Σημαντικά Νέα

Αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο

allazoyn-ta-gewpolitika-dedomena-se-mesh-anatolh-kai-anatolikh-mesogeio
Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 
Στις 20 Ιανουαρίου τίθεται σε ισχύ η συμφωνία της Γενεύης για τα πυρηνικά του Ιράν. Την Παρασκευή αποσαφηνίστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες ανάμεσα στην Τεχεράνη και την ομάδα των 6 (τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και οι ΗΠΑ), μετά τις χθεσινές τελευταίες πολιτικές διαβουλεύσεις η συμφωνία ανακοινώθηκε και επισήμως από ...  
τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν και την επικεφαλής της Διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον.
Η συμφωνία, η οποία αποτελεί την σημαντικότερη αλλαγή στις Διεθνείς Σχέσεις τα τελευταία 30 χρόνια, αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Ούτε η αντίδραση του Ισραήλ, ούτε η οργή της Σαουδικής Αραβίας μπόρεσαν τελικά να την εμποδίσουν. Μα αν οι επιπτώσεις αυτές θα φανούν μεσοπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα η συμφωνία μπορεί να φέρει άνω κάτω τον κόσμο του πετρελαίου.
Στις 20 Φεβρουαρίου, οι Ιρανοί θα πάρουν την πρώτη δόση ύψους 550 εκατ. δολάρια από τα περιουσιακά τους στοιχεία που ήταν ως σήμερα δεσμευμένα από τις ΗΠΑ. Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει 4,2 δισ. δολάρια και η Τεχεράνη θα λάβει τα 3 από αυτά ως το Μάιο. Ταυτόχρονα, θα αρθούν και σημαντικές εξαγωγικές και εισαγωγικές κυρώσεις.
Οι Ιρανοί θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και για περαιτέρω έρευνα, τα αποθέματα τους θεωρούνται πολύ πλούσια. Ήδη άλλωστε, σκόπευαν να αυξήσουν τη δυνατότητα παραγωγής τους στα 5,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως ως το 2015 από 4 που είναι σήμερα. Η αύξηση της ιρανικής παραγωγής είναι πιθανόν όμως να είναι το καταλυτικό σόκ για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου (όπου το Ιραν κάθεται πάνω στα δεύτερα πλουσιότερα κοιτάσματα παγκοσμίως). Τα τελευταία δύο χρόνια άλλωστε, και λόγω του εμπάργκο, οι πωλήσεις του Ιράν είχαν υποχωρήσει κατά 50%.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που το πετρέλαιο κατάφερε να κρατηθεί στα 100 δολάρια το βαρέλι εν μέσω παγκόσμιας ύφεσης τα τελευταία χρόνια. Οι αγορές είναι ήδη εξαιρετικά προβληματισμένες από την αμερικανική σχιστολιθική επανάσταση, που έχει καταστήσει τις ΗΠΑ ενεργειακά αυτόνομες. Αντέδρασαν με μεγάλη προσοχή όταν ανακοινώθηκε η προσωρινή συμφωνία με το Ιράν, το Νοέμβριο, γνωρίζοντας ότι ως ότου τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, υπάρχουν πολλοί αστάθμιτοι παράγοντες.
Οι προβλέψεις όλων των αναλυτών πάντως έβλεπαν μακροπρόθεσμα πτώση, κάτι που προεξοφλούν όλα τα συμβόλαια μετά τα Χριστούγεννα.
Τον τελευταίο μήνα το πετρέλαιο έχασε 5% της αξίας του. Αν η πτώση συνεχιστεί, πιθανόν να χάσει ως και 20% μέσα στον επόμενο χρόνο, κάτι που θα δώσει ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση παγκοσμίως.

newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.