Σημαντικά Νέα

Ποιος είδε κράτος λιγοστό, σε όλη τη γη μοναδικό, εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;


«Ποιος είδε κράτος λιγοστό, σε όλη τη γη μοναδικό, εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;», αυτό τόνισε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων» επί των άρθρων και τροπολογιών.

Στην ομιλία του ο κ. Τζαμτζής αναφέρει τα εξής:

«Όσο και να γελάτε αγαπητοί μου, αυτό το έγραψε ο Γεώργιος Σουρής και αφιερώνεται σε εσάς που χαμογελάτε και αφιερώνεται και σε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι -Ελαφρά τη καρδία να πω; Λέγοντας ψέματα ....   
στους πολίτες να πω;- τάζουν λαγούς με πετραχήλια από Βήματος, υπόσχονται παραδείσους χωρίς καμμία δυσκολία. Αυτές οι υποσχέσεις τα τελευταία τριάντα χρόνια μας οδήγησαν σήμερα εδώ και εσείς συνεχίζετε στο ίδιο τέμπο. Κανείς, μα κανείς μας δεν είναι ευχαριστημένος να επιβάλλει φόρους. Κανείς μας δεν θέλει να γίνεται κακός. Όλοι θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι. Όμως, με δανεικά, όπως τόνισα και χθες, ούτε κοινωνική πολιτική γίνεται ούτε, βεβαίως, αναπτυξιακή πολιτική γίνεται.
Δεν θα μιλήσω γενικά για το νομοσχέδιο, αφού τοποθετήθηκα χθες.
Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες και σε αυτές θα σταθώ πολύ γρήγορα.
Στο άρθρο 4 πρέπει να διορθώσουμε τον υπολογισμό του κύριου φόρου. Δεν πρέπει να έχει, όπως τόνισα και στην Επιτροπή, συσσωματώσεις. Δηλαδή, οι αποστάσεις δεν θα πρέπει να είναι στη μια περίπτωση της κλίμακας 0,10 ευρώ και στην άλλη περίπτωση 1,60, δηλαδή η διαφορά από τη μία κλίμακα στην άλλη.                                                    
Είναι τεράστιες οι διαφορές και αυτό συνιστά αδικία για περιπτώσεις συμπολιτών μας.
Όσον αφορά τα ημιτελή κτίσματα, ξέρω τη ρύθμιση. Εγώ επιμένω ότι πρέπει να πάμε και πιο κάτω, αν μπορούμε, διότι πραγματικά υπάρχει πρόβλημα σοβαρό, γιατί το ημιτελές κτίσμα είναι αποθετικό προϊόν. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να υπάρξει μείωση.
Ταυτόχρονα, αυτή η μείωση πρέπει να πιάσει και τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα διαμερίσματα και τα μη ηλεκτροδοτούμενα. Η ρύθμιση καλύπτει σε μεγάλο βαθμό όλες τις περιπτώσεις, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μείωση του συντελεστή.
Θα πρέπει -και είναι πολύ σημαντικό, κύριε Υπουργέ- να θεσμοθετηθεί η εκχώρηση ακινήτου στο δημόσιο όταν ο φορολογούμενος οφείλει και βρίσκεται διαπιστωμένα σε αδυναμία. Αντί να πάει ο άνθρωπος αυτός στη φυλακή ή αντί να πάει στους πλειστηριασμούς, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να κάνει εκχώρηση του ακινήτου για την κάλυψη, για την εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών του υποχρεώσεων.
Κύριε Υπουργέ, το θέμα των σπιτιών που έχουν αγοραστεί με δάνεια, πονάει πάρα πολλούς. Αγόρασε κάποιος ένα σπίτι. Έκανε το λάθος να πω; Θέλησε να βάλει ένα κεραμίδι στο κεφάλι του. Έχει το δάνειο και τρέχει. Ο μισθός του έχει πέσει κατακόρυφα. Ταυτόχρονα, έχει να πληρώσει και υψηλή φορολογία. Πρέπει να δούμε πως θα επιμεριστεί, πως θα μειωθεί η φορολογία σ’ αυτούς τους ανθρώπους, γιατί υπάρχει θέμα.
Στο θέμα της φορολογίας οικοπέδων αναφέρθηκα και τόνισα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα οικόπεδα στα όρια του σχεδίου πόλεως. Τι είναι αυτό που φοβάμαι; Φοβάμαι τη λειτουργία των εφοριών. Πας στη εφορία και επειδή πολλές φορές το οικόπεδο που είναι στο όριο του σχεδίου πόλεως, ενώ είναι αγροτεμάχιο και δεν είναι οικόπεδο ενταγμένο στο σχέδιο πόλεως, αναφέρεται στα όρια του σχεδίου πόλεως, υπάρχει πρόβλημα. Και ρωτάει η εφορία: Είναι εντός οικισμού ή είναι εκτός οικισμού; Ναι, είναι εντός οικισμού, γιατί έχει απλώσει ο οικισμός. Όμως, είναι εκτός σχεδίου πόλεως. Άρα, αυτό πρέπει να διευκρινιστεί για να μην υπάρχουν εμπλοκές με τους συμπολίτες μας.
Αναφέρθηκα και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Πρέπει να γίνει αναφορά και να εξαιρούνται. Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε χρήσεις γης. Δεν είναι σχέδιο πόλεως. Ξέρω πολύ καλά τη διαφορά που υπάρχει. Πρέπει ν’ αναφερθεί κάτι γι’ αυτό, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να γίνει λάθος όσον αφορά τη φορολόγηση όταν κάποιο οικόπεδο ή κάποιο αγροτεμάχιο ουσιαστικά είναι στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Όσον αφορά τους αγρότες: Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να υπάρξει μία ρύθμιση για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων. Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν γίνεται να περιμένει ο αγρότης. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, σήμερα, μπήκε η ενιαία ενίσχυση. Εάν αυτήν τη στιγμή μπλοκάρουν οι τράπεζες και η εφορία τους λογαριασμούς, έχουμε τελειώσει. Το λέω αυτό ευθέως.
           Γιατί λέω ότι έχουμε τελειώσει; Διότι πολύ περιμένει αυτήν τη στιγμή ο γεωπόνος να πάρει φάρμακα, να πληρωθεί λιπάσματα, να πληρώσει εισφορές ο αγρότης. Αφήνω τελευταίο να κάνει Χριστούγεννα. Είναι εκ των ων ουκ άνευ να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η περίπτωση να δημιουργεί δύο και τρεις λογαριασμούς ο αγρότης για να μπορεί να σώσει τις επιδοτήσεις που παίρνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ είναι ξεκαθαρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν κατάσχονται οι επιδοτήσεις. Το λέει ξεκάθαρα η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για το βιβλίο εσόδων-εξόδων ζητούσαμε τις 20.000. Ανακοινώσατε 10.000. Είναι μικρό το ποσό. Σας το λέω ειλικρινά. Είναι ένα βήμα. Είναι μικρό το ποσό, διότι ουσιαστικά μιλάμε για επιστροφή 600 ευρώ. Αυτό συζητούμε. Εμείς μιλούσαμε για 20.000, γιατί έχει επιστροφή ΦΠΑ περίπου 1.200 ευρώ. Δεν είναι καλά-καλά 1.200. Επιμένω εγώ σ’ αυτό το θέμα. Νομίζω ότι θα είναι απλά ταλαιπωρία για τους αγρότες αυτούς.
Βεβαίως, εδώ έρχομαι και σας προτείνω το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί. Πρέπει να το προχωρήσετε εάν θέλουμε να συμμαζέψουμε την κατάσταση στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα τις «παραποντιές» πολλών ανθρώπων οι οποίοι εμπορεύονται.
Από εκεί και πέρα, τα διατηρητέα, κύριε Υπουργέ, είναι σοβαρό θέμα. Μας έχουν βομβαρδίσει άνθρωποι, αλλά ξέρω και από την περιοχή μου. Και η περιοχή των Γιαννιτσών και η περιοχή της Έδεσσας έχουν πάρα πολλά διατηρητέα, συνοικισμούς ολόκληρους. Αυτούς τους ανθρώπους τους έχουμε μπλοκάρει εμείς. Λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν οτιδήποτε να τα κρατήσουν για να προβάλλουμε την πολιτιστική κληρονομιά μας. Όμως, κύριε Υπουργέ, αν τους φορολογήσουμε, πιστέψετε, με, δεν μπορούν να πληρώσουν τα ποσά αυτά. Είναι αδύνατον.
Θα θέσω κι ένα τελευταίο θέμα, το οποίο είναι πολύ σοβαρό: Την ίδια φορολογία θα πρέπει να έχουν, κύριε Υπουργέ, και οι έχοντες ξενοδοχεία και οι έχοντες ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σε αυτό το σημείο επιμένουμε ότι θα πρέπει να εξομοιωθούν. Δεν είναι δυνατόν τα φυσικά πρόσωπα να εξοντωθούν από τη φορολογία, ενώ οι έχοντες εταιρεία να έχουν μικρότερη φορολόγηση.
Έχει κατατεθεί, κύριε Υπουργέ, μία τροπολογία από τον κ. Κεφαλογιάννη, η οποία αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη μη ένταξή τους στον ΟΑΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό. Δεν είναι θέμα ότι θα σωθεί ο ΟΑΕΕ εάν ενταχθούν αγρότες. Θα εξαφανιστούν επαγγέλματα απ’ όλη την επαρχία, όπως το καφενείο. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το καφενείο. Δεν είναι δυνατόν ο άνθρωπος, ο επαγγελματίας, που έχει ένα καφενείο να πληρώνει 400 ευρώ το μήνα και, ταυτόχρονα, να πληρώνει και ΑΕΠΙ κλπ. όταν έχει τζίρο 20 ευρώ την ημέρα. Θα πάνε δεκαπέντε παππούδες και θα πληρώσουν από ένα καφέ που θα πιουν. Είναι εκ των ων ουκ άνευ μία ρύθμιση που πρέπει να γίνει. Η ρύθμιση αυτή για να ξέρετε έγινε το 2010 και εφαρμόστηκε τώρα, μετά από τρία χρόνια με την εγκύκλιο 80 του  ΟΑΕΕ. Πρέπει να αλλάξει αυτή η διαδικασία.
Πριν κατέβω από το Βήμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας άκουσα εδώ να μας κατηγορείτε ότι είμαστε κομμουνιστές. Εγώ, λοιπόν, δεν θα σας πω λόγια. Θα διαβάσω…
Διαβάζω: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πρωταρχικό ζήτημα η εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας-αυτάρκειας. Γι’ αυτό προωθούμε μια νέα ριζοσπαστική πολιτική στον αγροτικό τομέα, μέρος της οποίας αποτελεί η αναδιανομή της αγροτικής γης». Αυτά λέτε στην πολιτική σας απόφαση από το Συνέδριο.
Ρωτώ, λοιπόν: Ποιο είναι χειρότερο; Tο 1,5 - 2 ευρώ το στρέμμα που θα πληρώσει ο αγρότης ή η αναδιανομή της γης; Οι κομμουνιστές είστε εσείς και τα λέτε μέσα στο πρόγραμμά σας!
Απλά, εμείς οφείλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι τον περιμένει.
Ευχαριστώ πολύ».

Απαντώντας αμέσως ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας στον κ. Τζαμτζή τόνισε:
« Επειδή οι συνάδελφοι έθεσαν ορισμένα θέματα, θέλω να πάρω θέση.
Πρώτον, για τους αγρότες, κύριε Τζαμτζή, με τις 10.000 εξαιρούμε το 70%-75% -να ξέρετε- ακαθάριστου εισοδήματος.
Δεύτερον, όντως εξετάζουμε δύο περιπτώσεις. Δεν μπορούμε να τις εξετάσουμε όλες, γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρχει νόμος. Δηλαδή, αν αθροίσω όλα αυτά που έχουν ζητηθεί από τους αξιότιμους Βουλευτές, τότε δεν θα υπάρχει νόμος.
Εξετάζουμε, όμως, δύο περιπτώσεις:
Πρώτον, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας εξοφλήσεως οφειλών στον ΕΝΦΙΑ, εξετάζουμε την περίπτωση ο οφειλέτης να μπορεί να εξοφλεί την οφειλή με παραχώρηση του ακινήτου. Όμως, πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο υποδοχέας, ποιος φορέας θα το υποδέχεται. Υπάρχουν θέματα. Να δούμε πώς θα γίνει. Δεν είναι τόσο απλό. Είναι δίκαιο, αλλά πρέπει να δούμε πρακτικά πώς γίνεται.
            Δεύτερον, όντως για τα κενά διαμερίσματα και κτίσματα ακούω το επιχείρημα που έχετε αναφέρει πολλοί συνάδελφοι, όμως αυτή την ώρα υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. Δεν ξέρω το κόστος. Τι σημαίνει «ξενοίκιαστο»; Θα μπορέσουμε να το δούμε όταν θα έχουμε μία αίσθηση.
            ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μη ηλεκτροδοτούμενο.
            ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (Υπουργός Οικονομικών): Δεν ξέρω καν ποιο είναι το κόστος αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να δεχτώ καμία τροπολογία αν δεν γνωρίζω το κόστος αυτής της τροπολογίας. Επιφυλάσσομαι να το δούμε».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.