Σημαντικά Νέα

Financial Times: Να μην το παρακάνει με την αντίστασή του στην Τρόικα ο Σαμαράς


Financial Times: Να μην το παρακάνει με την αντίστασή του στην Τρόικα ο Σαμαράς

«Η Ελλάδα αντεπιτίθεται», είναι ο τίτλος του άρθρου των Financial Times, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η Αθήνα θα έπρεπε να διαλέγει πιο προσεκτικά τις «μάχες» της με την Ευρώπη.
Το άρθρο κάνει λόγο για μία ουσιαστικά άνιση σχέση μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της από τη στιγμή που η χώρα εντάχθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης το 2010....    

Ωστόσο, «με τα δημόσια οικονομικά να πλησιάζουν στο πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει πια ένα πιο ισχυρό χαρτί να παίξει», υπογραμμίζουν οι FT.
Το άρθρο προσθέτει ότι είναι κατανοητό που ο Αντώνης Σαμαράς αισθάνεται την ανάγκη να κάνει επίδειξη δύναμης, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του συνασπισμού του είναι τώρα εξαιρετικά ισχνή και κόμματα της αντιπολίτευσης -όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή- ενισχύονται λόγω των δεσμεύσεών τους να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία διάσωσης ή ακόμα και να εγκαταλείψουν το ενιαίο νόμισμα.
«Παρόλα αυτά ο κ. Σαμαράς οφείλει να είναι προσεκτικός ώστε να μην το παρακάνει. Ενώ η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί τον επόμενο χρόνο, η προοπτική της είναι ακόμα εύθραυστη».
Επίσης, σημειώνει το άρθρο, ούτε όλοι οι όροι του πακέτου διάσωσης είναι επιζήμιοι για την ελληνική οικονομία. «Είναι αλήθεια ότι έχει δοθεί υπερβολική έμφαση στη δημοσιονομική προσαρμογή και υπερβολικά λίγη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι στόχοι ήταν κατά κανόνα μη ρεαλιστικοί. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να ανανεώσει το σύστημα είσπραξης φόρων για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της».
Το άρθρο κλείνει με την επισήμανση ότι ενώ η Αθήνα ελπίζει σε συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους της, η διατήρηση εποικοδομητικής σχέσης με την Ευρώπη είναι ουσιώδης για την εξασφάλιση μελλοντικών παραχωρήσεων: «Για την ώρα ο κ. Σαμαράς ίσως θα πρέπει να περιορίσει την κατηγορηματική του στάση. Ένας καλός στρατηγός ξέρει ποιες μάχες να διαλέγει».protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.