Σημαντικά Νέα

Πώς θα γίνει η δωρεάν διανομή τροφίμων στους άπορους της χώρας

Στην τελική ευθεία είναι η δωρεάν διανομή τροφίμων σε άπορους δικαιούχους της χώρας έπειτα και την τελική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία καθορίζονται οι ποσότητες των τροφίμων που θα διανεμηθούν ανά τρεις ζώνες, όπως είχε καθοριστεί με προηγούμενη απόφαση.
Σύμφωνα με παλαιότερη ΚΥΑ, το πρόγραμμα ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ χωρίζεται σε τρεις ζώνες και αφορά τη δωρεάν διανομή τροφίμων σε 800.000 πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς...    ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Ανάδοχες εταιρείες είναι οι: Eurimac, Μέλισσα Κίκιζας, Nutria, Euricom Hellas & Αφοί Καλογεράκη ΑΕΒΕ, Μινέρβα, Στυλιανός Λύτρας, Χώτος ΑΕΒΕ, ΕΑΣ Καλαβρύτων.
Συνολικά θα διατεθούν 194.700 κιλά κασέρι ΠΟΠ, 589.615 κιλά φέτα ΠΟΠ, 182.850 κιλά γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, 3.892 τόνοι ζυμαρικών, 1.602.981 λίτρα ελαιόλαδου, 256.546 κιλά κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και 5.672 τόνοι ρύζι.
Όσον αφορά το ρύζι προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ οι εταιρείες που επελέγησαν είναι: ΕΥΓΕ Πιστιόλας (Αgrino), Αφοί Καραγεωργίου (3Α), Νutria, Aφοί Σπανού και Euricom.
Στα ζυμαρικά (προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ) «πράσινο φως» πήραν στην Α΄ Ζώνη η εταιρεία Εurimac και στη Β΄ και Γ΄ Ζώνη τα Ζυμαρικά Κίκιζας (Μέλισσα), ενώ στο ελαιόλαδο επελέγει η Νutria με την ΕΑΣ Ρεθύμνης. Ο προϋπολογισμός για το ελαιόλαδο είναι 4,8 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τα τυροκομικά και ειδικότερα την προμήθεια Γραβιέρας Κρήτης, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποφάσεις στην Α΄ Ζώνη και με προϋπολογισμό 1,123 χιλ. ευρώ ανέλαβε η Νutria με την ΕΑΣ Ρεθύμνης, ενώ στη Β΄ Ζώνη η Εuricom με παραγωγό την Αφοί Καλογεράκη και προϋπολογισμό 999 χιλ. ευρώ. Το κασέρι ΠΟΠ ανέλαβε η εταιρεία Nutria με παραγωγό τη Βίγλα και προϋπολογισμό 2,123 χιλ. ευρώ, ενώ τη διανομή της κεφαλογραβιέρας Ηπείρου πήρε η Μινέρβα σε συνεργασία με την εταιρεία Κάραλη και προϋπολογισμό 2,123 χιλ. ευρώ.
Τέλος, τη διανομή φέτας ΠΟΠ στην Α΄ Ζώνη ανέλαβε η εταιρεία Χώτος, τη Β΄ Ζώνη η γαλακτοβιομηχανία Λύτρας και τη Γ΄ Ζώνη η ΕΑΣ Καλαβρύτων. Ο προϋπολογισμός για κάθε Ζώνη ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, και περιλαμβάνει τρόφιμα βασικά για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων (ζυμαρικά, ρύζι, ελαιόλαδο και τυροκομικά, όπως φέτα, κασέρι, γραβιέρα και κεφαλογραβιέρα). Πρόκειται δε για πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε, αλλά και από εθνικούς πόρους.
Το σύνολο των δικαιούχων θα ξεπεράσει τις 800.000, ενώ εμπλέκονται περισσότεροι από 1.000 φορείς (κοινωνικοί εταίροι του ΥπΑΑΤ) για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως μητροπόλεις, δήμοι, σύλλογοι πολυτέκνων και παλιννοστούντων και πλήθος φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, που συμβάλλουν τόσο στην επιλογή των τελικών δικαιούχων, όσο και στην υλοποίηση της διανομής σε όλη την χώρα.




Βρείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.