Σημαντικά Νέα

Χαλκιδική: Μείωση στις προκρατήσεις από Ρωσία, χαμένη η χρονιά για Ουκρανία

Ποιο ήταν το κλίμα για τη Χαλκιδική στην Διεθνή Τουριστική Έκθεση στη Μόσχα. Πού κυμαίνονται οι προκρατήσεις από Ρωσία – Ουκρανία, ποια αγορά ανακάμπτει πλήρως και το μακροπρόθεσμο σχέδιο για τις ΗΠΑ

του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr


Στην προσέλκυση τουριστών από τη Ρωσία ρίχνουν και φέτος το βάρος οι ξενοδόχοι στην Χαλκιδική, που είχαν μια δυναμική και επιτυχημένη παρουσία στη  Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤ 2014, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδκής, που συμμετείχε στην έκθεση μαζί με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Γρηγόρης Τάσιος, δηλώνει αισιόδοξος ότι η ρωσική αγορά θα μπορέσει να αγγίξει να περσινά επίπεδα, παρά την πτώση 15-20% που καταγράφεται στις προκρατήσεις. «Έχουμε μια σημαντική πτώση από τη Ρωσία, η οποία δεν οφείλεται τόσο στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στη χώρα ή τις απειλές για κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, αλλά κυρίως στο ότι το ρούβλι τους τελευταίους μήνες έχει πέσει σημαντικά σε σχέση με το ευρώ. Σήμερα ένα ευρώ αντιστοιχεί σε περίπου 50 ρούβλια, όταν πριν λίγο καιρό ήταν 38-39. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος του τουριστικού πακέτου για τον Ρώσο στην Ελλάδα», αναφέρει στη Voria.gr.

Ο ίδιος τονίζει πως υπήρξε θετικό κλίμα για τη χώρα μας και ειδικότερα τη Χαλκιδική, από τους επισκέπτες της έκθεσης, συμπληρώνοντας πως γίνονται προσπάθειες για νέα οικονομικά πακέτα για τους Ρώσους. «Γίνονται προσφορές, προκειμένου να μοιραστεί η “ζημιά” ανάμεσα στον tour operator και τον ξενοδόχο και ο πελάτης από τη Ρωσία να πληρώσει και φέτος όσα πλήρωνε τα προηγούμενα χρόνια. Μπορούμε μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες να φτάσουμε στα περσινά νούμερα, αγγίζοντας τις 150.000 αφίξεις», αναφέρει.


Δεν ισχύει το ίδιο βέβαια και για την Ουκρανία, που φαίνεται να είναι μια χρονιά που θα χαθεί, καθώς είναι κατακόρυφη η πτώση στις προκρατήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Οργανισμός Τουρισμού Χαλκιδικής δεν θα συμμετάσχει στην τουριστική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κίεβο. Να σημειωθεί πως πέρσι επισκέφθηκαν τη Χαλκιδική περίπου 40.000 Ουκρανοί.

Πλήρης ανάκαμψη της γερμανικής αγοράς και στο βάθος... ΗΠΑ

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πορεία της γερμανικής τουριστικής αγοράς στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, μέχρι στιγμής καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 10%, ενώ εάν υπολογιστεί και το +5% του 2013, υπάρχει μια πλήρης ανάκαμψη της γερμανικής αγοράς, που είχε πέσει σημαντικά τα πρώτα χρόνια του μνημονίου. «Πέρσι είχαμε 250.000 Γερμανούς τουρίστες στο εξάμηνο. Φέτος η εικόνα είναι πολύ πιο θετική και εάν πάνε όλα καλά, μπορούμε να κλείσουμε τη σεζόν με μια σημαντική αύξηση», δηλώνει.

Εξάλλου, οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής και ο Οργανισμός Τουρισμού έχουν στα σκαριά την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την προσέλκυση τουριστών από την μακρινή αγορά των ΗΠΑ.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται στην περιοχή ένα γκρουπ με έξι δημοσιογράφους οίνου και γαστρονομίας από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ φαίνεται να είναι μια αγορά, που δεν μπορεί να προσεγγίσει τη Χαλκιδική, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, υπάρχουν δύο στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο: στο τέλος του 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο νέος διάδρομος στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που θα μπορεί να υποδέχεται υπερατλαντικές πτήσεις, ενώ με τις προσφορές της Ryanair στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κάποιον να κάνει ένα οικονομικό πακέτο. «Έχει μέλλον η αγορά των ΗΠΑ και εμείς έχουμε σχέδιο που ήδη το προωθούμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

http://www.voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.