Σημαντικά Νέα

Ούτε εκλογές, ούτε νέα μέτρα διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου


Ούτε εκλογές, ούτε νέα μέτρα διαμηνύει το Μέγαρο Μαξίμου

Αποφασισμένη να τραβήξει μέχρι τα άκρα την κόντρα που έχει προκύψει με την Τρόικα εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση.
Από το Μαξίμου διαχέεται ότι “δεν εκβιάζεται ούτε εκβιάζει με εκλογές αλλά σε κάθε περίπτωση αποκλείει την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων”. Καθώς υπάρχουν διαφωνίες με τους εκπροσώπους των δανειστών για την κάλυψη του ...    
δημοσιονομικού κενού, το χρηματοδοτικό κενό και την βιωσιμότητα του χρέους ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος να μεταφέρει την διαπραγμάτευση στο πολιτικό επίπεδο αφήνοντας ανοικτό ακόμη και ταξείδι στο Βερολίνο μετά τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Στίγμα των προθέσεών του θα δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος θα επισκεφθεί το πρωί τη Μάλτα και το απόγευμα την Ρώμη.
Αν και το αντικείμενο του ταξιδιού είναι η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων των χωρών της Μεσογείου - για αυτό και μαζί τους θα έχει τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκο Δένδια- με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Λέτα είναι βέβαιο ότι θα συζητήσει και τις οικονομικές εξελίξεις σε αναζήτηση κοινής γραμμής στην ΕΕ καθώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα από την ίδια αντιαναπτυξιακή πολιτική.
Η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ούτε η ελληνική βουλή αλλά ούτε και η ελληνική κοινωνία έχουν περιθώρια για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και τα όποια κενά θα πρέπει να καλυφθούν με διορθωτικές παρεμβάσεις στην πορεία των επόμενων δύο χρόνων και ότι συζητά την λήψη μόνο διαρθρωτικών μέτρων. Οι δανειστές δείχνουν να ακολουθούν την πιο σκληρή γραμμή έναντι της χώρας που ικανοποιεί τις δικές τους πολιτικές βλέψεις κυρίως του Βερολίνου και στο πλαίσιο αυτό παραγνωρίζουν τις θυσίες της ελληνικής κοινωνίας και την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε στο πρωτογενές πλεόνασμα. Κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί ότι “περιθώριο νέων μέτρων δεν υπάρχει με ρεαλιστικούς όρους, άρα δεν είναι θέμα επιλογής της κυβέρνησης ή λεονταρισμών.
Αν πάρουμε νέα μέτρα πέφτουμε. Αλλά και εκείνοι θα πρέπει να σκεφθούν αν με την επιμονή τους προκαλέσουν αποσταθεροποίηση σε μία χώρα της ΕΕ”. Η κυβέρνηση θέλει το δημοσιονομικό να κλείσει άμεσα χωρίς νέα μέτρα και το γενικότερο θέμα του χρηματοδοτικού κενού και της βιωσιμότητας του χρέους να κλείσει τον επόμενο Απρίλιο ώστε να έχει επιχειρήματα για να πάει στις Ευρωεκλογές. Αν δεν έχει πετύχει θετικές ρυθμίσεις τότε είναι βέβαιο ότι στις ευρωεκλογές θα καταποντιστεί και θα ανοίξει ο δρόμος των εθνικών εκλογών λόγω δυσαρμονίας με το εκλογικό σώμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αν θέλει την πολιτική της επιβίωση η κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια υποχωρήσεων όπως άλλωστε φροντίζουν να τις επισημαίνουν και οι βουλευτές της.
Το στίγμα της κυβέρνησης έδωσε με τις δηλώσεις του το προηγούμενο τριήμερο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Συμπυκνωμένα ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει: “Διαπραγματευόμαστε σκληρά, όπως κάναμε πάντα. Απαιτείται όμως ρεαλισμός και ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις που δείχνουν να υποτιμούν και τις προσπάθειες του Ελληνικού Λαού, αλλά κυρίως και τη βελτίωση όλων των δεικτών που έχουμε στην Ελληνική Οικονομία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βαγγέλης Βενιζέλος αναχωρώντας για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ : “Είναι προσβλητικό για τις θυσίες του Ελληνικού λαού, υπονομευτικό των προσπαθειών μας και βλαπτικό για την Ευρωζώνη συνολικά το σκηνικό που πάει να στηθεί με την Ελλάδα και πάλι στο επίκεντρο μιας διεθνούς συζήτησης που τροφοδοτεί την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του χρέους, το δημοσιονομικό κενό, το χρηματοδοτικό κενό. Η θέση μας είναι απλή, καθαρή, δίκαιη. Όχι σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Όχι σε οτιδήποτε ανακόπτει την ανάπτυξη και τροφοδοτεί την ανεργία. Ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές που οδηγούν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και μια ανταγωνιστική, παραγωγική οικονομία. Αυτή είναι και θα είναι έως το τέλος η εθνική διαπραγματευτική γραμμή”.
Τα αγκάθια στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση με το κλιμάκιο της Τρόικα δεν είναι λίγα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν σε οριζόντια μέτρα για το κενό που δημιουργείται από το ασφαλιστικό καθώς επίσης στις απολύσεις στον Δημόσιο Τομέα να μην συμπεριλαμβάνονται οι συμβασιούχοι και όσοι επαναπροσληφθούν στην Δημόσια Τηλεόραση, ζητούν λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία και απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτην κατοικία. Ζητούν ακόμη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Η οδηγία του πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους υπουργούς είναι να εξαντλήσουν τα περιθώρια αλλά να μην υποχωρήσουν στις παράλογες απαιτήσεις της Τρόικας.ProtoThema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.