Σημαντικά Νέα

Καπνός: Χαμηλές χαρακτηρίζουν τις τιμές οι παραγωγοί. Ελπίδες για άνοδo με τις παραδόσεις των τελευταίων χεριών


Καπνός: Χαμηλές χαρακτηρίζουν τις τιμές οι παραγωγοί. Ελπίδες για άνοδo με τις παραδόσεις των τελευταίων χεριών

Μέχρι και την τελευταία στιγμή αναμένουν βελτίωση των τιμών στα καπνά οι παραγωγοί αφού παραδοσιακά οι παραδόσεις στα τελευταία χέρια είναι αυτές που πιάνουν και τις υψηλότερες τιμές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας από τα τέλη Οκτωβρίου και οι παραγωγοί ....  
έχουν αποθηκεύσει τις τελευταίες τους ποσότητες αναμένοντας καλύτερα συμβόλαια με τις εταιρείες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Ιορδανίδης: «Αυτό το διάστημα έχει ολοκληρωθεί και η συγκομιδή του τρίτου χεριού και μένουν μόνο κάποιες ποσότητες του τέταρτου και τελευταίου που στην ουσία έχει και την διπλάσια τιμή από όλα τα προηγούμενα χέρια. Ωστόσο, οι ποσότητες είναι μικρές».
Και προσθέτει: «Αυτή την στιγμή ο μέσος όρος της ποικιλίας Βιρτζίνια κυμαίνεται στα 2,05 με 2,10 ευρώ το κιλό, η ποικιλία Μπασμάς στα 4 ευρώ το κιλό και στην ποικιλία Κατερίνη στα 4,10 με 4,20 ευρώ το κιλό».
Και προσθέτει: «ακόμα οι παραδόσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και είμαι σίγουρος ότι οι καλύτερες τιμές που θα πιάσουν τα καπνά θα είναι από εδώ και στο εξής».
Στις Σέρρες, εκπρόσωποι του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού «Εμμανουήλ Παπάς» μας ενημερώνουν, ότι η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις. Στην περιοχή κατά κύριο λόγο καλλιεργείται η ποικιλία Μπασμάς και σύμφωνα με το όσα μας ανέφεραν, η τιμή του φέτος μέχρι στιγμής κυμάνθηκε στα 3,77 ευρώ το κιλό. «Μια ιδανική τιμή για την ποικιλία Μπασμάς θα ήταν στα 5 ευρώ το κιλό», μας τονίζουν από τον Α.Σ. Ωστόσο, αυτό που μας επισημαίνουν και από τις Σέρρες είναι ότι οι παραγωγοί θα κάνουν «ταμείο» αφού ολοκληρώσουν οι παραδόσεις αφού στην ουσία στις τελευταίες δίνονται και οι καλύτερες τιμές.
Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ενώσεων Ροδόπης και Έβρου, κ. Χουσεΐν Εσάτ: «τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μια μείωση της τιμής κατά 30 λεπτά το κιλό παρά το γεγονός ότι γίνονται παραδόσεις στα τρίτα χέρια. Η τιμή σήμερα διαμορφώνεται για τον Μπασμά που καλλιεργείται στην περιοχή μας σας 4,70 ευρώ το κιλό γεγονός που δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς μας. Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε στις 28 Οκτωβρίου και είχαμε αύξηση των τόνων σε σχέση με πέρσι. Συνολικά φέτος συγκομίσαμε 7.000 τόνους. Οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου στη Ροδόπη».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καπνοκαλλιέργειες της περιοχής από τη χαλαζόπτωση του Σεπτεμβρίου, ο κ. Εσάτ μας ενημέρωσε ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και αναμένουν τα πορίσματα για τις ζημιές.

Μέτρο 144

Τους δικαιούχους του Μέτρου 144 του ΠΑΑ 2007 – 2013 που δεν υπέβαλαν αίτηση κατά την περίοδο υποβολής 12/6/2013 έως 29/7/2013 καλεί να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και έντυπα αίτηση πληρωμής για τη γ΄ δόση της οικονομικής ενίσχυσης που προκύπτει από την ένταξή τους στο μέτρο, σχετική εγκύκλιος του ΥΠΑΑΤ. Η αίτηση θα υποβάλλεται αποκλειστικά από την 7/11/2013 και μέχρι τη Δευτέρα 29/11/2013 στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις http://tobacco.opekepe.gr και http://www.opekepe.gr, σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφουν ο Ειδικός Γραμματέας Δημήτρης Ιατρίδης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad/iPod σας και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και καπνό) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή σε iPhone, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.