Σημαντικά Νέα

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσεβίου
(από το Σαββατιάτικο ένθετο της Δημοκρατίας για την Ορθοδοξία)
Το περιεχόμενο της Κυριακής της Ορθοδοξίας είναι η πανηγυρική διακήρυξη της πίστεώς μας στον Κύριό μας Ιησούν Χριστόν, τον μόνο αληθινό Θεό.
Η ενθουσιώδης ομολογία, πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο Μεσσίας, που θα σώσει τον κόσμο, αποτελεί και την διήκουσα έννοια της ...
ευαγγελικής περικοπής, που διαβάζεται στη θεία Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.
Όπως μας περιγράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης στο πρώτο κεφάλαιο του ευαγγελίου Του: «Αυτόν που έγραψε ο Μωϋσής στον Νόμο και προανήγγειλαν οι Προφήτες Τον ευρήκαμε, είναι ο Ιησούς» (βλ. Ιωάν. Α, 46).
Δεν ευρήκαμε απλώς ένα ιστορικό πρόσωπο, που ποθούσε η καρδιά μας, αλλά το θεανδρικό εκείνο Πρόσωπο, το Οποίον όχι μόνο γεμίζει την καρδιά μας, αλλά και σώζει την ύπαρξή μας. Ευρήκαμε τον Κύριό μας Ιησούν Χριστόν, τον Σωτήρα και Λυτρωτή μας.
Ο Χριστός είναι η ζωή μας, όπως τονίζει ο Απόστολος Παύλος στην προς Κολασσαείς επιστολή του: «Όταν ο Χριστός, που είναι η ζωή μας και η πηγή της ζωής μας, φανερωθεί ένδοξος κατά τη Δευτέρα Παρουσία Του, τότε και εσείς θα φανερωθείτε μαζί Του και θα λάμψετε σε δόξα» (βλ. Κολ. γ΄4).
Ζούμε εν Χριστώ. Ζούμε με τον Χριστό. Ζούμε για τον Χριστό.
Ο Χριστός είναι για εμάς τα πάντα.

Ο Χριστός είναι η ενυπόστατη πίστη μας, όπως μας λέει ο άγιος Μάξιμος ο ομολογητής (βλ. Προς Θαλάσσιον, Απόκρισις 25, PG 90,332). Δηλαδή γνωρίζουμε Αυτόν, στον Οποίον πιστεύουμε. Καί όπως Τον γνωρίζουμε, Τον ζούμε μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, η οποία υπάρχει «στύλος και εδραίωμα της αληθείας» (Α΄Τιμ. γ΄ 15), αυθεντικός ερμηνευτής και πάροχος της εν Χριστώ ζωής.

Έχουμε τον Χριστό και Τον απολαμβάνουμε μέσα από τον λόγο της θείας διδαχής Του, μέσα από την προσευχή και κυρίως μέσα από τα άχραντα μυστήρια!
Μέσα στην Εκκλησία, μας αποκαλύπτεται ο Χριστός.
Μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας γνωρίζουμε τον Χριστό.
Εκεί Τον αναγνωρίζουμε.

Στην Εκκλησία Τον μεταλαμβάνουμε. Μέσα στην Εκκλησία απολαμβάνουμε την χάρη Του και ετοιμάζουμε τη σωτηρία μας. Όλα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας και την παράδοσή της μιλούν για τον Χριστό, γι’ αυτό και ο αληθινός Χριστιανός παντού οφείλει να βλέπει τον Χριστό. «Οι προφήται ως είδον, οι Απόστολοι ως εκήρυξαν, η Εκκλησία ως παρέλαβεν, η οικουμένη ως συμπεφρόνηκεν,..., ούτω κηρύσσομεν Χριστόν τον αληθινόν Θεόν ημών.» (Εκ του Συνοδικού της Κυριακής της Ορθοδοξίας)

Κι αν μας κυκλώνουν δυσκολίες της ζωής και τα διάφορα προβλήματα, κι αν τα εμπόδια υψώνονται ανυπέρβλητα ενώπιόν μας, κι αν η ζωή μας στριμώχνεται από την καθημερινότητα και γίνεται πολλές φορές μαρτυρική και αδυσώπητη, τότε να έχουμε κατά νούν την καθησυχαστική και ελπιδοφόρα προτροπή του Αποστόλου Παύλου, που ακούσαμε σήμερα,από το 12ο κεφάλαιο της Προς Εβραίους Επιστολής, ότι «τρέχουμε με επιμονή και υπομονή τον αγώνα, που βρίσκεται ενώπιόν μας, και για να αντλούμε θάρρος, δύναμη και ελπίδα ας έχουμε προσηλωμένα τα βλέμματά μας στον Χριστόν τον αρχηγόν και ιδρυτή της πίστεως και της Εκκλησίας μας, καθώς Εκείνος μας χειραγωγεί με τη χάρη Του στο δρόμο της τελειότητας» (βλ. Εβρ. ιβ΄ 1) και γι’ αυτό ποτέ να μην πάρουμε τα μάτια μας από τον Χριστό.

Κι αν μια άλλη σύγχρονη εικονομαχία, δηλαδή η εκκοσμίκευση, προσπαθεί να επηρεάσει την Εκκλησία για να την μετατρέψει σε κόσμο μέσα από τον πανθρησκειακό συγκρητισμό, τον οικουμενισμό, την παγκοσμιοποίηση και τη νέα τάξη πραγμάτων, εμείς θα ομολογούμεν Χριστόν. Όπως ρητώς ο Κύριος μας είπε: «Όποιος λοιπόν με πίστη και θάρρος και χωρίς να φοβάται τους διωγμούς θα με ομολογήσει Σωτήρα του και Θεόν μπροστά στους ανθρώπους, θα ομολογήσω και εγώ γι’ αυτόν μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου ότι είναι δικός μου» (βλ. Ματθ. ι, 32).

Θα ομολογούμε το φρόνημα των Ορθοδόξων Ελλήνων, όπως ακριβώς το διακήρυτταν και οι ηρωικοί πολεμιστές του 1821, λέγοντας: «Η υπέρ της πατρίδος μας αγάπη, ο υπέρ Χριστού έρως και η σταθερά μας τελευταία απόφασις του να ζήσωμεν Χριστιανοί ελεύθεροι, ει δε μη να χαθώμεν».

Εορτάζουμε σήμερα την ιερά μνήμη όλων όσοι αγωνίσθηκαν για την Αλήθεια και θυσιάσθηκαν για τον Χριστόν.
Εορτάζουμε τους Μάρτυρες, τους Ομολογητές, τους Ήρωες της πίστεως όλων των εποχών, που συνθέτουν το σώμα της Εκκλησίας του Χριστού, Αυτής που είναι στρατευμένη στη γη και Αυτής που θριαμβεύει στον ουρανό.
Εορτάζουμε την παρουσία των ψυχών τους κάτω από τον υπερουράνιο θυσιαστήριο, απ’ όπου, σύμφωνα με την αποκαλυπτική όραση του Ιωάννου (βλ. Αποκάλυψη, ς΄7), πλημμυρισμένοι στο μαρτυρικό τους αίμα, εναγωνίως μας περιμένουν και δέονται για την αίσια έκβαση του αγώνος της ορθόδοξης χριστιανικής βιοτής μας.

Όλοι τους συντροφεύουν την ορθόδοξη χριστιανική πορεία μας, ώστε να μην απελπιζόμαστε στις πονηρές ημέρες που ζούμε, εν μέσω κρίσεων στη ζωή και την πατρίδα μας. Ιδιαιτέρως σήμερα επ’ ουδενί λόγω δεν πρέπει να χάσουμε την πίστη μας στον Χριστό, τον αρχηγόν της ζωής, το θάρρος και την ελπίδα μας σ’ Εκείνον, που μας είπε: «Εγώ είμαι για εσάς η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (βλ. Ιω. ιδ΄ 6). Θα προχωρήσουμε κρατώντας το αισιόδοξο κήρυγμα που με δύο μόνο λέξεις μας λέει τα πάντα: «Ευρήκαμεν τον Χριστόν».

Εμείς, οι Έλληνες Ορθόδοξοι, ας μη ξεχνάμε ποτέ ότι ευρήκαμεν τον Χριστόν, ευρήκαμεν τον Σωτήρα της ψυχής μας, την αιώνια Λύτρωσή μας! Ο Ορθόδοξος Χριστιανός αγωνιστής απαιτείται καθημερινά να δίνει την ομολογία της πίστεως, να ορθοδοξεί, να ορθοτηρεί, να είναι γνήσια και αυθεντική εικόνα του Χριστού.

Καί στον αγώνα της ζωής μας, όσο δύσκολος κι αν υπάρχει, ας έχουμε υπ’ όψιν μας και τον άγιον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος μας ενθαρρύνει λέγοντας: «Προχωρούμε διά της στενής οδού και με θάρρος και με φόβο. Με φόβο εξαιτίας των γκρεμών, που υπάρχουν εκατέρρωθεν του δρόμου της ζωής μας. Με θάρρος διότι προηγείται και μας συνοδεύει ο Χριστός. Κοίταξε προς τα πίσω και θα δείς τον Χριστό να πεθαίνει για εσένα,Κοίταξε μέσα σου και θα δείς τον Χριστό να ζεί για σένα» (βλ. Ομιλία κστ΄ Εις το κατά Ματθαίον, PG 57, 340).
Εύχομαι η γήινη πορεία μας να είναι ουρανόδρομη, αγωνιστική και νικηφόρα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.