιστοι Αλβανοί είναι πολιτικοί αντίπαλοι των Κοκεδήμα -Ράμα.
» (…) Την ώρα που η Εθνική Ελληνική μειονότητα καθώς και η Ελληνική πολιτεία επιθυμούν η Αλβανία να πάρει το status της υποψήφιας προς ένταξης χώρας, η συμπεριφορά του αλβανικού κράτους είναι ίδια και απαράλλακτη με τις πρακτικές του παρελθόντος.
» Θέλουμε να καταγγείλουμε ότι οι πρακτικές αυτές έχουν ως στόχο την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην γη της Χειμάρρας με απώτερο σκοπό να επέλθει η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης στην περιοχή. Κάνουμε έκκληση στην αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τις απαράδεκτες αυτές ενέργειες και να αποδώσει την περιουσία στους νόμιμους κατόχους όπου αυτοί είναι μόνο οι Χειμαρριώτες, η εκκλησία, και η κοινότητα.
» Στην Ελλάδα και στους ευρωπαϊκούς φορείς να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας και στην ΟΜΟΝΟΙΑ και στο Κ.Ε.Α.Δ να επανεξετάσουν την στάση τους σχετικά με την συμμετοχή ή όχι στην αλβανική κυβέρνηση».
Τι κάνει η ελληνική Πολιτεία έναντι αυτών (και άπειρων άλλων); Μας το υπενθυμίζει το βορειοηπειρωτικό μπλογκ himara.gr, που παραθέτει δηλώσεις ανούσιες των Ελλήνων πολιτικών:
«Ακόμη και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου εξωτερικών παραμένει τόσο κατά την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ απαράλλακτη η ίδια φράση: «Ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της μειονότητας και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστά κριτήριο για τη συμμόρφωση της με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής της πορείας και βαρόμετρο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών».
Μόνον λόγια όμως, Όπως λόγια ανούσια, είναι και τα επόμενα: «(Υπ.Εξ κ. Δ. Δρούτσας με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τον Απρίλιο του 2011): «Για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, είναι γνωστό, ότι ο πλήρης σεβασμός και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών σχέσεών μας, αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας»
Πάλι τα ίδια από τον τότε τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο: «Αναγκαία προϋπόθεση για να προσεγγίσει περισσότερο η σημερινή Αλβανία την Ευρώπη είναι η άνθιση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στα πατρογονικά του εδάφη. Ο πλήρης σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας, η παροχή ουσιαστικών δυνατοτήτων οικονομικής ανάπτυξης, η αποκατάσταση συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας σε όλες τις μειονοτικές περιοχές και γενικότερα σε όλες τις περιοχές που ζουν Έλληνες στην σημερινή Αλβανία.»
Πανομοιότυπες και οι δηλώσεις ΟΛΩΝ των «αρμοδίων». Τι πιστεύουν οι Βορειοηπειρώτες και ο υπογραφόμενος μαζί τους; «Μετά απ' όλα αυτά είμαστε πεπεισμένοι πως το Εθνικό Κέντρο μας πέταξε στον καιάδα ως το "προβληματικό" παιδί που προκαλεί προβλήματα με την αγαπητή γείτονα Αλβανία. Η άνευ όρων στήριξη της Αλβανίας για το status χώρας υπό ένταξη θα αναθερμάνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Για τα προβλήματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας… θα δούμε, έχει ο Θεός».

Ο Μακεδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.