Σημαντικά Νέα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ Δ.ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

stamenitisDΠιστεύετε ότι το πολιτικό σύστημα έχει αντιληφτεί τις ανάγκες της κοινωνίας ή μένει προσκολλημένο στις παθογένειες του παρελθόντος;

Πράγματι, αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος εντός και έκτος Βουλής είναι ότι όλο το πολιτικό σύστημα δεν έχει τον ίδιο βηματισμό. Από τη μια υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις, που συνενώνονται και συνεργάζονται πέρα και πάνω από ιδεολογικές διαφορές για το καλό του τόπου, και από την άλλη υπάρχουν αυτοί που επιμένουν σε μια ...  
παρελθοντική λογική που δεν προσφέρει πια τίποτα. Δυστυχώς, παρατηρούνται φαινόμενα ακραίου λαϊκισμού, μέσα σε μια προσπάθεια εντυπώσεων, τη στιγμή που η χώρα παλεύει να βγει οριστικά από την κρίση και να διορθωθούν τα αίτια που μας οδήγησαν σ' αυτήν. Ακούγονται κατηγορίες και επαναλαμβανόμενα όχι σε ότι προτείνει η κυβέρνηση, χωρίς όμως να υπάρχει μια εναλλακτική συγκεκριμένη πρόταση, ένα εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να τεθεί επί τάπητος και να συζητηθεί. Αντί αυτού μάλιστα, έχουμε περιπτώσεις όπου οι ίδιοι άνθρωποι πριν ένα – δύο χρόνια στήριζαν και ψήφιζαν την πολιτική των μνημονίων και σήμερα εμφανίζονται ως οι πιο σκληροί επικριτές. Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία θέση στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της χώρας μας.

Μήπως τελικά οι εκλογές δεν είναι μακριά;

Για τη χώρα και για τους πολίτες της η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Οι Έλληνες πολίτες έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και έχουν κάνει τεράστιες θυσίες, κάτι που δεν πρέπει να το ξεχνάμε ούτε στιγμή. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά και για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης και λήψης δύσκολών μέτρων, είμαστε σε θέση να μιλάμε για ανάκαμψη της οικονομίας. Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο και με τίποτα δεν πρέπει να διακινδυνέψουμε να πάνε χαμένες επειδή κάποιοι επιμένουν να καταστροφολόγουν, να λαϊκίζουν και να ποντάρουν στην αποτυχία της χώρας, γιατί πιστεύουν ότι είναι ο μόνος δρόμος που θα τους οδηγήσει στην εξουσία. Η χώρα κύριε Πανίδη έχει ανάγκη την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των δομικών αλλαγών και η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη που μπορεί να το εγγυηθεί.

Σε ότι έχει να κάνει με το Νομό βλέπουμε ότι υπάρχει στασιμότητα και υποβάθμιση. Οδικό δίκτυο, νοσοκομεία, διαχείριση πόρων.
Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αυτού του τόπου;

Για τη βελτίωση του Νομού μας και την ανάπτυξη του χρειάζεται δουλειά και πολλή προσπάθεια. Και αυτό πρέπει να γίνει συντονισμένα και με σχεδιασμό, αν θέλουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Είναι σημαντικό για την Πέλλα να δουλεύουμε συλλογικά.
Πράγματι, έχουν χαθεί χρήματα και τα έργα υποδομών έχουν μείνει πίσω. Σίγουρα υπάρχουν οι ευθύνες όσων τα διαχειρίστηκαν. Στο θέμα του οδικού άξονα πρέπει είμαστε έτοιμοι, ώστε να ενταχθεί το έργο στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και παράλληλα να δουλέψουμε, ώστε να προχωρήσει η σύνδεση του νομού με την Εγνατία Οδό μέσω των δύο κάθετων αξόνων.
Αναφορικά με τον νέο οργανισμό των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων του Νομού, θέλω να πω ότι γίνεται μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και αναβάθμισης αυτού των Γιαννιτσών σε Περιφερειακό. Ταυτόχρονα πρέπει να διορθωθεί το λάθος με τον αριθμό των κλινών.

Για τους αγρότες βλέπουμε επίσης ότι η κοινωνία αδιαφορεί. Ενώ φέτος οι καταστροφές ήταν μεγάλες, παρατηρείται καθυστέρηση στην επιστροφή του ΦΠΑ και στο θέμα των αποζημιώσεων. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

Ο έλεγχος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, στα πλαίσια της διαδικασία της επιστροφής του Φ.Π.Α., είναι απαραίτητος και όλοι να συμφωνήσουμε ότι έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια. Όμως αυτό σημαίνει ότι το Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών θα έπρεπε να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να αποφευχθούν οι σημερινές καθυστερήσεις. Μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τότε ο βηματισμός της Ηγεσίας, αλλά και της Διοίκησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα έπρεπε να είναι πιο έντονος και ταχύτερος.
Θέλω να πιστεύω ότι έστω και τώρα τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν και η ταλαιπωρία των αγροτών θα λάβει τέλος.
Πιστεύετε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα την οδηγήσει στην ανάκαμψη και με ποιον τρόπο;
Οι θυσίες των ελλήνων πολιτών δεν πάνε χαμένες. Αρκεί να αναλογιστούμε σε τι κατάσταση βρισκόταν η χώρα ένα χρόνο πριν τις εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου, πριν αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Πιστεύω ότι κάθε πολιτικός κρίνεται και πρέπει να κρίνεται από το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, δηλαδή σταθεροποίηση της οικονομίας, αδιαμφισβήτητη παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στη ζώνη του ευρώ, ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, μόλις το επιτρέψει η οικονομική συγκυρία, νομίζω ότι απαντούν με θετικό πρόσημο στην ερώτηση σας.

Σας κατηγορούν ότι μεροληπτείτε υπέρ της πόλεως των Γιαννιτσών ή πιο συγκεκριμένα του Δήμου Πέλλας σε θέματα όπως το Νοσοκομείο, ΔΟΥ και ΙΚΑ. Εσείς τι απαντάτε στον κόσμο της Πέλλας;

Δεν νομίζω ότι υφίσταται τέτοιο θέμα. Όπως είχα δηλώσει και προεκλογικά ο Νομός μας έχει τεράστιες δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, οι οποίες πρέπει να αξιοποιηθούν συνολικά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά.
Ένα χρόνο μετά προσπαθώ να είμαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου μέσω της κοινοβουλευτικής μου παρουσίας όπου θέτω διαρκώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές ομάδες του νομού μας και εργάζομαι για την επίλυση τους. Είναι σημαντικό για το Νομό μας να διεκδικήσουμε τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό μέσω των κάθετων αξόνων, να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και να αναδείξουμε το τουριστικό μας προϊόν ως ενιαίο σύνολο (Λουτρά Πόζαρ, χιονοδρομικό, Λίμνη Βεγορίτιδα, Μουσείο Πέλλας και Αρχαιολογικός χώρος). Αναφορικά με τις υπηρεσίες πιστεύω ότι στη νέα δομή του κράτους και οι πέντε πόλεις του νομού πρέπει να λάβουν το μέρος που τους αναλογεί. Σε κάθε δήμο το κράτος πρέπει να έχει δομές προς εξυπηρέτηση των κατοίκων και σύμφωνα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Υπάρχει κάτι που έχετε αναθεωρήσει από τότε που εκλεχτήκατε;

Όταν εκλεχτήκαμε βουλευτές η χώρα βρισκόταν ήδη σε καθεστώς δανειακής σύμβασης, με την οποία ξεκάθαρα είχα εκφράσει τη θέση μου ότι δεν συμφωνώ. Όμως όταν υπάρχουν δεσμεύσεις και διεθνείς συμφωνίες είναι απαραίτητο για το καλό της χώρας αυτές να υλοποιούνται. Ωστόσο γίνεται ένας διαρκής αγώνας και από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά των βουλευτών με σκοπό αυτές να αλλάξουν και να διορθωθούν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, η χώρα έχει βελτιωθεί και βήμα βήμα προχωράμε σε μια νέα εποχή.

Πιστεύετε ότι πρέπει να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις στους πολίτες; Συμφωνείτε με τη μείωση του ειδικού φόρου πετρελαίου;

Πιστεύω βαθιά ότι ήρθε η στιγμή να περάσουμε σε μια νέα εποχή μείωσης των φόρων.
Οι φόροι είναι υπερβολικοί και η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. Πρέπει όλοι να πληρώνουν λίγα και σύμφωνα με τις δυνατότητες τους.
Επίσης όπως εξήγγειλε και ο Πρωθυπουργός πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ενιαίος συντελεστής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 15% και να επεκταθεί το μέτρο μείωσης του Φ.Π.Α. στην εστίαση και στα υπόλοιπα είδη.
Αναφορικά με τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θεωρώ ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε μέχρι το 2011-2012. Είναι βέβαιο ότι η επιλογή της εξίσωσης του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης ταλαιπώρησε τους πολίτες και προκάλεσε σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και στον αστικό ιστό και στα δάση.
Η χώρα σήμερα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι χθες και ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος όλα δείχνουν ότι θα επιτευχθεί, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα όλα όσα είπαμε παραπάνω να υλοποιηθούν, άλλα σε πρώτο χρόνο και άλλα σε δεύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Εικόνες θέματος από Bim. Από το Blogger.