Σημαντικά Νέα

Στη Βουλή η τροπολογία για την αύξηση της φορολογίας καπνού. Σε ποια καπνικά είδη και πως θα επιβληθεί

Την κατάργηση της καταβολής του ποσού των 25 ευρώ από ασθενείς για την εισαγωγή τους σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και ταυτόχρονα την αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής τσιγάρων και καπνού, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή. Τα έσοδα από την αύξηση του ειδικού φόρου προβλέπονται στα 48 εκατ. ευρώ ...  
υπερκαλύπτοντας την απώλεια εσόδων των 45 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του εισιτηρίου των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία. 

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη και θα ολοκληρωθεί την αμέσως επόμενη με την ψήφισή του. 

Με την τροπολογία αυξάνεται το ποσό του πάγιου φόρου των τσιγάρων από τα 80 στα 82,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα, δηλαδή ανά 1.000 τεμάχια τσιγάρων και αντίστοιχα το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 115 στα 117,5 ευρώ ανά φορολογική μονάδα. Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγείται στο ίδιο κείμενο, επέρχεται επιβάρυνση πέντε λεπτών του ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων των 20 τεμαχίων. 

Επίσης, αυξάνεται ο συντελεστής του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στον λεπτοκομμένο καπνό για την κατασκευή χειροποίητων τσιγάρων και στα άλλα καπνά για κάπνισμα από τα 153 στα 155,5 ευρώ ανά χιλιοστόγραμμο βάρους. 

Ο φόρος δεν θα ισχύσει σε όλα τα προϊόντα καπνού, καθώς εξαιρούνται από τη διάταξη τα πούρα και τα πουράκια. 

Όπως τονίζεται στην εισηγητική έκθεση, «από τον συνδυασμό των ρυθμίσεων εκτιμάται ότι δεν θα προκύψει απώλεια εσόδων σε επίπεδο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, καθόσον η απώλεια περίπου 45 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, από την κατάργηση του ποσού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, αναμένεται να υπερκαλυφθεί από την αύξηση του ΕΦΚ των βιομηχανοποιημένων καπνών κατά περίπου 48 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία κατανάλωσης του 2013». 

Η νέα ρύθμιση, έχει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.