Σημαντικά Νέα

Έτσι θα είναι τα νέα πακέτα τσιγάρων από τον Μάιο του 2014 - Οι εικόνες που θα δείτε προκαλούν αηδία Διαβάστε περισσότερα: Έτσι θα είναι τα νέα πακέτα τσιγάρων από τον Μάιο του 2014 - Οι εικόνες που θα δείτε προκαλούν αηδία

Στόχος της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που βάζει αυστηρούς κανόνες στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται, παράγονται και παρουσιάζονται τα προϊόντα καπνού, είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να υπάρχουν στην ΕΕ 2,4 εκατομμύρια καπνιστές λιγότεροι.....    
Νέα, πιο... τρομακτική εμφάνιση θα αποκτήσουν σύντομα τα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού, σύμφωνα με ψήφισμα-σταθμό που ενέκρινε σήμερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (500 φήφοι υπέρ, 63 κατά, 60 αποχές).
tromaktiko.jpg
Στόχος της νέας οδηγίας που βάζει αυστηρούς κανόνες στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται, παράγονται και παρουσιάζονται τα προϊόντα καπνού, είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να υπάρχουν στην ΕΕ 2,4 εκατομμύρια καπνιστές λιγότεροι.

Τα νέα πακέτα των τσιγάρων θα έχουν όχι μόνο τις γνωστές προειδοποιήσεις (πχ «το κάπνισμα σκοτώνει»), αλλά και αποτρεπτικές εικόνες που θα δείχνουν για παράδειγμα πώς είναι οι πνεύμονες ενός καπνιστή. Οι προειδοποιήσεις και οι εικόνες θα τοποθετούνται στην επάνω πλευρά (κι όχι κάτω όπως είναι τώρα), θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας των πακέτων μπροστά και πίσω και το 50% των πλαϊνών.

Τα λεπτά πακέτα των τσιγάρων που συχνά μοιάζουν με συσκευασίες κραγιόν και απευθύνονται κυρίως σε νέες γυναίκες πλέον θα απαγορεύονται, όπως και οι συσκευασίες με λιγότερα από 20 τσιγάρα.

Στην παρανομία, όμως, θα περάσουν επίσης τα τσιγάρα και ο καπνός με γεύσεις. Εξαίρεση αποτελούν τα πούρα, τα πουράκια και τα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού. Η μέντα που θεωρείται χαρακτηριστικό άρωμα θα απαγορευτεί σταδιακά μέσα σε μία περίοδο 4 ετών –είναι η περίοδος που ισχύει για όλα τα προϊόντα με περισσότερο από 3% μερίδιο αγοράς στην ΕΕ.

Σε ισχύ εξακολουθεί να είναι και η απαγόρευση κατανάλωσης του «snus» (καπνός που λαμβάνεται από στόμα, αλλά δεν μασιέται), καθώς προκαλεί έντονο εθισμό και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Ρυθμίσεις, όμως θα υπάρξουν και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία θα διακρίνονται σε θεραπευτικά προϊόντα και σε καπνικά προϊόντα. Στη δεύτερη περίπτωση η συγκέντρωση νικοτίνης δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 20 mg/ml.

Η νέα οδηγία θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2014. Προκειμένου, όμως, όλα τα κράτη μέλη να προλάβουν να εναρμονιστούν οι περισσότεροι από τους νέους κανόνες θα εφαρμοστούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Οι νέοι κανόνες έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι με αυτά τα μέτρα πλήττεται ένας νόμιμος κλάδος που αποδίδει τεράστια ποσά σε φόρους. Οι ευρωβουλευτές από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η μείωση της κατανάλωσης καπνού που θα προκύψει από τα νέα μέτρα θα αποφέρει ετήσια εξοικονόμηση υγειονομικής περίθαλψης ύψους 506 εκατ. ευρώ.
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.