Σημαντικά Νέα

Ρόδι: Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή με τις τιμές να διαφέρουν ανά περιοχή. Μείωση στο καλής ποιότητας προϊόν



Ρόδι: Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή με τις τιμές να διαφέρουν ανά περιοχή. Μείωση στο καλής ποιότητας προϊόν
Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγρΤύπου, η φετινή συγκομιδή στο ρόδι και αυτό το διάστημα μεγάλος όγκος προϊόντος βρίσκεται στα ψυγεία. Η χρονιά χαρακτηρίστηκε από μικρή αύξηση....  
των τόνων που συγκομίστηκαν αφού χρόνο με το χρόνο, νέες καλλιέργειες μπαίνουν στην παραγωγή. Ωστόσο, σε πολλές περιοχές υπήρχε πρόβλημα με την ποιότητα (λόγω καιρικών συνθηκών ή ασθενειών) με αποτέλεσμα μεγάλο μερίδιο της συγκομιδής να οδηγηθεί στην χυμοποίηση. Όσον αφορά τις εξαγωγές, παράγοντες της αγοράς αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών μας αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να βελτιώνεται με μόνη εξαίρεση την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου όπου το ελληνικό ρόδι βρίσκεται… αντιμέτωπο με τούρκικο το οποίο είναι αρκετά φθηνότερο λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής του.

Αύξηση παραγωγής

Για τη φετινή χρονιά ο κ. Στέφανος Κασσίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ρόδι Ελλάς ΑΒΕΕ μας αναφέρει: βρισκόμαστε σχεδόν στο τέλος της συγκομιδής. Οι τιμές που πλήρωσε τους παραγωγούς φέτος η εταιρεία μας για το ρόδι Α΄ Ποιότητας κυμάνθηκε από 65 λεπτά το κιλό έως και 1,10 ευρώ/κιλό ανάλογα με την ημερομηνία παραλαβής. Η τιμή παραγωγού για το προϊόν Β΄ κατηγορίας είναι στα 40 λεπτά το κιλό και για το ρόδι που οδηγήθηκε στην χυμοποίηση η τιμή κυμάνθηκε στα 20 λεπτά το κιλό».
Και πρόσθεσε: «Σαν ποσότητα η παραγωγή φέτος ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Οι τόνοι που παραλάβαμε σαν εταιρεία ήταν η διπλάσια σε σχέση με πέρσι. Αυτό που θα πρέπει να τονίσουμε όμως είναι ότι το ρόδι Α΄ κατηγορίας δεν έχει φθάσει ακόμα στο επίπεδο που θα επιθυμούσαμε. Χρειάζεται ακόμα λίγος χρόνος γι’ αυτό».

Μεγάλη ποσότητα στη χυμοποίηση

Από την πλευρά του ο κ. Γρηγόρης Αργυρίου, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγίου Αθανασίου Δράμας (ΑΣΟΠ Δράμας) μας τονίζει: «η παραγωγή μας φέτος είχε μια μικρή άνοδο λόγων των νέων καλλιεργειών που ξεκινήσαμε να συγκομίζουμε. Ποιοτικά δεν είμαστε ικανοποιημένοι αφού κινηθήκαμε σε μέτρια επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι αρκετές ποσότητες διακινήθηκαν προς τη χυμοποίηση. Αυτό οφείλεται κυρίως στις καιρικές συνθήκες οι οποίες είχαν δημιουργήσει εγκαύματα στους καρπούς».
Σχετικά με τις τιμές ο κ. Αργυρίου αναφέρει: «οι τιμές φέτος χαρακτηρίστηκαν από μια ισορροπία (στα περσινά επίπεδα) και ίσως μια μικρή μείωση σε κάποιες περιπτώσεις. Για τα Α΄ κατηγορίας ρόδια η τιμή κυμάνθηκε στα 50 λεπτά το κιλό ενώ για τα ρόδια προς χυμοποίηση στα 20 λεπτά το κιλό».

Το τούρκικο προϊόν

Σε ερώτησή μας σχετικά με την ζήτηση και τις εξαγωγές ο εκπρόσωπος του ΑΣΟΠ Δράμας, μας ανέφερε ότι εξαγωγές κινούνται αρκετά καλά σε χώρες όπως η Αγγλία, η Γερμανία, η Κύπρος και η Πολωνία. Ωστόσο επισημαίνει: «την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου το ελληνικό ρόδι βρίσκει ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές από το τούρκικο. Οι τιμές στα ρόδια της Τουρκίας είναι χαμηλότερες και αυτό οφείλεται τόσο στο χαμηλό κόστος καλλιέργειας όσο και στις μεγάλες ποσότητες που καλλιεργούνται. Αυτό δυσχεραίνει λίγο την κατάσταση για το ελληνικό προϊόν αφού δέχεται πιέσεις».

Ζημιές και ασθένειες

Για την φετινή χρονιά στην Ερμιόνη Αργολίδας μιλήσαμε με τον παραγωγό και φυτωριούχο στην περιοχή, κ. Σταμάτη Μερτύρη. Σύμφωνα με τον ίδιο: «για την περιοχή μας η φετινή χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν πολύ δύσκολη. Είχαμε αρκετές ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα όπως για παράδειγμα τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου αλλά και αρκετές ασθένειες όπως ο τετράνυχος, η μύγα της μεσογείου και η καρπόκαψα».
Και συμπληρώνει: «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τις καλλιεργητικές τακτικές μας και να ξεκινάμε νωρίτερα».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις τιμές ο κ. Μερτύρης μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για κάποιες μικρές ποσότητες καλών ποιοτικά προϊόντων οι τιμές που πούλησαν στην Λαχαναγορά είναι στα 1,80 λεπτά το κιλό, ωστόσο και αυτή δεν θεωρείται ικανοποιητική γιατί οι ποσότητες είναι ελάχιστες και δεν υπάρχει κέρδος για τον παραγωγό. Γενικώς πάντως οι τιμές κυμάνθηκαν από 30 έως 60 λεπτά το κιλό για τον κύριο όγκο της φετινής παραγωγής. Τέλος ο κ. Μερτύρης αναφέρθηκε και σε ένα ακόμα θέμα: «Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε και να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία είναι το γεγονός ότι πολλά ρόδια από άλλες περιοχές της Ελλάδας “βαφτίζονται” και πωλούνται σαν ρόδια Ερμιόνης και δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να εξαλείψουν το φαινόμενο αυτό, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι παραγωγοί της περιοχής μας».

Εκκαθάριση τιμών

Τέλος για το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στη Ξάνθη, μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Εμμανουήλ Σαραντίδης, Διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε: «Η συγκομιδή ολοκληρώθηκε περίπου στα τέλη Οκτωβρίου. Φέτος η Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ κατέγραψε αύξηση παραγωγής και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι κάθε χρόνο μπαίνουν και νέα κτήματα στην παραγωγή. Όσον αφορά το θέμα τον τιμών αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι η Ο.Π. της Ένωσης δουλεύει κάνοντας εκκαθάριση της τιμής των παραγωγών. Δηλαδή δίνουμε μια προκαταβολή στα μέλη μας και η εξόφληση γίνεται μετά την ολοκλήρωση των πωλήσεων των προϊόντων μας. Αυτό που προσπαθούμε ωστόσο είναι να έχουμε εξαγωγικό προσανατολισμό ώστε να πετύχουμε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς μας. Οι χώρες όπου εξάγουμε είναι κατά κύριο λόγο η Γερμανία, η Ρωσία, η Λιθουανία και η Λευκορωσία».

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad/iPod σας και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και ρόδι) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή σε iPhone, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.