Σημαντικά Νέα

ΟΜΙΛΙΑ ΙΟΡΔΑΝΗ ΤΖΑΜΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ, ΤΑ ΚΕΠΑ, ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ). ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ


 

Την Τρίτη 22 – 10 -2013 ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής συμμετείχε στην Ειδική Διαρκής Επιτροπή Για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία τόνισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τις επιτροπές ΚΕΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ και την νέα εγκύκλιο του ΟΑΕΕ για την ένταξη στον φορέα επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων.
Ο κ. Τζαμτζής στην ομιλία του στην Ειδική Διαρκής Επιτροπή Για την...      
Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης ανέφερε τα εξής:
« Κύριε Υπουργέ, ήδη έχουν τεθεί ερωτήματα, θα είμαι επιγραμματικός όσο γίνεται περισσότερο. ΚΕΠΑ, υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, ιδιαίτερα στην επαρχία υπάρχει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των αναπήρων όσον αφορά το χρόνο, στην Αθήνα ο χρόνος έχει συντομευθεί ουσιαστικά πάρα πολύ, στην επαρχία συνεχίζουμε ακόμα και έχουμε σοβαρά προβλήματα. Το θέμα είναι τι προτίθεστε να κάνετε; Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις με γιατρούς και αυτό οδηγεί σε αναβολές πολλές φορές των επιτροπών.
Το δεύτερο σημαντικό θέμα είναι ο ενιαίος πίνακας προσδιορισμού των αναπηριών, τα ποσοστά δηλαδή των αναπηριών. Επειδή αυτά δίδονται μέσα από τον ενιαίο πίνακα, πρέπει κύριε Υπουργέ και θα ήθελα εδώ μία απάντηση, να αναθεωρηθεί. Υπάρχει αναλγησία σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία από πλευράς του πίνακα. Τον πίνακα τον φτιάξαμε εμείς, το κράτος, γιατροί, εδώ σε κάποια σημεία είναι πραγματικά ανάλγητος. Τα ποσοστά που δίνει ο ενιαίος πίνακας είναι πολύ χαμηλά και βλέπεις ανθρώπους με πραγματικά προβλήματα να μην μπορούν να δουλέψουν. Εδώ υπάρχει και η διαφορά. Ένας εργαζόμενος σε ένα γραφείο σίγουρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εάν έχει κάνει μία επέμβαση με μπαλονάκι. Ένας, όμως, εργαζόμενος στα κτήματα αγρότης αντιμετωπίζει πρόβλημα. Με μία σπονδυλοδεσία ένας εργαζόμενος στο γραφείο δεν αντιμετωπίζει  πρόβλημα. Ένας, όμως, αγρότης με σπονδυλοδεσία δεν μπορεί να ανέβει στο τρακτέρ του, αυτό είναι δεδομένο. Πρέπει αυτά να τα δούμε. Πρέπει, δηλαδή, να γίνει κάτι με τον πίνακα και ρωτώ εάν έχετε κάτι υπόψη σας;
Συντάξεις ΟΓΑ. Ένα θέμα πολύ σημαντικό είναι το θέμα της καταβολής των εισφορών σε προηγούμενο χρόνο. Τι εννοώ; Έχει ζητήσει η διοίκηση του ΟΓΑ, όχι την 29η Δεκεμβρίου ως καταληκτική ημερομηνία, αλλά το πέρασε στην 30ηΝοεμβρίου. Δεν ξέρω εάν είναι υπόψη σας αυτό; Αυτό έχει γίνει από τη διοίκηση του ΟΓΑ. Είναι πολύ σημαντικό γιατί οι αγρότες περιμένουν αυτή τη στιγμή να πληρωθούν για να πληρώσουν την εισφορά τους στον ΟΓΑ. Τώρα όπως το βάζει ο ΟΓΑ 30 Νοεμβρίου, σας λέω ξεκάθαρα ότι στην περιοχή μου οι πληρωμές γίνονται παραμονές Χριστουγέννων. Δεν μπορούν να πληρώσουν οι άνθρωποι. Είναι λάθος το «ένας μήνας μπροστά» καταληκτική ημερομηνία για τις εισφορές του ΟΓΑ.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι δεν έχει δικαίωμα ο ΟΓΑ να μπλοκάρει επιδοτήσεις από την Ε.Ε.. Αυτό είναι παράνομο 100% και όμως ο ΟΓΑ μπήκε σ’ αυτή τη διαδικασία. Τι προτίθεστε να κάνετε γι’ αυτό; Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν γίνει μία προσφυγή θα καταρρεύσει όλο το σύστημα.
Τρίτο θέμα όσον αφορά τον ΟΑΕΕ. Σήμερα πληρώνουν λεφτά και μάλιστα υψηλές εισφορές και το ΤΣΑ και το ΤΑΕ, όμως το ΤΕΒΕ έχει διαφορετικές αποδόσεις ως σύνταξη στα μέλη του. Αυτό θα πρέπει να το δούμε, δηλαδή ενώ πληρώνουν πάνω κάτω τα ίδια λεφτά, ο ΟΑΕΕ, το πρώην ΤΕΒΕ έχει διαφορετικές συντάξεις.
Επίσης, πρέπει να δούμε και δεν ξέρω τι προτίθεστε να πράξετε, για το εάν θα επέλθει μία νέα νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά το θέμα των σχέσεων μεταξύ ΟΑΕΕ και ΟΓΑ. Το λέω αυτό γιατί καλούνται σήμερα με νόμους του 2010 και 2011 και το γνωρίζετε αυτό, σας έχουμε κάνει και σχετική ερώτηση, να πληρώσουν με την νέα εγκύκλιο 80 που έβγαλε η κυρία Κοτίδου από τον ΟΑΕΕ αυτοί που έχουν ένα καφενείο. Γράψτε από τώρα ότι όλα τα καφενεία, οι καφετέριες θα κλείσουν και από αυτούς που προσδοκάτε να πάρετε κάποια έσοδα, για παράδειγμα από μία κομμώτρια η οποία έχει ένα κομμωτήριο στο χωριό, θα το κλείσε και θα είναι παράνομο, θα  έχει ένα τσαντάκι με πράγματα στα χέρια της και θα πηγαίνει στα σπίτια τους. Το λέω αυτό γιατί ένα καφενείο στο χωριό, από την επαρχία είστε και το ξέρετε, δεν έχει έσοδα. Πάει αυτή τη στιγμή ο ΑΕΠΙ και του λέει «δώσε 300 ευρώ το μήνα» επειδή έχει την τηλεόραση και αν του πουν «πήγαινε και δώσε άλλα 400 ευρώ» για κάτι άλλο, λέει «γεια σας παιδιά, το κλείνω». Δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Πρέπει να το δούμε και θα ήθελα μία απάντηση στο εάν σκέφτεστε μία νέα νομοθετική ρύθμιση. Οι δύο νόμοι που βγήκαν το 2010 και το 2011 και αφορούν αυτό το πλαίσιο οδηγούν σε αντικρουόμενες ρυθμίσεις για το ίδιο θέμα. Είναι δηλαδή εκ του ουκ άνευ μία παρέμβασή σας στον τομέα αυτό.
Γεννηθέντες 1948. Τι προτιθέμεθα να κάνουμε ως κυβέρνηση; Υπάρχει θέμα γιατί ξαφνικά αυτοί οι άνθρωποι και δεν μιλάω για τους γεννηθέντες 1948, αλλά για τους γεννηθέντες 1949, είχαν καταβάλει όλες τις εισφορές τους και ξαφνικά τους πάμε δύο χρόνια μετά. Πιστεύω και έχουμε κάνει μία τέτοια πρόταση στο μέσον τώρα θα πρέπει να δούμε μία ρύθμιση για να κάνουμε κάτι γι’ αυτούς. Δηλαδή να συντμίσουμε το χρόνο. Είναι ένα θέμα, στο οποίο πρέπει να υπάρξει παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης. Νομίζω ότι μία απάντησή σας θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Απαντώντας  ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτσης Ιωάννης ανέφερε τα εξής:

Έρχομαι στο θέμα του ΟΑΕΕ και γενικότερα των ασφαλιστικών ταμείων και των κύριων συντάξεων, που ειπώθηκαν. Δεν υπάρχει καμία απόφαση στην Κυβέρνηση για μείωση των κύριων συντάξεων, κύριε Στρατούλη, είτε 20%, είτε 15%, είτε 5%. Το κλείνουμε αυτό το θέμα. Για τον ΟΑΕΕ, επίσης, θέλω να πω ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί το 2‰ στον τζίρο των επιχειρήσεων. Είναι μια απόφαση η οποία, αν υλοποιηθεί, θα είμαστε, επίσης, μια πρωτοπόρα χώρα στην Ευρώπη η οποία θα έχει δύο είδη φορολογίας, μία στον τζίρο και μία στα λογιστικά κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο αυτή τη στιγμή, που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα θετικό επενδυτικό κλίμα.
Για τους κατοίκους με 2.000 και κάτω το είδα και εγώ και πραγματικά έχει δημιουργήσει μια αναστάτωση. Δεν είναι στην πρόθεσή μας να έρθει αυτό σε επίπεδο ασφαλιστικής εισφοράς ανάλογης με αυτών που είναι σήμερα στον ΟΑΕΕ. Αν και εφόσον, για λόγους εξορθολογισμού του συστήματος, μεταφερθούν στον ΟΑΕΕ, η ασφαλιστική κλάση θα είναι ακριβώς ίδια με αυτήν που πλήρωναν, για να μην υπάρξει επιβάρυνση. Άρα, αν συμβεί, θα είναι μια κίνηση εξορθολογισμού και τακτοποίησης και σε καμία περίπτωση περαιτέρω επιβάρυνσης.
Για το θέμα της ρύθμισης των οφειλών, είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω απόλυτα με τον κ. Γιακουμάτο. Το είπα και στη Βουλή, όταν ήρθε η ρύθμιση. Παρακολουθώ και εγώ, όπως όλοι μας, την πορεία των οικονομικών πραγμάτων στη χώρα. Αν δει κάποιος τα τελευταία είκοσι χρόνια την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος, θα παρατηρήσει ότι όχι μόνο από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αλλά από υπουργό σε υπουργό είχαμε πάνω από μία, κατά μέσο όρο, αλλαγή σε επίπεδο ρυθμίσεων. Θέλω να δηλώσω ότι αυτό τελείωσε. Αυτό το οποίο έγινε σήμερα ως ρύθμιση ξέρω ότι μπορεί να μην ικανοποιεί, όπως και ότι μπορεί να μην είναι ελκυστικό. Αυτό, όμως, που θέλω να σας πω είναι ότι είναι σε ένα μέσο όρο στο πλαίσιο των «καλών πρακτικών» (good practices), που υπάρχουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Γιατί πάντα, την ώρα που μιλάμε για ρυθμίσεις, θα πρέπει το μυαλό μας και το μάτι μας να σκέφτεται και τη συνεπή επιχείρηση. Γιατί ποτέ δεν καταγράψαμε στην Ελλάδα πόσες συνεπείς και υγιείς επιχειρήσεις έκλεισαν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αυτής της μορφής, των ρυθμίσεων και πόσοι εργαζόμενοι έχασαν τη θέση τους και πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν λόγω των ρυθμίσεων.
Όσον αφορά τα ΚΕ.Π.Α., πράγματι, δηλώνω και εγώ ότι τα ΚΕ.Π.Α. έχουν πρόβλημα. Παρέλαβα τα ΚΕ.Π.Α. ως ένα νέο θεσμό. Είχα πει τότε, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, ότι ως νέο θεσμό τον στηρίζω και ότι κάθε νέος θεσμός έχει ένα μεταβατικό στάδιο προσαρμογής. Το εγχείρημα των ΚΕ.Π.Α. ήταν ένα εκσυγχρονιστικό και παραμένει ένα θετικό βήμα στην εξέλιξη των πραγμάτων. Πρέπει να σας πω ότι άλλη μία τρύπα του συστήματος είναι τα ονομαζόμενα προνοιακά επιδόματα, οι συντάξεις που δίνονταν αφειδώς και πολύ εύκολα, αυτές οι αναπηρικές συντάξεις, που τώρα πλέον περνούν από τα ΚΕ.Π.Α..Το πρόβλημα που εστιάζεται σήμερα στα ΚΕ.Π.Α. είναι μόνο οργανωτικό. Δεν είναι θέμα ότι δεν θέλει κάποιος να πληρώσει τις αναπηρικές συντάξεις. Είναι θέμα οργάνωσης και λειτουργίας ενός συστήματος, το οποίο έχει, όμως, διαφορετικά χαρακτηριστικά και γνωρίζετε ότι όπου εμπλέκονται γιατροί τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω να πω δύο πράγματα. Πρώτον, ότι οι χρόνοι έχουν βελτιωθεί σε σχέση με την πρώτη εφαρμογή του. Σήμερα στην Αθήνα έχουμε φθάσει τους τρεις μήνες και στην επαρχία τους επτά μήνες. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό. Τον επόμενο μήνα έρχονται 490 ακόμα γιατροί, καινούργιοι στο σύστημα και μέσα από μια βελτίωση του συστήματος, οργανωτική ανασυγκρότηση, ο στόχος είναι το Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2014 να φθάσουμε οριζόντια το τρίμηνο παντού. Αυτό νομίζω ότι θα εξομαλύνει και θα ισορροπήσει τα πράγματα.
Για το θέμα της καθυστέρησης των συντάξεων, νομίζω ότι για πρώτη φορά, σε επίπεδο Βουλής, ακούστηκε Υπουργός που είπε ότι δεν χρειάζονται προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Το επαναλαμβάνω και τώρα. Θα χρειαζόντουσαν πολλαπλάσιοι των σημερινών, αν δεν ξεκινούσε η προσπάθεια που λέγεται «Άτλας». Με τον «Άτλα» όχι μόνο δεν χρειαζόμαστε, αλλά πολλοί υπάλληλοι από τους υφιστάμενους θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλα επίπεδα και, φυσικά, υπάρχει το επίπεδο της αναζήτησης της εισφοροδιαφυγής, όπου εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας. Ο «Άτλας» στα μέσα του 2015, που είναι η ολοκλήρωσή του στο 100%, θα δίνει τη δυνατότητα πλέον η αναζήτηση της σύνταξης να είναι θέμα μήνα. Δεν θα υπάρχουν ούτε ανακεφαλαιωτικοί πίνακες στα ένσημα ούτε βιβλιάρια υγείας. Πλέον το ΙΚΑ θα δίνει δια των υπαλλήλων του τη βεβαίωση της συνταξιοδότησης. Ούτε στις διαδοχικές συντάξεις θα έχουμε καθυστέρηση. Κάνουμε τομή και μεταρρύθμιση. Αλλάζουμε τα πράγματα.
Όμως, στο ερώτημα, που έθεσε ο κ. Τζαμτζής και οι υπόλοιποι, για τη σημερινή κατάσταση, ούτε εδώ το Υπουργείο Εργασίας παραμένει αδρανές για να κλείσουμε τα δύο χρόνια, που πιστεύω ότι όλοι έχετε πειστεί ότι μετά από δύο χρόνια θα ζούμε σε ένα νέο πλέον περιβάλλον και θα έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή. Δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια. Πρώτον, για τους αγρότες, που ρωτήσατε κ. Τζαμτζή, στη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε μέσα στην εβδομάδα μαζί με τις άλλες διατάξεις για τη διασταύρωση των στοιχείων φέρνουμε και την πολυπόθητη και δίκαιη διάταξη για συνταξιοδότηση των αγροτών με 40 έτη ασφάλισης σε ηλικία 62 ετών. Δεύτερον, φέρνουμε διάταξη μέσα από την οποία, για να καλύψουμε αυτά τα δύο χρόνια και την αναγκαιότητα του κόσμου για συντάξεις, αυξάνουμε το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης στο 95%. Σας θυμίζω ότι σήμερα η προσωρινή σύνταξη είναι 80% για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 50% γι’ αυτές του δημόσιου τομέα. Πολλοί δεν ακολουθούν το δρόμο της προσωρινής σύνταξης, επειδή θα καθυστερήσει μετά πάρα πολύ η κανονική σύνταξη, με αποτέλεσμα να χάνουν το 20%, κάτι που δεν θέλουν. Οπότε, περιμένουν να πάρουν την κανονική τους σύνταξη. Σήμερα με τη διάταξη, που ανακοινώνω ότι θα φέρω αυτή την εβδομάδα, λύνεται και αυτό το θέμα. Με το 95% της προσωρινής σύνταξης θα ικανοποιήσουμε όλους τους συνταξιούχους. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, που λέγεται «Άτλας», βάζουμε μια οριστική τελεία και είμαι σίγουρος ότι οι επόμενες γενιές θα κοιτούν το παρελθόν και θα αναρωτιούνται πραγματικά πώς λειτουργούσαμε σε τέτοιο περιβάλλον.

Για τις μόνιμες αναπηρίες. Κύριε Πρόεδρε, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, το απέφυγα να του κάνω για να το κάνω με μεγαλύτερη έμφαση και πιο εμφατικά, αλλά αφού μπήκε δεύτερη φορά η ερώτηση είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω τώρα στην Επιτροπή. Τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώθηκε η επιστημονική επιτροπή που είχε ξεκινήσει με εντολή μου πριν κάποιους μήνες για να απαντήσουμε σε ένα μόνιμο, δίκαιο αίτημα των Ελλήνων που είχαν μόνιμα προβλήματα να μην ξαναπερνούν με τις μόνιμες παθήσεις από τα ΚΕΠΑ.. Φτιάξαμε τις πρώτες 43 μόνιμες ασθένειες οι οποίες πλέον πήραν το δρόμο υπουργικής απόφασης και την ημέρα που θα την υπογράψω , θα τη δει και όλος ο ελληνικός λαός. Οι πρώτες 43 μόνιμες ασθένειες που δεν θα χρειάζονται επαναληπτικές διαδικασίες από τα ΚΕΠΑ. Είναι μια θετική εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.