Σημαντικά Νέα

Οι "πιάτσες" των ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη

Σαν απασφαλισμένη χειροβομβίδα λειτουργούν για τους χρήστες τα συνθετικά ναρκωτικά που έχουν "πλημμυρίσει" τις πιάτσες στη Θεσσαλονίκη καθώς κανείς δεν ξέρει τις επιπτώσεις που επιφέρουν μακροπρόθεσμα στην υγεία τους. 
Τα "φιξάκια" που κυκλοφορούν έχουν πλέον ελάχιστη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ποσότητα ηρωίνης ή κοκαΐνης και οι ....  
προσμείξεις γίνονται με άγνωστες, φτηνές, συνθετικές ουσίες. Αποτέλεσμα; Φτάνουν να πωλούνται μόνο προς 5 ευρώ το ένα.

Από την άλλη πλευρά, το "άνοιγμα" του ΟΚΑΝΑ σε περισσότερους χρήστες, με τη χορήγηση υποκατάστατων και η μείωση του χρόνου αναμονής για την εισαγωγή στα προγράμματα, έχει συντελέσει στον έλεγχο της κατάστασης που διαμορφώνεται στις "πιάτσες".
Μεγάλος αριθμός χρηστών είναι ενταγμένος στα προγράμματα υποκατάστατων και γίνεται προσπάθεια μείωσης της βλάβης στην υγεία τους, με παρακολούθηση και παραπομπές για νοσηλεία από μέλη του ΟΚΑΝΑ.

Μείωση των θανατηφόρων περιστατικών
Μεγάλη πτώση των θανατηφόρων περιστατικών από χρήση ναρκωτικών διαπιστώνει η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου, επισημαίνοντας ότι το 2008 και το 2009, είχαν καταγραφεί πολλοί θάνατοι.
"Αντίθετα, το 2013, στην υπηρεσία μας είχαμε πολύ λίγους θανάτους, γεγονός που το αποδίδω στις συνθετικές ουσίες που κυκλοφορούν ευρέως γιατί είναι πιο φθηνές και στην εξάπλωση των προγραμμάτων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ζαγγελίδου.
Εκτιμά, ωστόσο, ότι ακόμα δεν είναι ορατές οι βλάβες από τα συνθετικά ναρκωτικά αφού πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι πρόσφατο και σε εξέλιξη.

"Προς το παρόν, δεν έχω διαπιστώσει θάνατο από χρήση συνθετικών" τονίζει σχετικά.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, στις 12 Μονάδες Υποκατάστασης (μεθαδόνη & βουπρενορφίνη) στη Θεσσαλονίκη, το 2012 ήταν 2212 άτομα και το 2013 ήταν εγγεγραμμένα 2195.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η "Δουλειά στον δρόμο" (streetwork) που υλοποιείται εδώ κι έναν χρόνο, με "ορμητήριο" κτίριο επί της οδού Δαναΐδων 9.

Πρόκειται για πρόγραμμα παρέμβασης σε χώρους συνάθροισης και συνδιαλλαγής χρηστών καθώς και για υπηρεσίες που παρέχονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Δαναΐδων, χωρητικότητας 15 ατόμων. Εκεί, από τις 10:30- 13:30 παρέχεται στους χρήστες ένα πρόγευμα, διατίθεται ένας υπολογιστής και υπάρχει η δυνατότητα ατομικής ή και ομαδικής συζήτησης με ψυχολόγο και κοινωνιοθεραπευτή. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία που υποστηρίζει την έκδοση βιβλιαρίων υγείας, μέσω της Πρόνοιας και αστυνομικής ταυτότητας, όταν δεν υπάρχει. Επίσης, βεστιάριο καλύπτει τις ανάγκες ιματισμού και σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα ατομικού μπάνιου και πλυσίματος ρούχων.

Γενικότερα, στόχος της υπηρεσίας είναι η βασική υγειονομική φροντίδα μακροχρόνιων ενδοφλέβιων χρηστών, αποκλεισμένων από προνοιακά συστήματα, με αναμενόμενο αποτέλεσμα την προστασία της ατομικής υγείας αλλά και την πρόληψη της μετάδοσης λοιμωδών και άλλων μεταδιδόμενων νοσημάτων.

"Κατά το χρονικό διάστημα από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν 179 εξορμήσεις (streetwork) και τα μέλη της ομάδας έκαναν 2827 επαφές με χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών. Θα πρέπει να διευκρινισθεί βέβαια ότι πρόκειται για τις συνολικές επαφές και αφορά συχνά στα ίδια άτομα. Παράλληλα, 141 άτομα,εκ των οποίων 92 ενεργοί χρήστες εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων και 49 μέλη προγραμμάτων υποκατάστασης, επισκέφθηκαν τον χώρο της δομής" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της υπηρεσίας Γιάννης Εμινίδης προσθέτοντας ότι από τον περασμένο Ιούνιο διανεμήθηκαν και 1170 σακουλάκια ασφαλέστερης χρήσης ναρκωτικών.

Οι "πιάτσες"της Θεσσαλονίκης
Δενδροπόταμος, Σταυρούπολη, Αριστοτέλους (πάνω από την Εγνατία), Πανεπιστήμια, πάρκο "Ξαρχάκου", Πύλη Αξιού, πάρκο Καλλιθέας, πλατεία Ναυαρίνου και Ροτόντας όπως και έξω από τα νοσοκομεία όπου λειτουργούν οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ, είναι τα σημεία που συγκεντρώνονται οι περισσότεροι χρήστες στη Θεσσαλονίκη. "Χαρτογραφώντας" τις πιάτσες με βάση τις παρεμβάσεις της ομάδας που δουλεύει στο δρόμο, ο Γιάννης Λιγδάς, συντονιστής της ομάδας streetwork του ΟΚΑΝΑ, τονίζει ότι, ειδικά στον Δενδροπόταμο, εντοπίζονται παντού αγοραπωλησίες ενώ η χρήση χασίς γίνεται απροκάλυπτα.

Η διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης γίνεται σε συγκεκριμένα σπίτια απ΄ όπου, γύρω απ΄ αυτά, έχουν σχηματισθεί "πιάτσες". Διαπιστώνεται εντούτοις ότι, αν και ο αριθμός των χρηστών έχει ελαττωθεί, συνεχίζει να είναι μεγάλος, αφού ο μέσος αριθμός χρηστών που παρατηρήθηκε ημερησίως, κατά τις ώρες παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ, είναι 40 με 50 άτομα.

Οι χρήστες έχουν διαχωρίσει τον συνοικισμό σε δύο τμήματα: στο ένα, που είναι κοντά στις ράγες των τρένων, συγκεντρώνονται Έλληνες και Ρομά και στο άλλο, που έχει κατεύθυνση τον σταθμό ΚΤΕΛ "Μακεδονία", συγκεντρώνονται παλιννοστούντες και Γεωργιανοί, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως πιο "σκληροί" χρήστες.

Η πλατεία Αριστοτέλους αποτελεί νέα "πιάτσα" και δημιουργήθηκε με την μετακίνηση των χρηστών από την πλατεία Ναυαρίνου και τη Ροτόντα, μετά τις παρεμβάσεις της αστυνομίας.
Στην πλειοψηφία τους είναι μέλη του ΟΚΑΝΑ, αλλά επειδή είναι το κεντρικότερο σημείο της πόλης, υπάρχει προσέλευση χρηστών που δεν παρακολουθούν κανένα πρόγραμμα.

Μία από τις μεγαλύτερες "πιάτσες" χρηστών υπάρχει έξω από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Σταυρούπολη, όπου οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας και κάποιοι είναι μακροχρόνια μέλη του ΟΚΑΝΑ. Όπως παρατηρήθηκε, γίνεται μεγάλη διακίνηση χαπιών, κυρίως αυτών που χορηγούνται από το πρόγραμμα, ενώ η πώληση ηρωίνης δεν είναι συχνό φαινόμενο και οι περισσότερες δοσοληψίες γίνονται στις γύρω περιοχές.

Στα πανεπιστήμια, σημείο συνάντησης είναι το βαγόνι, δίπλα από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο ΑΧΕΠΑ και η πλειονότητα των χρηστών που συχνάζουν εκεί είναι μέλη του προγράμματος.
Στο σημείο γίνεται διακίνηση χαπιών, αμφεταμινών και ηρωίνης και πουλιούνται άγνωστης προέλευσης ουσίες, συσκευασμένες σε σπιρτόκουτα.

Στο πάρκο "Ξαρχάκου" συναθροίζεται μεγάλος αριθμός μακροχρόνιων χρηστών υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ και γίνεται διακίνηση χαπιών και όχι ενδοφλέβια χρήση, γεγονός που αποδίδεται στην έντονη αστυνόμευση.

Πιάτσα μικρού αριθμού χρηστών- μελών του ΟΚΑΝΑ είναι αυτή του πάρκου Καλλιθέας, όπως και στη Ναυαρίνου και τη Ροτόντα, που έχουν περιορισθεί εξαιτίας της πολιτικής της αστυνομίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τις κινητοποιήσεις καταστηματαρχών και πολιτών.
Τέλος, έξω από τις μονάδες χορήγησης υποκατάστατων των νοσοκομείων, τα μέλη έχουν φτιάξει κάποια στέκια, όπου υπάρχει περιορισμένη διακίνηση χαπιών.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.